Σαβ, Νοε 23, 2024

Ο OCHA απευθύνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να τερματίσει την «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα

Ο OCHA απευθύνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να τερματίσει την «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα

Ο OCHA απευθύνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να τερματίσει την «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα

Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα από τον Edem Wosornu, Διευθυντή Επιχειρήσεων και Συνηγορίας, OCHA, εξ ονόματος του Martin Griffiths, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας,
Σας ευχαριστώ για αυτήν την ευκαιρία να σας ενημερώσω για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα , η οποία έγινε πιο επείγουσα εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στη Ράφα και γύρω από αυτήν από τις 6 Μαΐου.

Για να είμαι ειλικρινής, ξεμείνουμε από λέξεις για να περιγράψουμε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα. Το έχουμε περιγράψει ως καταστροφή, έναν εφιάλτη, ως κόλαση στη γη. Είναι όλα αυτά, και χειρότερα.

Και οι συνθήκες διαβίωσης συνεχίζουν να επιδεινώνονται ως αποτέλεσμα σφοδρών μαχών, ιδιαίτερα στην Τζαμπαλάγια και την ανατολική Ράφα, καθώς και από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Ο αριθμός των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη βία και περισσότεροι από 79.000 τραυματίστηκαν. Περίπου 17.000 παιδιά είναι ασυνόδευτα ή παραμένουν χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω εδώ επίσης την ισραηλινή στρατιωτική ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι είχε ανασύρει τα πτώματα τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα. Υπολογίζεται ότι 128 Ισραηλινοί και ξένοι υπήκοοι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών των οποίων οι σοροί κρατούνται.
Και όπως γνωρίζετε, τα ακραία επίπεδα βίας δεν έχουν γλιτώσει τον ΟΗΕ και την ανθρωπιστική κοινότητα. Ο Ειδικός Συντονιστής [Tor Wennesland] μόλις ενημέρωσε για τον θάνατο του συναδέλφου μας των Ηνωμένων Εθνών στις 13 Μαΐου: Ακόμα ένα μέλος του προσωπικού του ΟΗΕ σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά όταν το όχημά του του ΟΗΕ δέχτηκε επίθεση ενώ κατευθυνόταν προς το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας στο Χαν Γιουνής. Χάσαμε έναν πατέρα, έναν σύζυγο και έναν αφοσιωμένο συνάδελφο με εξαιρετική καριέρα. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό του προσωπικού του ΟΗΕ που σκοτώθηκε στη Γάζα μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, όπως ειπώθηκε και πάλι, σε 193 άτομα.
Θεωρούμε αδύνατο να αποδεχτούμε ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να σώσουν ζωές χάνουν τη ζωή τους.

Ιδιαίτερα καθώς 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν καταστροφικά επίπεδα πείνας και η Γάζα παραμένει στα πρόθυρα της πείνας. Από τις 18 Μαΐου, λειτουργούν μόλις 10 αρτοποιεία από τα συνολικά 16 που υποστηρίζονται από τους ανθρωπιστικούς μας εταίρους. Ωστόσο, αναμένεται ότι θα εξαντληθούν τα αποθέματα και τα καύσιμα εντός των ημερών εάν δεν παραληφθούν πρόσθετες προμήθειες. Τα άλλα έξι αρτοποιεία, τα οποία βρίσκονται όλα στη νότια Γάζα, αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους είτε λόγω έλλειψης καυσίμων είτε λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα βρίσκεται επίσης υπό αδύνατη πίεση. Στη Ράφα, 21 ιατρικά σημεία, τέσσερα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τέσσερα νοσοκομεία είναι πλέον απρόσιτα. Στο Βορρά, δύο νοσοκομεία, πέντε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και 16 ιατρικά σημεία είναι απρόσιτα. Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις παρείχαν κρίσιμες ιατρικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης τραύματος, της διαχείρισης μη μεταδοτικών ασθενειών, της αιμοκάθαρσης και της υγειονομικής περίθαλψης μητέρας και παιδιού.

Υπολογίζεται ότι 14.000 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση χρειάζονται επί του παρόντος ιατρική εκκένωση από τη Γάζα. Πριν από το κλείσιμο της διάβασης της Ράφα, οι ιατρικές εκκενώσεις είχαν φτάσει περίπου 50 ασθενείς την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 700 ασθενείς δεν έχουν εκκενωθεί μετά το κλείσιμο της διάβασης της Ράφα.
Κύριε Πρόεδρε,

Από τον Οκτώβριο του 2023, το 75 τοις εκατό του πληθυσμού στη Γάζα – 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι – έχει εκτοπιστεί βίαια στη Γάζα, πολλές από αυτές έως και τέσσερις ή πέντε φορές, μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων οδηγιών εκκένωσης που εκδόθηκαν από τον IDF.

Μερικές αναφορές έχουν επίσης προτείνει ότι πολλές χιλιάδες Γάζες μπορεί να έχουν περάσει στην Αίγυπτο και περισσότεροι προσπαθούν.
Και τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα σε άλλες περιοχές της Γάζας, αναζητώντας ασφάλεια.
Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται και απειλούνται ζωές, πρέπει να επιτρέπεται στους πολίτες να αναζητούν προστασία.
Πρέπει επίσης να τονίσω, κατηγορηματικά, ότι τα άτομα που εκτοπίστηκαν βίαια εντός ή από τη Γάζα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν οικειοθελώς, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο.
Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμα ​​μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας,
Σήμερα, οι κάποτε υπερπλήρεις καταυλισμοί και τα καταφύγια έκτακτης ανάγκης στη Ράφα έχουν πλέον αδειάσει σε μεγάλο βαθμό, με την πλειοψηφία των εκτοπισμένων να αναζητούν καταφύγιο στο Χαν Γιουνίς και στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ.
Αλλά η κατάσταση που βρίσκουν οι άνθρωποι κατά την άφιξή τους σε νέες τοποθεσίες σε αυτές τις περιοχές είναι φρικτή. Οι υπάρχουσες υποδομές είναι εξαιρετικά περιορισμένες – δεν διαθέτουν επαρκείς τουαλέτες, σημεία ύδρευσης, αποχέτευση και καταφύγιο.
Οι βασικές ανάγκες των πολιτών πρέπει να ικανοποιηθούν. Για τους αμάχους που εκκενώθηκαν, αυτό σημαίνει εξασφάλιση, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, κατάλληλου καταφυγίου και ικανοποιητικών ελάχιστων συνθηκών υγιεινής, υγείας, ασφάλειας και διατροφής, καθώς και ότι τα μέλη της ίδιας οικογένειας δεν χωρίζονται.
Αυτές οι φρικτές συνθήκες αφήνουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συμμόρφωση με αυτές τις βασικές υποχρεώσεις.
Κύριε Πρόεδρε,
Η χερσαία εισβολή στη Ράφα μεγεθύνει τα εμπόδια σε μια ήδη εύθραυστη και πολιορκημένη επιχείρηση βοήθειας, όπως έχει ειπωθεί ξανά.

Listen Live