Σαβ, Ιουλ 27, 2024

ΟΛΙΓΟΝ ΠΡΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

ΟΛΙΓΟΝ ΠΡΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ο Philippe Lazzarini, Γενικός Επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), δήλωσε σήμερα ότι μετά από τέσσερις μήνες βάναυσου πολέμου στη Γάζα, ο αριθμός των παιδιών είναι τραγικός και το μέλλον τους διακυβεύεται.

Είπε ότι περισσότερα από μισό εκατομμύριο κορίτσια και αγόρια βρίσκονται εκτός δημοτικού και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γάζα. Κάθε μέρα πολέμου βαθαίνει τα σημάδια, διακινδυνεύοντας μια χαμένη γενιά ευάλωτη στην εκμετάλλευση. Τα παιδιά κλέβουν την παιδική ηλικία.

Αυτό πρέπει να αντιστραφεί, είπε, ξεκινώντας με μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Και ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, είπε ότι με τις εχθροπραξίες στη Γάζα να μπαίνουν στον πέμπτο μήνα τους, η ελπίδα μειώνεται για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν πληγεί και τους ανθρωπιστές που προσπαθούν να τους βοηθήσουν.

Είπε ότι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας είναι τώρα στοιβαγμένο στη Ράφα, μια πόλη 250.000 κατοίκων αρχικά ακριβώς στο κατώφλι της Αιγύπτου. Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι αβυσσαλέες — δεν έχουν τις βασικές ανάγκες για να επιβιώσουν, καταδιωκόμενοι από την πείνα, τις αρρώστιες και τον θάνατο. Είπε ότι ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για την ασφάλειά τους καθώς ο πόλεμος εισβάλλει περαιτέρω στη Γάζα.

Η άνευ προηγουμένου πυκνότητα του πληθυσμού της Ράφα καθιστά σχεδόν αδύνατη την προστασία των αμάχων σε περίπτωση χερσαίων επιθέσεων.

Η OCHA λέει ότι η συμφόρηση στη Ράφα έχει φτάσει σε σημείο όπου οι κανονικές διαδρομές εμποδίζονται από σκηνές που έχουν στήσει οικογένειες που αναζητούν οποιονδήποτε επίπεδο, καθαρό διαθέσιμο χώρο. Τους τελευταίους τρεις μήνες, η πόλη παρήγαγε σκουπίδια που ισοδυναμούν με ένα χρόνο, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές.

Η OCHA λέει ότι η έλλειψη τροφίμων, καθαρού νερού, υγειονομικών υπηρεσιών και εγκαταστάσεων υγιεινής έχουν οδηγήσει σε ασθένειες και θανάτους που μπορούν να προληφθούν.

Ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Jamie McGoldrick, λέει ότι χρειάζονται επειγόντως καύσιμα, γεννήτριες και ανταλλακτικά για να βελτιωθεί η πρόσβαση των ανθρώπων σε καθαρό νερό, σημειώνοντας ότι η μονάδα αφαλάτωσης στη νότια Γάζα λειτουργεί μόνο έως και στο 15 τοις εκατό της παραγωγικής της ικανότητας .

Οι ανθρωπιστικοί μας εταίροι υπολογίζουν ότι περίπου 100.000 οικογένειες στη Γάζα χρειάζονται υποστήριξη καταφυγίου, συμπεριλαμβανομένων σκηνών για τον χειμερινό καιρό και άλλες προμήθειες. Από τις 7 Οκτωβρίου, έχουν διανείμει περίπου 40.000 σκηνές, κυρίως στις περιοχές της Rafah, του Khan Younis και της περιοχής Middle. Επιπλέον 28.000 σκηνές βρίσκονται στα σκαριά, σύμφωνα με τους ανθρωπιστές συναδέλφους μας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μοίρασαν επίσης περίπου 3.000 είδη κρεβατιού και 5.000 κιτ αξιοπρέπειας στο Khan Younis και τη Μέση Περιοχή, καθώς και 1.500 είδη κλινοσκεπασμάτων στη βόρεια Γάζα σε όσους δεν κατοικούν σε καταφύγια της UNRWA ή με οικογένειες που φιλοξενούν.

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ
Γαλλικες πηγές μετεδωσαν πριν από λίγο τα παρακατω θλιβερα:  
"Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιους στη Ράφα τα ξημερώματα του Σαββάτου, ώρες αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι ζήτησε από τον στρατό να σχεδιάσει την εκκένωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη νότια πόλη της Γάζας πριν από μια χερσαία εισβολή. Τα ισραηλινά πλήγματα στόχευσαν επίσης τα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού τα ξημερώματα του Σαββάτου, ανακοίνωσε ο συριακός στρατός."

ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΡΑΦΑ
Οι έντονοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων συνεχίζουν να αναφέρονται σε μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα περαιτέρω απώλειες αμάχων, εκτοπισμό και καταστροφή αμάχων υποδομών. Οι αυξημένες αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα έχουν εντείνει τις ανησυχίες για κλιμάκωση στην πιο νότια πόλη της Γάζας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο. Στις 9 Φεβρουαρίου, η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, κάλεσε «τα μέρη να απόσχουν από στρατιωτική κλιμάκωση στην επαρχία Ράφα στη Γάζα όπου έχουν εκτοπιστεί πάνω από 600.000 παιδιά και οι οικογένειές τους – πολλά από αυτά περισσότερες από μία φορές. Χιλιάδες άλλοι θα μπορούσαν να πεθάνουν στη βία ή από έλλειψη βασικών υπηρεσιών και περαιτέρω διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Χρειαζόμαστε τα τελευταία νοσοκομεία, καταφύγια, αγορές και συστήματα ύδρευσης της Γάζας που έχουν απομείνει για να παραμείνουν λειτουργικά. Χωρίς αυτά, η πείνα και οι ασθένειες θα εκτοξευθούν στα ύψη, αφαιρώντας περισσότερες ζωές παιδιών».

Μεταξύ των απογευμάτων της 8ης και της 9ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας (MoH) στη Γάζα, 107 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 142 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τις 11:00 της 9ης Φεβρουαρίου 2024, τουλάχιστον 27.947 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα και 67.459 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Μεταξύ των απογευμάτων της 8ης και της 9ης Φεβρουαρίου, δεν αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα. Από τις 9 Φεβρουαρίου, 225 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 1.312 στρατιώτες τραυματίστηκαν στη Γάζα από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι σε όλη τη Γάζα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν επιδείνωση των ανθρωπιστικών συνθηκών εν μέσω έντονων ελλείψεων σε καταφύγιο, καθαρό νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Από τις 5 Φεβρουαρίου, η UNRWA εκτιμά ότι περίπου το 75 τοις εκατό του πληθυσμού της Γάζας (1,7 εκατομμύρια από τα 2,3 εκατομμύρια άτομα) είναι εκτοπισμένοι, η πλειοψηφία βρίσκεται στην επαρχία της Ράφα όπου εδρεύουν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Ο Διευθυντής Υποθέσεων της UNRWA στη Γάζα εξέφρασε ανησυχία για την προοπτική μιας ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυγή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τις μάχες και προειδοποίησε ότι ο Οργανισμός «δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει αποτελεσματικά ή με ασφάλεια επιχειρήσεις από μια πόλη υπό επίθεση από τον ισραηλινό στρατό».

Η υγειονομική περίθαλψη στη Γάζα παραμένει εξαιρετικά επισφαλής εν μέσω συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και εχθροπραξιών, έλλειψης προμηθειών και ιατρικού προσωπικού, περιορισμών πρόσβασης και ταχείας επιδείνωσης των συνθηκών υγείας. Σύμφωνα με την UNRWA, μόνο τέσσερις από τις 22 εγκαταστάσεις υγείας της UNRWA λειτουργούν λόγω συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και περιορισμών πρόσβασης. Από τις 7 Φεβρουαρίου, δεν υπάρχουν πλήρως λειτουργικά νοσοκομεία στη Γάζα, με 13 από τα 36 νοσοκομεία να λειτουργούν μόνο εν μέρει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Στις 8 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι το Νοσοκομείο Shifa στην πόλη της Γάζας, το οποίο είχε πρόσφατα επαναλάβει ορισμένες υπηρεσίες με την υποστήριξη του ΠΟΥ και άλλων εταίρων στον τομέα της υγείας, επανήλθε στην ελάχιστη λειτουργία του, μετά από ημέρες έντονων εχθροπραξιών στην περιοχή του. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος υγείας της Γάζας να καταρρεύσει ξανά», δήλωσε ο ΠΟΥ. «Η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να προστατεύεται ενεργά. Τα νοσοκομεία πρέπει να ανεφοδιαστούν επειγόντως».

ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Σύμφωνα με την Τα ι μς οφ Ισραηλ η Αιγυπτιακη Κυβέρνηση έχει ήδη διαβιβασει σοβαρες προειδοποιήσει προς το Ισραηλ:
«Υπάρχει περιορισμένος χώρος και μεγάλος κίνδυνος να τεθεί η Ράφα σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση λόγω του αυξανόμενου αριθμού Παλαιστινίων εκεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry το Σάββατο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προειδοποιώντας ότι μια κλιμάκωση θα είχε «ολέθριες συνέπειες».

Η Wall Street Journal ανέφερε την Παρασκευή ότι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η επί δεκαετίες ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ θα μπορούσε να ανασταλεί εάν τα στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων εισέλθουν στη Ράφα ή εάν κάποιος από τους πρόσφυγες της Ράφα αναγκαστεί να προχωρησει προς τα νότια και να εισελθει αναγκαστικα στη χερσόνησο του Σινά.

ΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ
Αναλυτες πανικοβλητοι για την ανθρωπιστικη ΤΡΑΓΩΔΙΑ που θα προκυψει καθώς και τις γεωστρατηγικες ανατροπες που αναμενονται από την μετακίνηση ενός και μισου εκατομμυριου
αμαχων στο έδαφος της ΑΙΓΥΠΤΟΥ περιγραφουν συνθήκες αδιεξοδου συμμεικτες με ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ κινήσεις οργης και πανικου.

Listen Live