Πεμ, Ιαν 9, 2025

Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ: ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΧΩΡΑ

Ο ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ: ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΧΩΡΑ

- Εδώ και έτη λαμβάνουμε μεγάλο όγκο πληροφοριών από από πηγές του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ καθώς και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Η επικοινωνία αυτή μας δίδει τη δυνατότητα πληροφόρησης από τα πεδία δράσης των εθελοντών και κατά το δυνατόν ακριβοδίκαιη και στρατηγικά ουδέτερη απέναντι στους πολεμικά εμπλεκόμενους .

- Επιπρόσθετα είναι γεγονός πως με την παροδο των ετων λαμβανουμε πληροφορίες και από περιοχές όπου δεν μπορούν να προσεγγισουν δημοσιογραφοι.

- Πληροφορίες λαμβανουμε εγκαιρως και από εθελοντες των ανθρωπιστικων δικτυων που φιλανθρωπα παραμενουν σε πεδια μαχών και καταστροφων όταν όλοι σχεδόν φεύγουν προ του κινδύνου. Για να τιμησουμε τους κοπους ολων αυτων συνεχιζουμε για ετη αυτή τη διακονια πληροφορησης..

- Πρόσφατα λαβαμε αναλυτικη ενημέωση από πηγες προσκημενες στις Ανθρωπιστικές οραγανώσεις που δρουν από ετών στον Εσταυρωμένο Λίβανο.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ
- 111.940 άτομα (51% γυναίκες) έχουν εκτοπιστεί από τον Νότιο Λίβανο λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών έως τις 15 Αυγούστου (πηγή: DTM).
- Έχουν αναφερθεί 2.412 θύματα, συμπεριλαμβανομένων 564 θανάτων. Μεταξύ αυτών, έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 133 θάνατοι αμάχων (πηγή: Υπουργείο Υγείας, ΥΑΔΑ).
- Στις 17 Αυγούστου, ισραηλινό χτύπημα σε αποθήκη στο Kfour, Nabatieh, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 Σύριων υπηκόων.
- Στις 19 Αυγούστου, ο Ανθρωπιστικός Συντονιστής για τον Λίβανο, Imran Riza, μια αποστολή στη Hebarieh στο Νότιο Λίβανο για να επισημάνει τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να υποστηρίξει την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών.

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ
Οι εντάσεις στο νότιο Λίβανο έχουν φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους αμάχους. Η κατάσταση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής παραμένει ασταθής, με σχεδόν 150.000 ανθρώπους να κατοικούν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα, αντιμετωπίζοντας καθημερινούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές.

Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 133 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών τον Οκτώβριο του 2023. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Λιβάνου (MoPH), ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τις 8 Οκτωβρίου 2023 ανέρχεται σε 2.412, συμπεριλαμβανομένων 564 θανάτων.

Στις 17 Αυγούστου, ισραηλινό χτύπημα σε αποθήκη στο Kfour, Nabatieh, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 Σύριων υπηκόων, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και δύο παιδιά.

Στις 18 Αυγούστου, τρεις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών τραυματίστηκαν ελαφρά μετά από έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο όχημά τους στη Ντάιρα του Νότιου Λιβάνου. Η UNIFIL επιβεβαίωσε ότι όλες οι ειρηνευτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην περιπολία επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στις 19 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του Λιβάνου στον ΟΗΕ υπέβαλε επίσημη καταγγελία κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το για παραβίαση της απόφασης 1701 μέσω συνεχών παραβιάσεων του εναέριου χώρου του Λιβάνου, οι οποίες γίνονται όλο και πιο ανησυχητικές λόγω των συχνών ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών που σπάζουν το ηχητικό φράγμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Στις 20 Αυγούστου, τέσσερις ισραηλινές επιδρομές στόχευσαν την περιοχή Μπεκάα, σκοτώνοντας έναν άμαχο και τραυματίζοντας άλλους 20, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά και μια έγκυο γυναίκα.

Στις 20 Αυγούστου, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Beit Leif σκότωσε έναν Σύριο πρόσφυγα.

Στις 20 Αυγούστου, το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι τρεις παραϊατρικοί από την Ισλαμική Επιτροπή Υγείας τραυματίστηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός τους στόχευσε στο νότιο Λίβανο, προκαλώντας σημαντική ζημιά στο ασθενοφόρο με το οποίο ταξίδευαν. Το υπουργείο καταδίκασε έντονα την επανειλημμένη στόχευση εργαζομένων στον τομέα της υγείας στην περιφέρεια.

Στις 23 Αυγούστου, ένα 8χρονο παιδί σκοτώθηκε σε επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Aita al-Jabal, στο νότιο Λίβανο.

Ο εκτοπισμός έχει αυξηθεί σχεδόν κατά δέκα τοις εκατό από τις 8 Αυγούστου, με 111.940 άτομα να έχουν πλέον εκτοπιστεί εσωτερικά και να αναζητούν καταφύγιο σε ολόκληρο τον Λίβανο, το 94% των οποίων είναι από τις περιοχές Bint Jbeil, Marjaayoun και Tire.

Περίπου το 78 τοις εκατό των εκτοπισμένων ζει με οικογένειες υποδοχής, ενώ το 19 τοις εκατό νοικιάζει σπίτια. Άλλο δύο τοις εκατό έχουν μετεγκατασταθεί σε δευτερεύουσες κατοικίες και περίπου το ένα τοις εκατό στεγάζεται σε 15 συλλογικά καταφύγια.

Από το 78 τοις εκατό στις εγκαταστάσεις υποδοχής, 28.064 ζουν με οικογένειες που δεν έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό, ενώ 59.112 διαμένουν χωριστά. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, το 21 τοις εκατό από τα 87.176 άτομα σε περιβάλλον υποδοχής ζουν σε συνθήκες υπερπληθυσμού.

1.283 εκτοπισμένοι φιλοξενούνται σε 15 συλλογικά καταφύγια, εκ των οποίων πέντε βρίσκονται στην Τύρο, πέντε στη Χασμπάγια, τέσσερις στη Ναμπατιέ και ένας στη Σάιντα.

Το 35 τοις εκατό των εκτοπισμένων είναι παιδιά ( 18 ετών), ενώ το 34 τοις εκατό είναι γυναίκες ενήλικες και το 31 τοις εκατό είναι ενήλικες άνδρες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Άσκησης, ο Ανθρωπιστικός Συντονιστής για τον Λίβανο, κ. Imran Riza, ηγήθηκε μιας αποστολής συνηγορίας στο Νότιο Λίβανο, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, ΠΟΥ, WFP, OCHA, ICRC, LRC και τον Λιβανέζικο Σύνδεσμο Υποστήριξης. Η επίσκεψη υπογράμμισε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα μέσω μιας στάσης σε κέντρο ανακούφισης που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Μάρτιο του 2024, με αποτέλεσμα τον θάνατο επτά γιατρών. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, ο Ανθρωπιστικός Συντονιστής ζήτησε την προστασία των αμάχων στο Νότιο Λίβανο και τόνισε την επείγουσα ανάγκη για αυξημένη χρηματοδότηση για την επέκταση των προσπαθειών βοήθειας για όσους έχουν ανάγκη σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Ο Ανθρωπιστικός Συντονιστής για τον Λίβανο, κ. Imran Riza ΕΝΗΜΈΡΩΣΕ αναλυτικα μετα την πολυμελή επιχείρηση ελέγχου στον Νότιο Λίβανο

Είμαι στην ευχάριστη θέση να βρεθώ μαζί σας σήμερα για να σας ενημερώσω για την κατάσταση στον Λίβανο και να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου από τη χθεσινή μου αποστολή στο νότιο Λίβανο, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπιστικής Άνθρωπος.

Κάποιοι μπορεί να θυμούνται ότι ήμουν για τελευταία φορά μαζί σας προσωπικά στις 5 Οκτωβρίου πέρυσι… μιλώντας σας για τις ανάγκες του Λίβανου και ότι ήταν εκτός ραντάρ όσον αφορά την απαιτούμενη προσοχή και εστίαση. Δείτε που βρισκόμαστε σήμερα!

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι εντάσεις ήταν στο υψηλότερο σημείο τους. Ο επείγων χαρακτήρας της αποκλιμάκωσης των εντάσεων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να οδηγήσουν σε επιστροφή στην ηρεμία πέρα ​​από τη Γαλάζια Γραμμή.

Δέκα μήνες μετά, σχεδόν διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την ανταλλαγή πυρών κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 110.000 ανθρώπων στον Λίβανο. Σχεδόν 150.000 άνθρωποι παραμένουν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη Μπλε Γραμμή, σε περιοχές του Νότιου Λιβάνου που επηρεάζονται καθημερινά από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές.

Τουλάχιστον 130 άμαχοι σκοτώθηκαν στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των 10 Σύριων υπηκόων το περασμένο Σαββατοκύριακο. 21 νοσοκόμοι και τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφοι έχουν επίσης σκοτωθεί.

Χθες, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπιστίας, ταξίδεψα στο Hebarieh στο Νότιο Λίβανο, στον χώρο ενός κέντρου παροχής βοήθειας όπου επτά παραϊατρικοί σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή τον Μάρτιο. Όπως μπορείτε να φανταστείτε ήταν αρκετά συναισθηματική η συζήτηση με τις μητέρες αυτών των επτά. Συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε το μήνυμα: πρέπει να γίνουν περισσότερα για να τερματιστούν αυτές οι εχθροπραξίες, να βρεθεί μια διπλωματική-πολιτική λύση και - άμεσα και συνεχώς - για την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα.

Είμαι εδώ σήμερα για να μιλήσω για την ανθρωπιστική κατάσταση, τις προκλήσεις μας, τις ανάγκες μας. Και ενώ οι άμαχοι, φυσικά, επηρεάζονται και από τις δύο πλευρές, θα μιλήσω για την κατάσταση στον Λίβανο, όπου είμαι ο HC.

Όπως σας ενημέρωσα την προηγούμενη φορά, ο Λίβανος αντιμετώπιζε ήδη μια ζοφερή κατάσταση παρατεταμένης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικοοικονομικής κρίσης πριν από τον περασμένο Οκτώβριο. Τώρα, το 2024, όσοι έχουν ανάγκη έχουν φτάσει τα 3,7 εκατομμύρια άτομα, συμπεριλαμβανομένων Λιβανέζων, Σύριων, Παλαιστινίων και μεταναστών που έχουν πληγεί από την κρίση. Η σύγκρουση έχει διαβρώσει περαιτέρω την ικανότητα του κράτους να αντιμετωπίζει πολιτικές, οικονομικές προκλήσεις και προκλήσεις ασφάλειας και να παρέχει βασικές υπηρεσίες στον πληθυσμό.

Στη Hebarieh, όπως και σε άλλες κοινότητες που έχω επισκεφτεί τους τελευταίους 10 μήνες, έχω δει και ακούσει την αγωνία όσων έχουν απομείνει και εκείνων που έχουν εκτοπιστεί. Τα προς το ζην των ανθρώπων έχουν καταστραφεί. Η πρόσβασή τους σε νερό, ηλεκτρισμό και υγειονομική περίθαλψη έχει επηρεαστεί. Τα παιδιά και οι γονείς υφίστανται ψυχολογικό τραύμα. Μερικοί μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση μόνο διαδικτυακά, οι περισσότεροι καθόλου.

Σε αυτό το ασταθές και πολύπλοκο περιβάλλον λειτουργίας, η ανθρωπιστική κοινότητα στον Λίβανο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εκτοπισμένων, καθώς και εκείνων που παραμένουν σε περιοχές πρώτης γραμμής, παρά την ανασφάλεια, παρά τις προκλήσεις πρόσβασης και την έλλειψη χρηματοδότησης.

Η ετήσια έκκλησή μας για βοήθεια σε όλο τον Λίβανο χρηματοδοτείται αυτή τη στιγμή τον Αύγουστο μόνο κατά 25%. Παρόλα αυτά, έχουμε φτάσει σε 1 εκατομμύριο άτομα με βοήθεια και υποστήριξη μέχρι στιγμής φέτος, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 180.000 ανθρώπων που επλήγησαν από τη σύγκρουση στο Νότιο Λίβανο.

Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να προσεγγίζουμε άτομα που έχουν ανάγκη, ενισχύοντας τον συντονισμό μας, δίνοντας προτεραιότητα στις προσπάθειές μας να στοχεύσουμε τους πιο ευάλωτους και διαπραγματευόμενοι την πρόσβαση για αξιολογήσεις και διανομές.

Χρειαζόμαστε όμως περισσότερους πόρους και χρηματοδότηση. Ως ομάδα ανθρωπιστικής χώρας, χρειαζόμαστε 110 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουμε τη συνεχιζόμενη ανταπόκριση για έως και 290.000 ανθρώπους που έχουν πληγεί από συγκρούσεις στον Λίβανο από τον Αύγουστο έως το τέλος του έτους.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, θα ήθελα να αναγνωρίσω και να επαινέσω την κυβερνητική ηγεσία για τον συντονισμό των σχεδίων ετοιμότητας και αντίδρασης. Μια σημαντική συνάντηση συγκλήθηκε από τις αρμόδιες εθνικές αρχές στις 7 Αυγούστου, στην οποία συμμετείχαν η κυβέρνηση, οι ανθρωπιστικοί εταίροι και ο ιδιωτικός τομέας. Όπως συμφωνήθηκε τότε, εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, θα χρειαστούμε ακόμη περισσότερα. Όσον αφορά την ετοιμότητα, αυτή τη στιγμή, ζητάμε επιπλέον 36,4 εκατομμύρια δολάρια για την προσθήκη τροφίμων, νερού, φαρμάκων και μη ειδών διατροφής, όπως κιτ υγιεινής και υλικά στέγασης, για άμεση χρήση σε περίπτωση κλιμάκωσης.

Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας στον Λίβανο θα ήταν καταστροφικός. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα επιτυχία στο πολιτικό-διπλωματικό μέτωπο.

Listen Live