Δευ, Νοε 25, 2024

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗΣ

13 Μαΐου 2022 --  .Γενεύη Η συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει εκτεταμένες ανθρωπιστικές κρίσεις, με αναφορές για χιλιάδες απώλειες αμάχων , χρήση ναρκών ξηράς και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών και την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατάσταση των προσφύγων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Νάρκες κατά προσωπικού και κατά οχημάτων, καθώς και άλλα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί ή εγκαταλειφθεί στην Ουκρανία, απειλούν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων . Θα χρειαστούν χρόνια για να αφαιρεθούν, εμποδίζοντας τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και καθιστώντας επισφαλές για τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην προηγούμενη καθημερινότητά τους.

Ενώ οι πλήρους κλίμακας ανθρωπιστικές προσπάθειες αποναρκοθέτησης είναι αδύνατες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο συντονισμός για την υποστήριξη των ουκρανικών αρχών για τον εντοπισμό, τον εντοπισμό και, όταν είναι δυνατόν, την απομάκρυνση εκρηκτικών μηχανισμών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Επείγουσα χαρτογράφηση των κινδύνων ναρκών ξηράς για συντονισμένη δράση

Οι εθνικές αρχές της Ουκρανίας αναφέρουν ότι έχουν ήδη εντοπίσει, καταγράψει και αφαιρέσει σχεδόν 80.000 νάρκες και εκρηκτικούς μηχανισμούς. Αυτό το τεράστιο εγχείρημα υποστηρίζεται στενά από τον πυρήνα διαχείρισης πληροφοριών για τη δράση κατά των ναρκών (IM), που συντονίζεται από το GICHD, όπου στις εθνικές αρχές συμμετέχουν υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς και τοπικοί οργανισμοί για τη δράση κατά των ναρκών. Ανταποκρινόμενη στο κύμα αναφορών για εκρηκτικά μηχανήματα, το IM cell λειτουργεί ως κόμβος πληροφοριών για τη δράση ναρκών, συλλέγοντας δεδομένα από διάφορες εθνικές και διεθνείς πηγές, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας ακρογωνιαίος λίθος αυτού ήταν το Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών της Ουκρανίας για τη Δράση των Ναρκών (IMSMA), το οποίο χρησιμοποιείται στη χώρα από το 2012. Το IMSMA που αναπτύχθηκε από το GICHD έχει μεταβεί σε μια πλατφόρμα συντονισμού έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στην κυψέλη IM να συγκεντρώνει, ερμηνεύει και μοιράζεται την πλημμύρα δεδομένα μεταξύ συνεργατών και πηγών, προκειμένου να χαρτογραφηθούν περιοχές όπου υπάρχουν απειλές και να καθοριστούν πιθανές ενέργειες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης έκτακτης ανάγκης, η συντονισμένη πρόσβαση σε ενημερωμένα δεδομένα βοηθά τις εθνικές αρχές να στοχεύσουν πόρους και να αναλάβουν στρατηγική δράση.

Μακροπρόθεσμα, η χαρτογράφηση με βάση δεδομένα περιοχών όπου αναφέρονται νάρκες ξηράς και άλλα εκρηκτικά μηχανήματα χτίζει τα θεμέλια για αποτελεσματικές και αποδοτικές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης. Ο εντοπισμός των περιοχών και της έκτασης της μόλυνσης βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάκαμψης, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να χρησιμοποιήσουν τη γη τους με ασφάλεια.

Listen Live