Δευ, Οκτ 21, 2024

Ο Yahya Sinwar, ο νέος ηγέτης της Χαμάς

Ο Yahya Sinwar, ο νέος ηγέτης της Χαμάς

ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ FRANCE 24

Η Χαμάς όρισε τον Yahya Sinwar, αρχηγό της Λωρίδας της Γάζας, νέο πολιτικό ηγέτη την Τρίτη, μετά τη δολοφονία του προκατόχου του Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, η οποία έχει εντείνει τις περιφερειακές εντάσεις. Ο Sinwar, που κατηγορείται από το Ισραήλ ότι ενορχήστρωσε τη θανατηφόρα επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, είναι ένας από τους πιο καταζητούμενους μαχητές του Ισραήλ.

Μετά από μια σταδιοδρομία στη σκιά, που πέρασε στις ισραηλινές φυλακές και στον μηχανισμό εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς , ο Yahya Sinwar έχει αναδειχθεί ως ηγέτης της παλαιστινιακής ομάδας εν μέσω ενός πλήρους πολέμου.
Ο Sinwar, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα αρχηγός του κινήματος στη Γάζα, αντικαθιστά τον Ismail Haniyeh , του οποίου η δολοφονία στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα εκτόξευσε τις εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή και ενίσχυσε τους φόβους για συντονισμένη επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν και τους περιφερειακούς πληρεξούσιούς του.

Με την επιλογή του ως αρχηγού της οργάνωσης, η Χαμάς "στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην κατοχή ότι η Χαμάς συνεχίζει τον δρόμο της αντίστασής της", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς.
Ο Sinwar κατηγορείται για τον εγκέφαλο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου της οργάνωσης , τις χειρότερες στην ιστορία του Ισραήλ, οι οποίες άφησαν 1.198 νεκρούς και 251 ομήρους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου και επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.

Στον απόηχο αυτής της επίθεσης, ο ισραηλινός στρατός επέμεινε ότι ήταν ένας «νεκρός άνδρας που περπατούσε», αν και ο Sinwar δεν έχει εμφανιστεί έκτοτε.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν πιθανότατα ένα ή δύο χρόνια στον σχεδιασμό, "αιφνιδίασε τους πάντες" και "άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στο έδαφος", δήλωσε η Leila Seurat του Αραβικού Κέντρου Ερευνών και Πολιτικών Μελετών (CAREP) στο Παρίσι .

Ο ασκητής 61χρονος είναι «κατ' εξοχήν» χειριστής ασφαλείας, σύμφωνα με τον Αμπού Αμπντάλα, μέλος της Χαμάς που πέρασε χρόνια μαζί του στις ισραηλινές φυλακές.

«Παίρνει αποφάσεις με απόλυτη ηρεμία, αλλά είναι δυσεπίλυτο όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Χαμάς», είπε ο Αμπού Αμπντάλα στο Γαλλικό Πρακτορείο το 2017, μετά την εκλογή του πρώην συγκρατούμενου του αρχηγού της Χαμάς στη Γάζα.

Τιμωρία συνεργατών
Μετά τις 7 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού , αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, αποκάλεσε τον Sinwar το «πρόσωπο του κακού» και τον δήλωσε «νεκρό που περπατά».

Γεννημένος στον προσφυγικό καταυλισμό Khan Yunis στη νότια Γάζα, ο Sinwar εντάχθηκε στη Χαμάς όταν ο σεΐχης Ahmad Yassin ίδρυσε την ομάδα περίπου την εποχή που ξεκίνησε η πρώτη παλαιστινιακή ιντιφάντα το 1987.

Ο Sinwar δημιούργησε τον μηχανισμό εσωτερικής ασφάλειας της ομάδας το επόμενο έτος και συνέχισε να ηγείται μιας μονάδας πληροφοριών αφιερωμένη στο να ξεπλύνει και να τιμωρεί ανελέητα - μερικές φορές σκοτώνοντας - Παλαιστίνιους που κατηγορούνταν ότι παρείχαν πληροφορίες στο Ισραήλ.

Απόφοιτος του Ισλαμικού Πανεπιστημίου στη Γάζα, έμαθε τέλεια Εβραϊκά κατά τη διάρκεια των 23 χρόνων του στις ισραηλινές φυλακές και λέγεται ότι έχει βαθιά κατανόηση της ισραηλινής κουλτούρας και κοινωνίας.

Εξέτιε τέσσερις ισόβιες ποινές για τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών όταν έγινε ο μεγαλύτερος από τους 1.027 Παλαιστίνιους που αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα τον Ισραηλινό στρατιώτη Gilad Shalit το 2011.

Ο Sinwar αργότερα έγινε ανώτερος διοικητής στις Ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam, τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, πριν αναλάβει τη γενική ηγεσία του κινήματος στη Γάζα.

Ενώ ο προκάτοχός του, Haniyeh, είχε ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Χαμάς να παρουσιάσει ένα μετριοπαθές πρόσωπο στον κόσμο, ο Sinwar προτίμησε να αναγκάσει το παλαιστινιακό ζήτημα στο προσκήνιο με πιο βίαια μέσα.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς λέει ότι η μαραζόμενη εναέρια και χερσαία επίθεση του Ισραήλ που ξεκίνησε ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου σκότωσε τουλάχιστον 39.653 ανθρώπους στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Ριζοσπαστικός και πραγματιστικός»
Ο Sinwar ονειρεύεται ένα ενιαίο παλαιστινιακό κράτος που θα ενώσει τη Λωρίδα της Γάζας, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη —που ελέγχεται από το κόμμα Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς— και την προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ .

Σύμφωνα με το αμερικανικό think-tank το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, έχει δεσμευτεί να τιμωρήσει οποιονδήποτε παρεμποδίζει τη συμφιλίωση με τη Φατάχ, το αντίπαλο πολιτικό κίνημα με το οποίο η Χαμάς συμμετείχε σε φατριακές μάχες μετά τις εκλογές του 2006.

Αυτή η συνένωση παραμένει αδιευκρίνιστη, αλλά οι απελευθερώσεις κρατουμένων που προέκυψαν από τη σύντομη συμφωνία εκεχειρίας του Νοεμβρίου με το Ισραήλ έχουν δει τη δημοτικότητα της Χαμάς να εκτινάσσεται στα ύψη στη Δυτική Όχθη.

Η Sinwar ακολούθησε μια πορεία «ριζοσπαστικής στον στρατιωτικό σχεδιασμό και πραγματιστική στην πολιτική », σύμφωνα με τον Seurat.

«Δεν υποστηρίζει τη βία για χάρη της βίας, αλλά για να γίνουν διαπραγματεύσεις» με το Ισραήλ, είπε.

Ο αρχηγός της Χαμάς προστέθηκε στη λίστα των ΗΠΑ με τους πιο καταζητούμενους «διεθνείς τρομοκράτες» το 2015.
Πηγές ασφαλείας έξω από τη Γάζα λένε ότι η Sinwar έχει καταφύγει στο δίκτυο των σηράγγων που κατασκευάστηκαν κάτω από το έδαφος για να αντέχουν στις ισραηλινές βόμβες.

Ορκιζόμενος τον Νοέμβριο να «βρει και να εξαλείψει» τον Σινγουάρ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ προέτρεψε τους κατοίκους της Γάζας να παραδώσουν τον Σινγουάρ, προσθέτοντας ότι «αν τον φτάσετε πριν από εμάς, θα συντομεύσει τον πόλεμο ».

Listen Live