Πεμ, Απρ 25, 2024

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΚΙΒΟΥ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΚΙΒΟΥ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ

Η ένοπλη σύγκρουση στην επαρχία του Βόρειου Κίβου μεταξύ του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (M23) και του στρατού του Κονγκό (FARDC) έχει ενταθεί, με καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους. Οι μάχες, οι οποίες προηγουμένως περιορίζονταν στην επικράτεια Rutshuru, επεκτάθηκαν στην περιοχή Masisi, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα της επαρχίας Goma.

«Η σύγκρουση πλησιάζει σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, κάτι που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», λέει ο Πασκάλ Χαντ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. «Η ΔΕΕΣ υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης ότι πρέπει να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, μεταξύ άλλων λαμβάνοντας κάθε εφικτό μέτρο για την προστασία αμάχων και πολιτικών αντικειμένων από τη μάχη».

Οι συγκρούσεις μεταξύ των μαχητών του M23 και του FARDC έχουν ξεσπάσει ξανά σε μεγάλη κλίμακα, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να τραπούν σε φυγή.

«Αυτή η κρίση βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει ανθρωπιστική καταστροφή», λέει η Αν-Σίλβι Λίντερ, επικεφαλής της υποαντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Γκόμα. «Εάν ο εκτοπισμός συνεχιστεί, θα ξεπεράσει την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε, καθώς και αυτή των άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Μπορεί να μην υπάρχει χώρος για να πάρεις όλους τους ανθρώπους. Ήδη δεν υπάρχει χώρος στην επικράτεια του Nyiragongo, που έλαβε τις πρώτες αφίξεις.»

«Όταν οι μάχες εντάθηκαν, οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν και έτρεξαν προς κάθε κατεύθυνση», λέει η Béatrice Ndayunvayino, 35 ετών, κάτοικος Κίνγκι, στην περιοχή του Μασίσι. «Έφυγα με τα έξι μου παιδιά, μια κατσαρόλα και ένα μπιτόνι στο σχολείο στο Sake, όπου υπήρχαν ήδη τόσοι πολλοί άνθρωποι».

Επαναλαμβανόμενες μετατοπίσεις

Μερικοί άνθρωποι χρειάστηκε να πάρουν και να φύγουν πολλές φορές λόγω των αδιάκοπων μαχών, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων που κατέληξαν στην Γκόμα. Άλλοι κινούνται μπρος-πίσω, προσαρμόζονται συνεχώς στις συνθήκες ασφαλείας που μπορεί να επιδεινωθούν γρήγορα.

Η μητέρα έξι παιδιών Rachel Masika, 30 ετών, λέει: "Πήρα το δρόμο για το Τόνγκο και μετά έφτασα στο Kabizo, όπου έμεινα μόνο για λίγες μέρες. Μετά πήγα στο Katsiru. Μετά από αυτό, πήγα στο Kitchanga. Αλλά Μετά από μια εβδομάδα, οι άνθρωποι άρχισαν να φεύγουν από την πόλη, έτσι πήγα στο Σάκε. Μου πήρε τρεισήμισι εβδομάδες συνολικά. Είναι εξαντλητικό."

Αυτές οι επαναλαμβανόμενες μετακινήσεις, μαζί με τις επιδεινούμενες συνθήκες ασφαλείας, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα πολλά θύματα της σύγκρουσης.

Όλο και πιο επισφαλείς οι συνθήκες διαβίωσης

Εκτός από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς όπου οι άνθρωποι που φεύγουν από τις μάχες έχουν στριμωχτεί, αρκετοί άνθρωποι από την περιοχή, οι οποίοι ζουν οι ίδιοι σε επισφαλείς συνθήκες, έχουν πάρει νέους αφίξεις στα σπίτια τους.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι επισφαλείς για όσους έχουν εκτοπιστεί. Η Cécile Nabuko, η οποία έφυγε από το σπίτι της για τον Sake, λέει: "Κοιόμαστε σαν ζώα στριμωγμένα μαζί. Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Όταν έχεις εκτοπιστεί, δεν έχεις χρόνο να κοιμηθείς. Αρκείσαι με οπουδήποτε μπορείς να ξεκουραστείς το κεφάλι σου γιατί δεν είσαι στο σπίτι».

Οι ανθρωπιστές εκτιμούν ότι υπάρχουν τώρα περισσότεροι από 300.000 εκτοπισμένοι στην Γκόμα. Η Anne-Sylvie Linder λέει, «Μερικοί από αυτούς βρίσκονται στο Bulengo ή στο Lac Vert –όπου προετοιμάστηκε μια τοποθεσία– καθώς και στο Rusayo, μια απομακρυσμένη περιοχή στην Goma όπου οι αρχές έχουν διαθέσει αρκετά στρέμματα. Ωστόσο, η τοποθεσία Lac Vert αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τους ανθρώπους εκεί λόγω της πιθανότητας απελευθέρωσης επικίνδυνου αερίου μεθανίου».

Η περισσότερο ή λιγότερο καθημερινή άφιξη νεοεκτοπισμένων ανθρώπων στη Γκόμα και στη γύρω περιοχή φορολογεί τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και καθιστά πιο δύσκολο για όσους βρίσκονται στην περιοχή, είτε κάτοικοι είτε εκτοπισμένοι, να έχουν πρόσβαση σε ό,τι χρειάζονται για να επιβιώσουν. Αυτό περιλαμβάνει φαγητό και νερό, αλλά και πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης όπου ρέουν οι άρρωστοι και οι τραυματίες.

Listen Live