Παρ, Σεπ 20, 2024

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΕΣ προτρέπει την ανθρωπιστική δράση με αρχές ως δρόμο προς την ειρήνη εν μέσω παγκόσμιων συγκρούσεων

Εν μέσω της πολυπλοκότητας ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου παγκόσμιου τοπίου, ο Robert Mardini, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, εκφώνησε μια ομιλία στο Αυστριακό Κέντρο για την Ειρήνη, εμβαθύνοντας στα πιεστικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ειρήνης. Καθώς η ένοπλη σύγκρουση συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανία και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, ο Μαρντίνι τόνισε τον ζωτικό ρόλο της ανθρωπιστικής δράσης βάσει αρχών στην ανακούφιση του πόνου και στην προσπάθεια για βιώσιμη ειρήνη.

Εξοχότητες, κυρίες και κύριοι, είναι τιμή και χαρά να απευθύνομαι σε αυτό το εκλεκτό κοινό – θα ήθελα να ευχαριστήσω το Αυστριακό Κέντρο για την Ειρήνη για την πρόσκληση.

Τα ερωτήματα γύρω από το μέλλον της ειρήνης είναι τόσο μεγάλα όσο και επίκαιρα. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τη μεγάλη διεθνή ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που συνεχίζει να συγκλονίζει τον κόσμο, τέτοια υπαρξιακά ερωτήματα δικαίως μας απασχολούν όλους.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, προφανώς, δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει βιώσιμες πολιτικές και οικονομικές λύσεις. Δεν είμαστε ούτε ειρηνοποιοί ούτε πολιτικοί. Ωστόσο, η ανθρωπιστική δράση βάσει αρχών έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο – όχι μόνο στην ανακούφιση του πόνου, αλλά και στη συμβολή στο άνοιγμα του δρόμου προς μια βιώσιμη ειρήνη – στις ένοπλες συγκρούσεις παντού.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δημιουργήθηκε πριν από 160 χρόνια – όχι για να ασχοληθεί με το γιατί διεξάγονται οι πόλεμοι, αλλά μάλλον με το πώς διεξάγονται. Υπό την εντολή των Συμβάσεων της Γενεύης , η αποστολή μας ήταν πάντα να ανακουφίσουμε τα δεινά των ανθρώπων που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις ή άλλες καταστάσεις βίας – και, στο μέτρο του δυνατού, να βοηθήσουμε να αποτραπεί καθόλου τέτοια δεινά. Και αυτό σημαίνει να βοηθάς ανθρώπους και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής – με μια ουδέτερη , αμερόληπτη και ανεξάρτητη ανθρωπιστική προσέγγιση.

Γρήγορα προς τα εμπρός στο 2023. Η φύση του πολέμου – και ολόκληρο το ανθρωπιστικό τοπίο – έχει αλλάξει αγνώριστα. Οι ένοπλες συγκρούσεις γίνονται όλο και πιο περίπλοκες και συχνά συνεχίζονται για δεκαετίες. Υπάρχουν περισσότερες από 100 σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης πιο κατακερματισμένοι και πιο αστικοποιημένοι. Μερικές φορές είναι δύσκολο ακόμη και να εντοπιστούν τα μέρη, δεν πειράζει να ασχοληθείς μαζί τους για τις υποχρεώσεις τους για την προστασία των αμάχων.

Listen Live