Σαβ, Ιουλ 27, 2024

Ο ΟΗΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ Α Ι ΤΗ

Ο ΟΗΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ Α Ι ΤΗ

Η OCHA ανησυχεί βαθιά για τον αντίκτυπο της κλιμάκωσης των αναταραχών στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, τον πιο θανατηφόρο μήνα τα τελευταία δύο χρόνια.

Τις τελευταίες ημέρες, τα ξεσπάσματα θανατηφόρας βίας εν μέσω διαδηλώσεων προκάλεσαν μεγάλες διακοπές στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις – επηρεάζοντας τα σχέδιά μας να προσεγγίσουμε τους αμάχους που έχουν ανάγκη, ειδικά εκείνους σε χώρους εκτοπισμού. Υπάρχουν περισσότεροι από 313.000 άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί σε όλη τη χώρα.

Οι αποκλεισμοί δρόμων και οι περιορισμοί μετακίνησης επηρεάζουν επίσης τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Στα νότια της Αϊτής, η διανομή της σωτήριας βοήθειας έχει επηρεαστεί από τις δυσκολίες πρόσβασης σε δρόμους και λιμάνια. Μια ανθρωπιστική οργάνωση στο Υπουργείο του Σουντ λεηλατήθηκε επίσης, κάτι που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις της τις επόμενες ημέρες.

Περισσότερα από 1.000 σχολεία σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Πορτ-ο-Πρενς και άλλων αστικών περιοχών, έχουν επίσης κλείσει προσωρινά από τα μέσα Ιανουαρίου λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων.

Η βία έχει επίσης ανεβάσει τις τιμές των τροφίμων κατά σχεδόν 25 τοις εκατό.

Listen Live