Παρ, Σεπ 27, 2024

Ο ΟΗΕ ανησυχεί βαθιά για τη στρατιωτική κλιμάκωση στο Νταρφούρ και τον αντίκτυπό της στους αμάχους

Ο ΟΗΕ ανησυχεί βαθιά για τη στρατιωτική κλιμάκωση στο Νταρφούρ και τον αντίκτυπό της στους αμάχους

Πορτ Σουδάν, 2 Νοεμβρίου 2023 – Η Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για το Σουδάν, υπεύθυνος αξιωματικός της UNITAMS, μόνιμος συντονιστής και συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας (DSRSG/RC/HC), Clementine Nkweta-Salami, είναι βαθιά ανησυχεί για τη στρατιωτική κλιμάκωση στο Νταρφούρ και τον αντίκτυπό της στους αμάχους. «Με ανησυχούν οι αναφορές ότι άμαχοι παγιδεύονται στις συνεχιζόμενες μάχες μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν (SAF) και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Νταρφούρ, σε ένα πλαίσιο αυξημένων διακοινοτικών εντάσεων, υπενθυμίζοντας τα γεγονότα στο El Geneina στο Νταρφούρ τον περασμένο Ιούνιο», δήλωσε ο DSRSG/RC/HC.

Μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων μεταξύ SAF και RSF από την περασμένη Πέμπτη στη Nyala (Νότιο Νταρφούρ), Zalingei (Κεντρικό Νταρφούρ), El Fasher (Βόρειο Νταρφούρ) και El Geneina (Δυτικό Νταρφούρ), οι άμαχοι έχουν πληγεί σοβαρά, με χιλιάδες ανθρώπους εκτοπισμένοι, πολλοί νεκροί ή τραυματίες και καταστροφή αστικής περιουσίας. «Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου σε όλα τα μέρη στη σύγκρουση του Σουδάν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του Διεθνούς Ανθρώπινου Δικαιώματος και του Ανθρωπιστικού Δικαίου για την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Οι Νταρφουριανοί έχουν υποφέρει αρκετά», τόνισε. Πρόσθεσε επίσης ότι «πρέπει να επιτραπεί στους πολίτες να εγκαταλείψουν τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις με ασφάλεια και ανεμπόδιστα». Ο DSRSG/RC/HC πρόσθεσε: «Σε μια στιγμή που δίνεται τόση ελπίδα στις συνομιλίες της Τζέντα για την επίτευξη βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός και διευκόλυνσης της ανθρωπιστικής πρόσβασης, καλώ όλα τα μέρη να απόσχουν από την κλιμάκωση και την επέκταση της σύγκρουσης. Ο φόρος που έχει αυτή η σύγκρουση στους αμάχους είναι αδιανόητος. Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν και τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα εκατομμύρια των ανθρώπων στο Σουδάν που τη χρειάζονται απεγνωσμένα».

Από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στο Σουδάν τον Απρίλιο του 2023, χιλιάδες έχουν σκοτωθεί, περισσότεροι από 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 25 εκατομμύρια, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Listen Live