Σαβ, Οκτ 19, 2024

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ

Βασικά στοιχεία και αριθμοί για την ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ του παρουσία από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τις 30 Ιουνίου 2024

Εννέα μήνες από την έναρξη των ανανεωμένων εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων στη Γάζα, η βία – άνευ προηγουμένου σε κλίμακα και φύση – συνεχίζει να προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πλήγμα σε ολόκληρο το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Βασιζόμενη στην ισχυρή εντολή και τη μακροχρόνια παρουσία της, και βασιζόμενη αρχικά στην ενσωματωμένη ικανότητα έκτακτης ανάγκης, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) προσάρμοσε και κλιμάκωσε γρήγορα την απάντησή της για να αντιμετωπίσει τις νέες ανάγκες στο Ισραήλ και τη Γάζα. Ενίσχυσε επίσης την απάντησή της στη Δυτική Όχθη για να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές συνέπειες μιας απότομης αύξησης της βίας, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο των μακροχρόνιων πολιτικών και πρακτικών κατοχής.

Η ICRC συνεργάζεται στενά με τους εταίρους της στο Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, ιδιαίτερα την Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) και τον Magen David Adom (MDA) και συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τοπικούς παρόχους υπηρεσιών, κοινότητες και άλλους συνεργάτες στο έδαφος. Ακολουθεί μια σύνοψη της απάντησής μας μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων που αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες και αναδυόμενες ανάγκες σε όλο το Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη:

Διάλογος για το σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και την προστασία των αμάχων

Συνομιλησε με τα μέρη της ένοπλης σύγκρουσης για να τους υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις τους βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (ΔΑΔ), και ειδικότερα τους κανόνες που διέπουν τη διεξαγωγή εχθροπραξιών, την προστασία των αμάχων και την πολιτική υποδομή, την απαγόρευση της ομηρίας, την προστασία στην ιατρική αποστολή, την πρόσβαση του άμαχου πληθυσμού σε βασικές υπηρεσίες, τη θεραπεία και τα οικογενειακά δικαιώματα των ατόμων που συλλαμβάνονται και κρατούνται και την αξιοπρεπή διαχείριση των νεκρών.

Παρακολούθησε το σεβασμό του ΔΑΔ σε όλο το Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη, εκφράζοντας ανησυχίες στα μέρη της σύγκρουσης και παρέχοντας συγκεκριμένες συστάσεις για την πρόληψη παραβιάσεων του ΔΑΔ και την ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου πόνου, ως μέρος του συνεχούς διμερούς και εμπιστευτικού διαλόγου μας.

Έκανε καθημερινές παρεμβάσεις σε πραγματικό χρόνο με στόχο την εξασφάλιση καλύτερης προστασίας των πολιτών και της ιατρικής αποστολής.

Ενίσχυσε την αυξημένη κατανόηση και υποστήριξη για το ΔΑΔ και για την ανθρωπιστική δράση βάσει αρχών με εθνικούς και διεθνείς φορείς και φορείς επιρροής.

Παρακολούθησε την αναφορά και τις ερμηνείες του ΔΑΔ σε διεθνείς και εθνικές δικαστικές διαδικασίες.

Δουλεύοντας για να φέρει κοντά τις οικογένειες

Διευκόλυνε την απελευθέρωση, μεταφορά και επιστροφή 109 ομήρων από τη Γάζα στις οικογένειές τους.

Διευκόλυνε την απελευθέρωση, μεταφορά και επιστροφή 154 Παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινούς χώρους κράτησης στις οικογένειές τους.

Λάβαμε 8.742 αιτήματα από μέλη της οικογένειας που επιδιώκουν να διευκρινίσουν την τύχη και το πού βρίσκονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσω υπαρχόντων καναλιών και πρόσθετων τηλεφωνικών γραμμών έκτακτης ανάγκης στα αραβικά, εβραϊκά και αγγλικά. Μέχρι στιγμής, 2.230 υποθέσεις έχουν κλείσει καθώς έχει αποκατασταθεί η οικογενειακή επαφή.

Ασχοληθήκαμε με 54 οικογένειες 86 ατόμων που κρατήθηκαν όμηροι στη Γάζα για να συλλέξουμε σχετικές πληροφορίες και να ενισχύσουμε την κατανόηση της φύσης και των τρόπων της δουλειάς μας.

Συνεργαζόμαστε με 7.429 οικογένειες 8.617 Παλαιστινίων που αναφέρθηκαν αγνοούμενοι στη Γάζα για να συλλέξουμε σχετικές πληροφορίες για να μας βοηθήσουν να διευκρινίσουμε τη μοίρα και το πού βρίσκονται τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Εξασφάλιση αξιοπρεπούς μεταχείρισης ανθρώπινων λειψάνων

Διένειμε πάνω από 46.000 ιατροδικαστικά αντικείμενα για να διευκολύνει την αξιοπρεπή διαχείριση, την ταυτοποίηση και την τελική επιστροφή των ανθρώπινων λειψάνων στις οικογένειές τους. 1.200 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων μάσκες προσώπου, ασπίδες προσώπου και τσάντες συλλογής προσωπικών αντικειμένων, διανεμήθηκαν στο Ισραήλ. Πάνω από 45.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων μάσκες προσώπου, μπότες, ποδιές, ετικέτες σώματος και σακούλες σώματος, διανεμήθηκαν στους πρώτους ανταποκριτές στη Γάζα, όπως η PRCS, η Πολιτική Άμυνα και το Υπουργείο Υγείας και το Τμήμα Εγκληματολογίας τους.

Παρείχε τεχνική υποστήριξη στο Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων συστάσεων για τη δομή του εργαστηρίου εγκληματολογικής ανθρωπολογίας για τη βελτίωση της ικανότητας αναγνώρισης σε περίπλοκες περιπτώσεις. Συνέχισε να συνεργάζεται με το εργαστήριο DNA Mortuary Affairs του IDF για να ενισχύσει την ικανότητά του για τη διαχείριση πολύπλοκων υποθέσεων αγνοουμένων και θανόντων σε ένοπλες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων με το Κέντρο Γενετικής του ICRC στην Τιφλίδα της Γεωργίας.

Αξιολογήθηκε η τοπική ικανότητα στο Ισραήλ και τη Γάζα για να καταστεί δυνατή η αναγνώριση, η ανάκτηση και η επιστροφή ανθρώπινων λειψάνων στις οικογένειές τους.

Αναπτύχθηκαν εργαλεία και ροές εργασίας για τη συλλογή και τη διατήρηση δεδομένων που σχετίζονται με τη διαχείριση των νεκρών, για τη διασφάλιση μελλοντικής πρόσβασης, την αύξηση των πιθανοτήτων αναγνώρισης και την υποστήριξη πιθανών μελλοντικών προσπαθειών ιατροδικαστικής ανάκτησης.

Συνεργάστηκε με το Υπουργείο Υγείας, τη ΛΔΚ, την Πολιτική Άμυνα και το Υπουργείο Κληροδοτημάτων στη Γάζα για την καλύτερη κατανόηση των αναγκών και των κενών στη διαχείριση των νεκρών, εργαζόμενοι για καλύτερη ανταπόκριση και πρακτικές και αποτρέποντας περαιτέρω περιπτώσεις εξαφάνισης.

Παρακολούθηση της θεραπείας και των συνθηκών κράτησης

Συνέχισε να καλεί τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές να συνεχίσουν να ενημερώνουν τη ΔΕΕΣ για το πού βρίσκονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι που κρατούνται στην ισραηλινή κράτηση και να επιτρέψουν την επανάληψη των επισκέψεων της ΔΕΕΣ και των οικογενειακών επαφών αυτών των κρατουμένων. Η ICRC αλληλεπίδρασε επίσης με περισσότερους από 1.080 απελευθερωμένους κρατούμενους -μέσω ομαδικών ή ατομικών συνεντεύξεων- για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τη μεταχείριση και τις συνθήκες κράτησής τους, ενημερώνοντας τη δέσμευσή μας με τις αρμόδιες αρχές.

Συνέχισε να συνεργάζεται με τη Χαμάς, ζητώντας την άνευ όρων απελευθέρωση των υποτιθέμενων 116 εναπομεινάντων ομήρων στη Γάζα και ζητώντας την ανθρώπινη μεταχείρισή τους, την πρόσβαση σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη, τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν την επαφή με τις οικογένειές τους και τη ΔΕΕΣ να έχει πρόσβαση σε τους.

Επισκέφθηκε 493 κρατούμενους σε 15 χώρους κράτησης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, έναν στη Γάζα και 14 στη Δυτική Όχθη, για να αξιολογήσει και να παρακολουθήσει τη μεταχείριση και τις συνθήκες κράτησής τους.

Υποστήριξη ευάλωτων ατόμων για την κάλυψη βασικών αναγκών και τη διατήρηση των μέσων διαβίωσης

41.445 ευάλωτα άτομα (ή 8.289 ευάλωτα νοικοκυριά) στη Γάζα, ως επί το πλείστον άτομα εκτοπισμένα στο εσωτερικό λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, έλαβαν χρηματική βοήθεια για την κάλυψη βασικών αναγκών.

1.117.848 εσωτερικά εκτοπισμένοι (ή 232.969 νοικοκυριά) που φιλοξενήθηκαν σε καταφύγια εκτός των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, στο Khan Younis και στη Μέση Περιοχή έλαβαν βασικά είδη οικιακής χρήσης, όπως κουβέρτες, μπιτόνια, μουσαμάδες και δέματα υγιεινής.

199.509 ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, εγκύων γυναικών και εκτοπισμένων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, έλαβαν μπάρες υψηλής θρεπτικής αξίας.

25.000 ευάλωτα άτομα λάμβαναν ένα μαγειρεμένο γεύμα κάθε μέρα από τα μέσα Μαρτίου έως τον Μάιο μέσω της υποστήριξης της ΔΕΕΣ σε πέντε κοινές κουζίνες στη Ράφα.

15.149 ευάλωτα άτομα έλαβαν δέματα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα στη Γάζα.

909 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ και επέστρεψαν στη Γάζα έλαβαν χρηματική βοήθεια, 342 από τους οποίους έλαβαν επίσης βασικό ρουχισμό.

Στη Δυτική Όχθη, 545 ευάλωτα άτομα (ή 109 ευάλωτα νοικοκυριά) έλαβαν χρηματικές επιδοτήσεις για τη στήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής , 46 διπλωματούχοι έλαβαν επαγγελματική κατάρτιση στο Πολυτεχνείο της Χεβρώνας, έξι ευάλωτα νοικοκυριά έλαβαν χρηματικές επιδοτήσεις για να ξεκινήσουν δραστηριότητες δημιουργίας εισοδήματος και 222 ευάλωτα νοικοκυριά έλαβαν χρηματική υποστήριξη για να τα βοηθήσουν να αναρρώσουν από τις συνέπειες συγκεκριμένων περιστατικών βίας στη Δυτική Όχθη.

252 οικογένειες των οποίων τα σπίτια κατεδαφίστηκαν σε διάφορες τοποθεσίες στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έλαβαν χρηματική βοήθεια για να τις βοηθήσουν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους.

Παροχή ή ενεργοποίηση επείγουσας ιατρικής απάντησης

Παρείχε 900 μετρικούς τόνους ιατρικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων ορθοπεδικών συσκευών, κιτ τραυματισμών από όπλα, σετ επιδέσμευσης τραυμάτων, φαρμάκων και ιατρικών σετ έκτακτης ανάγκης σε 19 τοπικές εγκαταστάσεις υγείας και στο Υπουργείο Υγείας.

Ανέπτυξε δύο χειρουργικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας στη Γάζα, ειδικευμένες στη χειρουργική διαχείριση των τραυματιών με όπλα, και διάφορους άλλους ειδικούς που παρέχουν ένα ολιστικό πακέτο φροντίδας.

Εργαζόμενοι στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας από την 1η Νοεμβρίου 2023, οι χειρουργικές ομάδες πραγματοποίησαν 3.521 χειρουργικές επεμβάσεις, από τις οποίες περίπου το 91,6% ήταν γενικές χειρουργικές επεμβάσεις, το 5,6% ήταν επανορθωτική χειρουργική και το 2,8% ήταν ορθοπεδική χειρουργική, το 62,2% ήταν άνδρες και το 37,8% ήταν γυναίκες.

Πάνω από 3.669 ασθενείς έλαβαν στενή μετεγχειρητική φροντίδα και οι ομάδες μας εφάρμοσαν 5.126 επιδέσμους για ασθενείς με σύνθετα εγκαύματα.

Παρείχε περίπου 1.500 συνεδρίες συναισθηματικής υποστήριξης από τον Νοέμβριο και πραγματοποίησε 46 ατομικές συνεδρίες και 10 οικογενειακές συνεδρίες για να παρέχει σε ασθενείς, οικογένειες και/ή φροντιστές στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας βασική επείγουσα φροντίδα ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνική υποστήριξη από τα τέλη Μαρτίου.

Παρείχε 3.021 συνεδρίες πρώιμης φυσικής αποκατάστασης και 56 αναπηρικά καροτσάκια σε ασθενείς στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας.

Ανέπτυξε δύο χειρουργικές ομάδες στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στη Ράφα, στη νότια Γάζα, ειδικευμένες στη χειρουργική διαχείριση των τραυματιών με όπλα, και διάφορους άλλους ειδικούς που παρέχουν ένα ολιστικό πακέτο φροντίδας. Από την έναρξη λειτουργίας του, το Νοσοκομείο Ερυθρού Σταυρού πραγματοποίησε 9.785 επισκέψεις. Εισήχθησαν 419 ασθενείς. και οι χειρουργικές ομάδες πραγματοποίησαν 382 χειρουργικές επεμβάσεις, εκ των οποίων το 8,4% ήταν ορθοπεδικές επεμβάσεις και το 55,7% επεμβάσεις για τραυματισμένους με όπλα. Συνολικά, το 98,4% των χειρουργικών επεμβάσεων πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με όπλα.

Διευκολυνόμενος τοκετός 70 γυναικών στο Υπαίθριο Νοσοκομείο Ερυθρού Σταυρού.

Ανταποκρίθηκε σε πολλές εκδηλώσεις μαζικών θυμάτων στο Νοσοκομείο Ερυθρού Σταυρού. Το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου σημειώθηκαν τρία μεγάλα περιστατικά, όπου το υπαίθριο νοσοκομείο υποδέχτηκε 104 ασθενείς, εκ των οποίων το 20% ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και το 10% σε μη σωστές συνθήκες.

Παρείχε 96 ατομικές και οικογενειακές συνεδρίες στο Νοσοκομείο Ερυθρού Σταυρού τους τελευταίους δύο μήνες. Και πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση για την υποστήριξη του προγράμματος « Βοηθώντας τους Βοηθούς».

Παρείχε 302 συνεδρίες πρώιμης φυσικής αποκατάστασης στο Πεδίο Νοσοκομείο Ερυθρού Σταυρού.

Παρείχε περίπου 243 αναπηρικά καροτσάκια και 1.950 βοηθητικές συσκευές διαφορετικών τύπων (π.χ. πλαίσια για περπάτημα, πατερίτσες) στα επτά κύρια νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας (δηλαδή, Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο Γάζας, Νοσοκομείο Al-Shifa, Νοσοκομείο Nasser, Νοσοκομείο Beit Hanoun, Νοσοκομείο Al-Aqsa, Ινδονησιακό Νοσοκομείο και Νοσοκομείο Al-Najjar).

Παρείχε περίπου 300 αναπηρικά καροτσάκια στο The Patient's Friends Society's (Κέντρο Αποκατάστασης Abu Raya) στη Ραμάλα.

Πραγματοποίησε περισσότερες από 280 παρεμβάσεις σε πραγματικό χρόνο για να διευκολύνει την πρόσβαση και την ασφαλή διέλευση των ασθενοφόρων της PRCS για την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε άτομα που τραυματίστηκαν λόγω της βίας στη Δυτική Όχθη .

Παρείχε δύο μηχανήματα επούλωσης τραυμάτων με αρνητική πίεση στο νοσοκομείο Jenin στη Δυτική Όχθη.

Παρείχε πάνω από 1.000 λίτρα ενδοφλέβια υγρά σε εγκαταστάσεις υγείας έκτακτης ανάγκης στη Δυτική Όχθη.

Υποστήριξε το PRCS στη Δυτική Όχθη με 26 σετ ιατρικών ειδών, 2.400 λίτρα υγρών και έξι προσθετικά και ορθοπεδικά είδη.

Παρέδωσε δύο εκπαιδευτικά μαθήματα για την υποστήριξη της Ένωσης Κέντρων Κρίσης Βιασμού στο Ισραήλ για τη διοργάνωση τεχνικών εργαστηρίων για το προσωπικό τους σχετικά με την παροχή ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε θύματα σεξουαλικής βίας σε ένοπλες συγκρούσεις.

Παροχή ή παροχή πρόσβασης σε καθαρό νερό και ρεύμα

Βοήθησε περισσότερους από 1.000.000 ανθρώπους μέσα και γύρω από την πόλη της Γάζας, το Deir Al-Balah, το Beit Lahia, το Khan Younis και τη Rafah να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση σε καθαρό νερό, υποστηρίζοντας τους τοπικούς παρόχους υπηρεσιών να λειτουργούν, να τροφοδοτούν και να επισκευάζουν κρίσιμες εγκαταστάσεις και δίκτυα νερού και αποχέτευσης και να παρέχουν νερό φορτηγά σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Υποστήριξε 20.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στην πρόσβαση σε καθαρό νερό σε 12 καταφύγια στη Γάζα, πραγματοποιώντας επείγουσες επισκευές μονάδων αφαλάτωσης και υποδομής υγιεινής και εγκαθιστώντας μονάδες επεξεργασίας νερού με ηλιακή ενέργεια.

Βοήθησε 95.000 εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα στη Μέση Περιοχή της Λωρίδας της Γάζας να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρό νερό υποστηρίζοντας εργασίες επισκευής στη μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, επιτρέποντας στο εργοστάσιο να ξαναρχίσει τη λειτουργία του και να διπλασιάσει την παραγωγή του στα 1.400 m³ την ημέρα.

Εξοπλίσε τρεις δομές του τοπικού προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα (GEDCo) με ηλιακά συστήματα για να διασφαλιστεί η ελάχιστη λειτουργική συνέχεια των υπηρεσιών. Επίσης, παρείχαμε οικονομική υποστήριξη και προμήθειες από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης της ΔΕΕΣ για να μπορέσει η GEDCo να πραγματοποιήσει επείγουσες επισκευές στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές και να προετοιμαστεί για αποκατάσταση μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας.

Νοίκιασε τέσσερα πηγάδια νερού στο Al-Mawasi, Khan Younis, παρέχοντάς του κατά μέσο όρο 2.000 m³/ημέρα και ωφελώντας περίπου 600.000 άτομα.

Πραγματοποίησε επισκευές στο δίκτυο ύδρευσης της Πόλης της Γάζας της γραμμής Mekorot, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο νερό σε 6.000 άτομα στο βόρειο Ουάντι Γάζα.

Ολοκλήρωσε τη συντήρηση των γεννητριών σε βασικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων στην πόλη Ράφα, επιτρέποντας σε αυτές τις εγκαταστάσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν και να παρέχουν υπηρεσίες υγιεινής που μειώνουν τον κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών για πάνω από 1.400.000 άτομα που ζουν επί του παρόντος στη Ράφα.

Υποστήριξη τροφοδοσίας έκτακτης ανάγκης και διανομής καυσίμων για 14 νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα μέσω των υφιστάμενων έργων του ICRC για τη συντήρηση, τη βελτιστοποίηση και την ανθεκτικότητα του στόλου των ηλεκτροπαραγωγών του τομέα της δημόσιας υγείας.

Υποστήριξε την εγκατάσταση μονάδων αντίστροφης όσμωσης σε έξι νοσοκομεία και κλινικές στη Γάζα: τα νοσοκομεία Al-Aqsa, Nasser, Najjar και Ευρωπαϊκά νοσοκομεία της Γάζας. το Μαιευτήριο των Εμιράτων στο Ταλ Σουλτάν· και την κλινική Shuhada), επιτρέποντας σε 1.000 ασθενείς με αιμοκάθαρση και σε 75.000 εσωτερικά εκτοπισμένους που αναζητούν καταφύγιο σε αυτά τα νοσοκομεία να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Παρείχε ανταλλακτικά γεννητριών, φίλτρα λαδιού και καυσίμου στο Νοσοκομείο Kamal Adwan και στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, στη βόρεια Γουάντι Γάζα.

Πάνω από 1.770 τουαλέτες έχουν κατασκευαστεί στο Al-Mawasi, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, παρέχοντας καλύτερη πρόσβαση στην υγιεινή για 17.700 εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα που ζουν σε σκηνές.

Υποστήριξη παροχής νερού και ρεύματος έκτακτης ανάγκης για το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας, μεταξύ άλλων μέσω της παράδοσης δύο αντλιών νερού, 250 μέτρων σωλήνων νερού και άνω των 1.500 μέτρων καλωδίων για τη σύνδεση του νοσοκομείου με γεωτρήσεις νερού και τη διασφάλιση της παροχής νερού. Σε συνδυασμό με τη σημαντική υποστήριξη που παρασχέθηκε πριν από τον τρέχοντα γύρο των εχθροπραξιών (π.χ. γεννήτριες, αναβάθμιση και συγχρονισμός δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και πινάκων διανομής, εγκατάσταση φιλμ 3M, κ.λπ.), η βοήθεια της ICRC συνέβαλε στην ικανότητα του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου της Γάζας να συνεχίσει να λειτουργεί σε με σχετικά ασφαλή τρόπο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.

Βοήθησε 5.000 άτομα στην περιοχή H2 στη Χεβρώνα να έχουν πρόσβαση σε ενισχυμένα συστήματα αποχέτευσης και αποχέτευσης παρέχοντας τεχνική και υλική υποστήριξη στον Δήμο της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

Υποστήριξε την Παλαιστινιακή Αρχή Υδάτων στη Δυτική Όχθη για να επιτρέψει σε 6.000 ανθρώπους στο χωριό Qariout και 13.000 ανθρώπους στο χωριό Burin να έχουν βελτιωμένη πρόσβαση στο νερό.

Παρείχε τεχνική και υλική υποστήριξη στο Συμβούλιο του χωριού Ein Al-Beida στην κοιλάδα του Ιορδάνη για τη βελτίωση της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια για 1.750 αγρότες της περιοχής.

Υποστήριξε 50 νοικοκυριά στην περιοχή H2 στη Χεβρώνα με ηλιακούς συλλέκτες για τη βελτίωση της πρόσβασής τους στην ηλεκτρική ενέργεια.

Πρόληψη κινδύνων από μόλυνση από όπλα

Μαζί με τη ΛΔΚ, η ΔΕΕΣ βοήθησε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικούς, ιατρικούς και άλλους εργαζομένους πρώτης γραμμής στη Γάζα σχετικά με τους κινδύνους μόλυνσης από όπλα και εκρηκτικά υπολείμματα πολέμου:

Διένειμε μηνύματα ευαισθητοποίησης μέσω SMS σε 800.000 τηλεφωνικούς αριθμούς.

Διένειμε 10.000 βιβλία ζωγραφικής ευαισθητοποίησης για τα εσωτερικά εκτοπισμένα παιδιά.

Προώθησε ασφαλέστερη συμπεριφορά μεταξύ 5.047 αμάχων μέσω εκστρατειών αφίσας και 210 ομαδικών συνεδριών για προσβάσιμους πληγέντες πληθυσμούς σε νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια.

Διαδώστε μηνύματα ευαισθητοποίησης μέσω τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών και πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

Αλληλεπίδραση με άτομα που επηρεάζονται

Έλαβε αιτήματα από 158.806 άτομα στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ, εγείροντας ανησυχίες για την προστασία για τη συνέχεια της ΔΕΕΣ.

Δημιουργήθηκαν δύο ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας - στα αραβικά, εβραϊκά και αγγλικά - αφιερωμένες σε άτομα που επιθυμούν να αποκαταστήσουν την επαφή ή να εξακριβώσουν την τύχη και το πού βρίσκονται τα μέλη της οικογένειάς τους.

Ενίσχυσε το υπάρχον Κοινοτικό Κέντρο Επαφής (CCC) της ΔΕΕΣ στη Γάζα και ίδρυσε δύο επιπλέον κέντρα για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων που επλήγησαν από τη σύγκρουση και τη βία στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.

Απαντήθηκαν σε 46.103 κλήσεις από ανθρώπους στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες για απώλεια επαφής με αγαπημένα πρόσωπα, ζήτησαν υποστήριξη για την εκκένωση ατόμων που τραυματίστηκαν ή παγιδεύτηκαν στις εχθροπραξίες ή ζήτησαν βοήθεια (π.χ. τρόφιμα, μη τροφή, νερό, ρεύμα).

Συνέχισε να συνεργάζεται στενά με τις τοπικές κοινότητες και τους παρόχους υπηρεσιών για τη συμμετοχή τους στις αξιολογήσεις αναγκών της ΔΕΕΣ και στο σχεδιασμό, την παράδοση και την αξιολόγηση του προγράμματος.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live