Δευ, Οκτ 21, 2024

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ - Εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ - Εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ Sebastian SEIBT από το FRANCE24

Αυτό το άρθρο είναι μετάφραση του πρωτοτύπου στα γαλλικά .

Εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας: Ένα επικίνδυνο στοίχημα για την Ουκρανία;

Η Ρωσία αύξησε την Παρασκευή το επίπεδο έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του Κουρσκ σε «ομοσπονδιακό», καθώς η Ουκρανία πίεζε με μια μεγάλη διασυνοριακή εισβολή. Ξεκίνησε την Τρίτη, η επίθεση του Κιέβου είναι η πιο σημαντική επίθεση σε εχθρικό έδαφος από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022 και θα μπορούσε να αποδειχθεί είτε πολύ επικερδής είτε πολύ δαπανηρή.

Η Ρωσία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε «ομοσπονδιακό επίπεδο» στην περιοχή Κουρσκ που συνορεύει με την Ουκρανία την Παρασκευή και έσπευσε ενισχύσεις στην περιοχή καθώς το Κίεβο συνεχίζει μια μεγάλη διασυνοριακή εισβολή. Η θρασύδειλη επίθεση είναι η πιο σημαντική επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής της Μόσχας και θα μπορούσε να αποδειχθεί είτε πολύ επικερδής για το Κίεβο είτε πολύ δαπανηρή.

Ο στρατός της Ουκρανίας πολεμούσε τις ρωσικές δυνάμεις πίσω από τις εχθρικές γραμμές για τέταρτη ημέρα την Παρασκευή, αφού τα στρατεύματά του εισέβαλαν πέρα από τα σύνορα σε μια αιφνιδιαστική επίθεση την Τρίτη.

Ενώ το Κίεβο δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία πρέπει να « αισθανθεί» τις συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ την Τετάρτη και εκκένωσε χιλιάδες κατοίκους, με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να περιγράφει την επίθεση ως «πρόκληση μεγάλης κλίμακας».

Λειτουργία μεγάλης κλίμακας

Περισσότεροι από χίλιοι στρατιώτες μαζί με περίπου τριάντα τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα από την περιοχή Σούμι της Ουκρανίας βόρεια του Χάρκοβο πιστεύεται ότι πέρασαν τα σύνορα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας την Τρίτη.

«Η Ουκρανία λέγεται ότι έστειλε δύο ταξιαρχίες –συμπεριλαμβανομένης μιας μηχανοποιημένης– με ειδικές δυνάμεις, αντιαεροπορική άμυνα και πιλότους drone», δήλωσε ο Huseyn Aliyev, ανώτερος λέκτορας Κεντρικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν πραγματοποιήσει ραγδαίες προόδους τις τελευταίες ημέρες, διεισδύοντας σύμφωνα με πληροφορίες έως και 35 χιλιόμετρα σε ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με το ανεξάρτητο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στις ΗΠΑ .

Ενώ φιλοουκρανικές πολιτοφυλακές που αποτελούνται από Ρώσους υπηκόους που αντιτίθενται στον Πούτιν, όπως η Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας, έχουν πραγματοποιήσει αρκετές διασυνοριακές επιδρομές στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη επίθεση που περιλαμβάνει ουκρανικά στρατεύματα.

Μια μοναδα που ανηκει στη Λεγεώνα της Ελεύθερης Ρωσίας, τη φιλοουκρανική ομάδα επιτέθηκε στο Μπέλγκοροντ

«Είναι η πρώτη φορά που ουκρανικά χερσαία στρατεύματα εισέρχονται στο ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου», δήλωσε ο Γκλεν Γκραντ, ανώτερος εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας στο Baltic Security Foundation.

«Είναι σημαντικό γιατί [η εισβολή της Ουκρανίας] αντιπροσωπεύει την πιο ουσιαστική συντονισμένη επίθεση σε ρωσικό έδαφος», πρόσθεσε ο Γουίλ Κίνγκστον-Κοξ, ειδικός στη Ρωσία στη Διεθνή Ομάδα για τη Μελέτη της Ασφάλειας στη Βερόνα.

Επικίνδυνο στοίχημα

Η διασυνοριακή επίθεση του Κιέβου στη Ρωσία ήταν έκπληξη για πολλούς, με τον ουκρανικό στρατό να φέρεται να υποφέρει από έλλειψη προσωπικού και πυρομαχικών .

«Ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν ξέρει γιατί το έκαναν», είπε ο Γκραντ.

«Είναι τόσο ασυνήθιστο όσο και απροσδόκητο δεδομένου ότι ο Ζελένσκι ισχυρίζεται πάντα ότι δεν έχει αρκετούς άνδρες και όπλα για να υπερασπιστεί την πρώτη γραμμή», πρόσθεσε ο Αλίεφ.

Η κίνηση του Κιέβου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «προληπτική επίθεση» που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει μια ρωσική επίθεση στο καθεστώς Sumy της Ουκρανίας, δήλωσε ο Frank Ledwidge, ανώτερος λέκτορας και στρατιωτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth.

«Είναι επικίνδυνο να γίνει αυτό, αλλά από στρατιωτική άποψη είναι λογικό», πρόσθεσε.

Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak φάνηκε να έδωσε άλλη μια εξήγηση την Τετάρτη υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις σε «ρωσικές παραμεθόριες περιοχές» θα επηρεάσουν τη ρωσική κοινωνία και θα ωφελήσουν το Κίεβο σε μελλοντικές συνομιλίες με τη Μόσχα, ανέφερε το διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Kyiv Independent .

«Η Ουκρανία επιδεικνύει την ικανότητά της να χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος με τον τακτικό [της] στρατό και όχι απλώς να κρατά τις θέσεις της στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο Kingston-Cox. "Αυτό θα μπορούσε να έχει ισχυρό ψυχολογικό αντίκτυπο στη Ρωσία, όπου οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να λένε: "Πώς υποτίθεται ότι θα πάρουμε έδαφος αν δεν είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε το δικό μας;"».

Εν τω μεταξύ, η επίθεση του Κιέβου μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση του ηθικού μεταξύ των Ουκρανών.

«Η Ουκρανία δεν είχε καμία σημαντική νίκη από τότε που ανακατέλαβε τη Χερσώνα (τον Νοέμβριο του 2022). Θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια της ουκρανικής κυβέρνησης να δείξει κάποιου είδους νίκη ή επιτυχία», είπε ο Αλίεφ.

Από αυτή την άποψη, η Ουκρανία διασχίζει με επιτυχία τα σύνορα και φαίνεται να αγνοεί τους Ρώσους, μπορεί να θεωρηθεί ως νίκη από μόνη της, πρόσθεσε.

Υποτονική απάντηση της Ρωσίας

Η Μόσχα έχει δεχτεί πυρά για την αργή της απόκριση στην ουκρανική επίθεση – κυρίως επειδή οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υποτιθέμενη ενίσχυση των αμυντικών γραμμών τους στον απόηχο των προηγούμενων εισβολών στην περιοχή του Μπέλγκοροντ πέρυσι.

Ένας εξέχων στρατιωτικός μπλόγκερ που συνδέεται με το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προειδοποίησαν επανειλημμένα την ανώτατη διοίκηση τους για ουκρανικές δυνάμεις που συγκεντρώνονταν κατά μήκος των συνόρων με την περιοχή του Κουρσκ, αλλά ότι η ρωσική διοίκηση απέτυχε να προετοιμαστεί για μια πιθανή εισβολή, ανέφερε στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. τελευταία ενημέρωση.

Τα προβλήματα επικοινωνίας εντός του ρωσικού στρατού μπορεί να ευθύνονται για την υποτονική απάντηση, είπε ο Γκραντ, προσθέτοντας: "Κανείς δεν θέλει να πει άσχημα νέα στο αφεντικό, γι' αυτό λένε ψέματα και τελικά όταν η αλήθεια αποκαλυφθεί, είναι ήδη πολύ αργά. μην πιστεύετε καν ότι ο Πούτιν ξέρει πραγματικά τι συμβαίνει».

Η Kingston-Cox, ωστόσο, υπέδειξε ότι οι ρωσικές αρχές μπορεί να γνώριζαν την εκκρεμή επιδρομή της Ουκρανίας και να τη χρησιμοποίησαν προς όφελός τους.

«Η κατηγορία του Πούτιν για πρόκληση μεγάλης κλίμακας έχει στόχο να συγκεντρώσει υποστήριξη. Είναι πιθανό ότι οι Ρώσοι είχαν πληροφορίες για εισβολή στο Κουρσκ», είπε ο Kingston-Cox, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές αρχές ήλπιζαν να συσπειρώσουν την κοινή γνώμη κατά της Ουκρανίας.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι απίθανο η Ουκρανία να συνεχίσει την επίθεση πολύ περισσότερο.

«Είναι πολύ επικίνδυνο και η Ουκρανία γνωρίζει ότι υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσει: η Ρωσία θα εξαπολύσει αντεπιθέσεις και κανείς δεν γνωρίζει εάν τα [ουκρανικά] στρατεύματα θα είναι σε θέση να κρατήσουν», είπε ο Ledwidge.

Επιπλέον, οι περιορισμένοι πόροι της Ουκρανίας σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να πολεμήσει σε ένα νέο μέτωπο εντός της ρωσικής επικράτειας.

«Είναι αρκετά επικίνδυνο να βάλεις πάρα πολλούς πόρους σε αυτή την επίθεση», είπε ο Αλίεφ, σημειώνοντας ότι οι έμπειροι στρατιώτες που αναπτύσσονται στο Κουρσκ «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της πρώτης γραμμής του Ντονμπάς, όπου η Ρωσία κερδίζει έδαφος».

 

Listen Live