Παρ, Σεπ 27, 2024

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «τρόμαξε» από ένα χτύπημα σε αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων στη ΓΑΖΑ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «τρόμαξε» από ένα χτύπημα σε αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων στη ΓΑΖΑ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «τρόμαξε» από ένα χτύπημα σε αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων έξω από νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Με τρομάζει η αναφερόμενη επίθεση στη Γάζα σε κομβόι ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο Al Shifa. Οι εικόνες των σορών σκορπισμένων στο δρόμο έξω από το νοσοκομείο είναι οδυνηρές», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε δήλωση , που εκδόθηκε αργά την Παρασκευή, ώρα Νέας Υόρκης.

Δήλωσε ότι δεν ξέχασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ από τη Χαμάς και τις δολοφονίες, τον ακρωτηριασμό και τις απαγωγές, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Τόνισε ότι όλοι οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και άνευ όρων.

Ο κ. Γκουτέρες πρόσθεσε ότι για σχεδόν ένα μήνα, άμαχοι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, πολιορκούνται, αρνούνται βοήθεια, σκοτώνονται και βομβαρδίζονται έξω από τα σπίτια τους.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Πουθενά δεν είναι ασφαλές

Ο κ. Γκουτέρες σημείωσε επίσης ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι «τρομερή».

«Δεν έρχονται σχεδόν αρκετά τρόφιμα, νερό και φάρμακα για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων. Τα καύσιμα για τα νοσοκομεία και τα εργοστάσια ύδρευσης εξαντλούνται», είπε, σημειώνοντας ότι τα καταφύγια της υπηρεσίας του ΟΗΕ που βοηθά τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ( UNRWA ) ήταν σχεδόν τετραπλάσια από την πλήρη χωρητικότητά τους «και πλήττονται από βομβαρδισμούς».

«Τα νεκροτομεία ξεχειλίζουν. Τα καταστήματα είναι άδεια. Η κατάσταση υγιεινής είναι άθλια. Παρατηρούμε αύξηση των ασθενειών και των αναπνευστικών παθήσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών. Ένας ολόκληρος πληθυσμός είναι τραυματισμένος. Πουθενά δεν είναι ασφαλές.»

Σεβαστείτε το ανθρωπιστικό δίκαιο

Ανανεώνοντας τις εκκλήσεις του για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρηθεί.

«Οι πολίτες και οι μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών και ιατρικών εργαζομένων και των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να προστατεύονται. Οι άμαχοι δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες», είπε, προτρέποντας επίσης ότι οι βασικές προμήθειες και υπηρεσίες και η απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση πρέπει να επιτραπεί με ασφάλεια στη Γάζα και σε όλη τη Γάζα «σε κλίμακα ανάλογη με αυτή τη δραματική κατάσταση».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ υπογράμμισε, «όλοι όσοι έχουν επιρροή πρέπει να την ασκήσουν για να εξασφαλίσουν τον σεβασμό των κανόνων του πολέμου, να τερματίσουν τα δεινά και να αποφύγουν τη διάχυση της σύγκρουσης που θα μπορούσε να κατακλύσει ολόκληρη την περιοχή».

Listen Live