Τετ, Ιαν 1, 2025

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΟΙ ΣΩΤΗΡΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

 Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΟΙ ΣΩΤΗΡΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, ο Νότιος Λίβανος έχει δει αυξημένες εντάσεις και διασυνοριακές εχθροπραξίες μεταξύ της Χεζμπολάχ και των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) που έχουν ενταθεί με την πάροδο του χρόνου. Ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επηρεάζουν ως επί το πλείστον τις νότιες περιοχές του Λιβάνου, το γεωγραφικό εύρος των επιθέσεων έχει επεκταθεί για να φθάσει στη Βόρεια Κοιλάδα Μπεκάα, στο Κυβερνείο Baalbek-Hermel και στην πρωτεύουσα Βηρυτό.

Η κατάσταση στο έδαφος
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Γάζα έχει σκίσει τον ιστό της καθημερινής ζωής. Οι άνθρωποι στο Νότιο Λίβανο αντιμετωπίζουν αυξημένες εντάσεις και ανελέητες διασυνοριακές εχθροπραξίες. Αυτό που ξεκίνησε ως τοπικές συγκρούσεις έχει εξαπλωθεί αστραπιαία, με τη βία να φθάνει πλέον μέχρι τη Βόρεια Κοιλάδα Μπεκάα, το Κυβερνείο Μπάαλμπεκ-Χερμέλ, ακόμη και την καρδιά της Βηρυτού.

Οι αναφορές αναφέρουν ότι περισσότεροι από 1.700 έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε όλο τον Λίβανο. Αυτή η αναταραχή έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα έχει ήδη ακρωτηριαστεί από μια σοβαρή κοινωνικοοικονομική κρίση. Για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, ο λαός του Λιβάνου έζησε μια ζωή αβεβαιότητας, με τις βασικές υπηρεσίες να επιδεινώνονται και τα ιδρύματα να λειτουργούν ελάχιστα. Η καταστροφή των μη στρατιωτικών υποδομών ήταν εκτεταμένη, με κτίρια και κρίσιμες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σταθμών επεξεργασίας νερού και σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, να έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, οδηγώντας σε σοβαρές διακοπές στις βασικές υπηρεσίες.

Η σύγκρουση οδήγησε επίσης σε σημαντικό εσωτερικό εκτοπισμό, με περισσότερους από 102.000 ανθρώπους να πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τους τελευταίους 10 μήνες. Καθώς οι επιθέσεις εντείνονται και φτάνουν περισσότερο στο λιβανέζικο έδαφος, αυτός ο εκτοπισμός πρόκειται απλώς να αυξηθεί, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη εύθραυστη οικονομία και τον κοινωνικό ιστό του Λιβάνου.

Η πλειοψηφία των εκτοπισμένων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία και τη γεωργία, τομείς που έχουν καταστραφεί από τη σύγκρουση. Το μέλλον παραμένει αβέβαιο, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: η ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο βαθαίνει. Με ή χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση, οι ανάγκες του λαού θα παραμείνουν τεράστιες και επείγουσες καθ' όλη τη διάρκεια του 2024 και μετά. Αυτή είναι μια περίοδος βαθιάς οδύνης και χωρίς άμεση δράση, το ανθρώπινο κόστος θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Οι πρόσφατες εχθροπραξίες στον Λίβανο έχουν προκαλέσει τεράστια δεινά στους αμάχους. Η ΔΕΕΣ έχει κλιμακώσει τις προσπάθειες ανακούφισης υποστηρίζοντας τις υγειονομικές εγκαταστάσεις και τις αρχές ύδρευσης, διανέμοντας είδη πρώτης ανάγκης και βοηθώντας τις οικογένειες να παραμείνουν συνδεδεμένες.

Simone Casabianca-Aeschlimann

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ICRC στο Λίβανο
Χάρη στη συνεχιζόμενη παρουσία μας στο Lebnon από το 1967, η ΔΕΕΣ βρίσκεται σε μοναδική θέση να ανταποκριθεί γρήγορα στις ανθρωπιστικές ανάγκες που προκαλούνται από αυτόν τον τελευταίο γύρο εχθροπραξιών. Συντονιζόμαστε στενά με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων του κινήματος του Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου, την κυβέρνηση του Λιβάνου, υπουργεία, δημόσιες αρχές, κυβερνήτες, δήμους και άλλους ανθρωπιστικούς φορείς, επιτρέποντας γρήγορες και αποτελεσματικές ανθρωπιστικές απαντήσεις κοντά στον πληγέντα πληθυσμό.


Η ΔΕΕΣ σε συνεργασία με τον Λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό (LRC) ξεκίνησε μια μεγάλη ανθρωπιστική πρωτοβουλία για τη διανομή δεμάτων τροφίμων σε περίπου 8.000 οικογένειες σε 55 περιοχές σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τη Μπλε Γραμμή στο Νότιο Λίβανο. Αυτή η προσπάθεια στοχεύει να προσφέρει την τόσο αναγκαία ανακούφιση σε οικογένειες που πλήττονται από τις συνεχιζόμενες εντάσεις και κλιμακώσεις, τις οικονομικές προκλήσεις και την αστάθεια στην περιοχή.


Απάντηση ICRC
Μετά την κλιμάκωση στο νότιο Λίβανο που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, η δέσμευση της ΔΕΕΣ να προωθήσει την προστασία των ζωών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένει ακλόνητη. Έχουμε εντείνει τις δραστηριότητές μας ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στη διασφάλιση ότι οι κοινότητες που πλήττονται από συγκρούσεις έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγεία, το νερό, η αποχέτευση, καθώς και η οικονομική και επισιτιστική ασφάλεια. Εργαζόμαστε επίσης για την προώθηση του σεβασμού του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (ΔΑΔ) καθώς και για την παροχή επείγουσας βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό που πλήττεται από τη σύγκρουση.
Παράδοση ζωτικής σημασίας ιατρικού υλικού:
Αποστείλαμε φάρμακα και αναλώσιμα σε 3 Ιατρικές Υπηρεσίες Επειγόντων Περιστατικών, 12 Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και 8 νοσοκομεία για να βοηθήσουμε στη θεραπεία και φροντίδα των τραυματιών.


Εξασφάλιση πόρων που σώζουν ζωές για 2.000 ασθενείς


Παρέχαμε αποθέματα έκτακτης ανάγκης επαρκή για τη θεραπεία έως και 2.000 ασθενών σε περίοδο 10 ημερών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rafik Hariri.
Ενδυνάμωση 800 εργαζομένων στον τομέα της υγείας
Βελτιώσαμε την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης και τις δυνατότητες ανταπόκρισης 800 υγειονομικού προσωπικού από 60 δομές υγείας.


Υπερασπίζοντας την προστασία των αμάχων
Ασχοληθήκαμε ενεργά με τα μέρη της σύγκρουσης, υπενθυμίζοντάς τους τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του ΔΑΔ.


Παρέχοντας σωτήρια υποστήριξη σε 45.565 άτομα
Παρέχαμε επισιτιστική βοήθεια σε 45.565 άτομα (9.113 οικογένειες) από 49 κοινότητες σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου.


Αποκατάσταση της πρόσβασης σε ασφαλές νερό για 565.000 άτομα
Συντηρήσαμε και επισκευάσαμε 15 αντλιοστάσια στις πληγείσες περιοχές για να εγγυηθούμε καθαρό νερό για 565.000 άτομα.


Εξασφάλιση συστημικής παροχής νερού
Εγκαταστήσαμε 10 μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης για να διασφαλίσουμε τη σταθερή παροχή νερού για τις πληγείσες κοινότητες στο Νότιο Λίβανο.


Διατήρηση της αξιοπρέπειας των εκλιπόντων
Δωρίσαμε ιατροδικαστικά αντικείμενα, όπως 1.790 σακούλες σε νοσοκομεία για να διασφαλίσουμε ότι οι νεκροί αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια.


Συνεργασία με το Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Βοηθήσαμε 10 νοσοκομεία/κέντρα υγείας που διευθύνονται από το παράρτημα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες με 2228.212 λίτρα καυσίμων και 8 δεξαμενές καυσίμων.


Χρειάζεται επείγουσα βοήθεια στον Λίβανο
Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση των ένοπλων συγκρούσεων στο νότο του Λιβάνου έχει καταστρέψει παιδιά, οικογένειες και κοινότητες. Οι οικογένειες αγωνίζονται να βρουν τροφή, καθαρό νερό, απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.

Προγραμματισμός εκ των προτέρων
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία και η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αυξηθεί, δυνητικά να διαρκέσει έως το 2025. Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί, με περισσότερους ανθρώπους να χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια. Σε απάντηση, η ΔΕΕΣ κλιμακώνει περαιτέρω την απάντησή της.

Προσφέρουμε περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό και ενισχύουμε τις προμήθειες έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε και να υποστηρίξουμε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο. Τους επόμενους μήνες οι προτεραιότητές μας θα είναι:
Διατήρηση υπηρεσιών υγείας που σώζουν ζωές
Δεσμευόμαστε να διατηρούμε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης μέσω πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν νοσοκομεία, παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προνοσοκομειακές/έκτακτες ιατρικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Παρά τις οικονομικές και έκτακτες κρίσεις, η ΔΕΕΣ παραμένει αφοσιωμένη στην παροχή ζωτικών πόρων, εκπαίδευσης και συνεχούς υποστήριξης για να διασφαλίσει ότι αυτές οι ιατρικές εγκαταστάσεις μπορούν να συνεχίσουν να σώζουν ζωές παρά τις συνεχείς δυσκολίες.


Εξασφάλιση πρόσβασης σε ασφαλές νερό
Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε άφθονη πηγή νερού καθώς και βελτιωμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό τόσο για τους εκτοπισμένους όσο και για τις κοινότητες υποδοχής μέσω της οικοδόμησης των ικανοτήτων των τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και της παροχής της απαραίτητης τεχνογνωσίας.


Διατήρηση της πρόσβασης σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης
Τοποθετούμε εκ των προτέρων τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να υποστηρίξουμε άμεσα τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων σε περίπτωση διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επιπλέον, κατευθύνουμε επίσης ένα ισχυρό πρόγραμμα μετρητών για να βοηθήσουμε τους κατοίκους που παραμένουν σε περιοχές κοντά στην περιοχή των συγκρούσεων, η οποία έχει πληγεί σκληρά από τον εκτοπισμό και την οικονομική πίεση.


Εργασία για την εξασφάλιση καλύτερου σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Προσπαθούμε να αποτρέψουμε περαιτέρω πόνο προωθώντας και ενισχύοντας το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις οικουμενικές ανθρωπιστικές αρχές. Μέσα από συνεχείς συζητήσεις και εκπαίδευση με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των οπλοφόρων, της δικαιοσύνης και της Εθνικής Επιτροπής για το ΔΑΔ, στοχεύουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι βασικές αρχές γίνονται σεβαστές από όλα τα μέρη της σύγκρουσης.


Προστασία αμάχων
Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε τα δεινά του άμαχου πληθυσμού παρακολουθώντας τον σεβασμό για το ΔΑΔ και αντιμετωπίζοντας τις παραβιάσεις και τις ανησυχίες προστασίας με όλα τα μέρη της σύγκρουσης μέσω εμπιστευτικού και διμερούς διαλόγου. Θα συνεχιστούν επίσης οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ικανότητας αντίδρασης έκτακτης ανάγκης σε χώρους κράτησης που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από συγκρούσεις. να ενισχύσουν τις ικανότητες διαχείρισης των νεκρών με αξιοπρεπή τρόπο σε καταστάσεις μαζικών θανατηφόρων περιστατικών· για την αποτροπή οικογενειακών χωρισμών και εξαφανίσεων.


Υποστήριξη στον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου και την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Αυξήσαμε τις συνεισφορές μας με αυτές τις εθνικές κοινωνίες για να ενισχύσουμε τις ικανότητές τους να ενεργούν ως πρώτοι ανταποκριτές. Προσφέρουμε επίσης ασφαλέστερες εκπαιδεύσεις πρόσβασης και βελτιώνουμε τις προσπάθειες συντονισμού μεταξύ όλων των εταίρων μετακίνησης για να εξασφαλίσουμε την πιο αποτελεσματική απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live