Τετ, Οκτ 2, 2024

Ο ΟΗΕ ΚΑΙ Ο OCHA ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

Ο ΟΗΕ ΚΑΙ Ο OCHA ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

Ο OCHA αναφέρει ότι μέχρι χθες το βράδυ, 100 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστικές προμήθειες είχαν εισέλθει στη Γάζα από την Αίγυπτο, ο ίδιος όγκος με τις περισσότερες ημέρες από την επανέναρξη των εχθροπραξιών την 1η Δεκεμβρίου. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τον ημερήσιο μέσο όρο των 500 φορτηγών, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, που εισέρχονταν κάθε εργάσιμη ημέρα πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Το Σαββατοκύριακο, ημερήσιος μέσος όρος εισέρχονταν 150.000 λίτρα καυσίμων από την Αίγυπτο, από 67.000 λίτρα ημερήσιο μέσο όρο τις προηγούμενες τρεις ημέρες. Τα αυξημένα ποσά είναι το ελάχιστο που απαιτείται για την πρόληψη της κατάρρευσης κρίσιμων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των ασθενοφόρων, των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης και των καταφυγίων για εσωτερικά εκτοπισμένους.

Την Κυριακή, σχεδόν 45 τόνοι εμπορικού μαγειρικού αερίου εισήλθαν επίσης από την Αίγυπτο, η πρώτη τέτοια παράδοση από την επανέναρξη των εχθροπραξιών.

Πολλαπλές εγκαταστάσεις υγείας και προσωπικό δέχθηκαν επίθεση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Al Awda και του νοσοκομείου Al Yaman As Saeed στον καταυλισμό Jabalia.

Το Σάββατο, μια αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ και της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης έφτασε στο Αραβικό Νοσοκομείο Al Ahli στην πόλη της Γάζας, όπου παρέδωσε ιατρικές προμήθειες και εκκένωσε 19 ασθενείς που τραυματίστηκαν σοβαρά. Με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτή ήταν η πρώτη αποστολή στην Πόλη της Γάζας από την επανέναρξη των εχθροπραξιών την 1η Δεκεμβρίου. Ένας από τους ασθενείς που εκκενώθηκαν πέθανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού νότια.

Σε χθεσινή δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Μόνιμη και Ανθρωπιστική Συντονίστρια του ΟΗΕ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Λιν Χάστινγκς, τόνισε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν υποστεί επίθεση στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Είπε ότι οι παραβιάσεις που διαπράττονται και στους δύο πληθυσμούς δεν θα φέρουν ούτε ειρήνη ούτε ασφάλεια, καθώς επανέλαβε την έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Listen Live