Τετ, Οκτ 16, 2024

Ο Περιφερειακός Διευθυντής της Μέσης Ανατολής για το Save the Children προειδοποιει για την ΤΡΑΓΩΔΙΑ της Γαζας

Ο Περιφερειακός Διευθυντής της Μέσης Ανατολής για το Save the Children προειδοποιει για την ΤΡΑΓΩΔΙΑ της Γαζας

ΑΠΟΥΣΙΑ ασφαλείας στη Γάζα καθώς οι επιθέσεις στο βορρά και οι φλόγες σε νοσοκομείο στο νότο θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή παιδιών και οικογενειών

ΓΑΖΑ, 14 Οκτωβρίου 2024 – Έως και 400.000 Παλαιστίνιοι παγιδεύτηκαν τη Δευτέρα στη βόρεια Γάζα, με τουλάχιστον 300 ανθρώπους να σκοτώνονται σε εννέα ημέρες βομβαρδισμών και ένα νοσοκομείο που φιλοξενεί χιλιάδες φλεγόμενους στο νότο, χωρίς να φαίνεται τέλος στις αδιάκοπες επιθέσεις στο άμαχος πληθυσμός.

Στο νοσοκομείο Al-Aqsa στη λεγόμενη «ανθρωπιστική ζώνη» στο νότο, ασθενείς και οικογένειες που στεγάζονταν σε σκηνές τυλίχτηκαν τη Δευτέρα από μια τεράστια πυρκαγιά που προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή» με αναφορές για θανάτους και πολλαπλές απώλειες. Οι άμαχοι στο βορρά κατευθύνθηκαν στην «ανθρωπιστική ζώνη» με διαταγές που εξέδωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις στις 7, 9 και 12 Οκτωβρίου. Το νοσοκομείο Al-Aqsa απέχει λίγα μόλις μέτρα από το σημείο όπου τα παιδιά λαμβάνουν δεύτερο γύρο εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής της Μέσης Ανατολής για το Save the Children, Jeremy Stoner, δήλωσε:

«Αυτό που βλέπουμε τώρα στη Γάζα μοιάζει με τα βάθη της κόλασης με καθημερινές αναφορές για επιθέσεις σε παιδιά και οικογένειες. Πουθενά δεν είναι ασφαλές.

Στο βορρά, ένας ήδη πεινασμένος πληθυσμός έχει αποκοπεί από τα τρόφιμα για δύο εβδομάδες, ενώ προσπαθεί να αποφύγει τις βόμβες και τις σφαίρες σε μια ζώνη θανάτου που δεν μπορούν να φύγουν.

Στο νότο -την περιοχή στην οποία κατευθύνθηκαν οι οικογένειες στο βορρά για την ασφάλειά τους- βόμβες που έριξαν ισραηλινά αεροσκάφη πυροδότησε φωτιά που κατακλύζεται από το Νοσοκομείο Αλ Άκσα και τις σκηνές στους χώρους του νοσοκομείου, με αναφορές διασώστες να βρίσκουν καμένα και απανθρακωμένα σώματα. Οι «εντολές εκκένωσης» κινδυνεύουν να γίνουν «εντολές εκτέλεσης», καθώς τα παιδιά δεν έχουν τα μέσα για να επιβιώσουν.

Ποιοι στρατιωτικοί στόχοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τέτοια μαζική σφαγή αμάχων; Η έννοια της παράπλευρης ζημίας δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει την προβλέψιμη θανάτωση παιδιών. Πριν από ένα χρόνο, υπήρξε διεθνής κατακραυγή όταν ένας ισραηλινός πύραυλος κατέστρεψε το νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας, τραυματίζοντας τέσσερα μέλη του προσωπικού. Πόσο καταστροφικά έχουμε κατέβει.

Σήμερα, η Save the Children ξεκίνησε ένα δεύτερο γύρο εμβολίων πολιομυελίτιδας για παιδιά στην κλινική μας Deir Al-Balah, καθώς τα παιδιά αντιμετωπίζουν βόμβες και πυρκαγιά μόλις 500 μέτρα μακριά. Ποτέ δεν ήταν πιο ξεκάθαρο ότι πρόκειται για πόλεμο κατά των παιδιών, η προστασία τους διατηρείται μόνο εάν θεωρούνται κίνδυνος για όσους βρίσκονται εκτός των συνόρων τους. Χωρίς κατάπαυση του πυρός, αυτοί οι εμβολιασμοί απλώς αναβάλλουν παρά αποτρέπουν τον πόνο των παιδιών. Χωρίς άμεση διεθνή δράση, παιδιά και οικογένειες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν θανατική ποινή – σήμερα, αύριο, σε μια εβδομάδα, σε έναν μήνα, από βόμβες, σφαίρες, φωτιά, αρρώστιες ή πείνα. Οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή.

Η Γάζα είναι αυτό που μπορεί να συμβεί χωρίς τους κανόνες του πολέμου. Μόνο που υπάρχουν κανόνες –για τα μέρη της σύγκρουσης και για τη διεθνή κοινότητα– που δεν τηρούνται. Η μόνη αποτελεσματική ενέργεια που έλαβαν ορισμένα κράτη μέλη είναι να στείλουν τα όπλα που χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν παιδιά και να κάψουν ασθενείς και οικογένειες σε νοσοκομεία και σκηνές. Η ανθρωπότητα έχει χάσει το δρόμο της, εάν εκείνοι που έχουν την ικανότητα –και τη νομική υποχρέωση– να σταματήσουν αυτή τη σφαγή επιλέξουν να μην το κάνουν».

Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live