Τετ, Οκτ 23, 2024

ΟΙ TIMES OF ISRAEL ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΕΚΤΕΝΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΟΙ TIMES OF ISRAEL ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΕΚΤΕΝΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Ο Νετανιάχου είπε ότι είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Μπάιντεν για αντίποινα.

Το Ισραήλ είπε ότι εξετάζει επιθέσεις σε εξέδρες πετρελαίου του Ιράν, πυρηνικές εγκαταστάσεις ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση.

Το υπουργικό συμβούλιο δήλωσε αποφασισμένο να απαντήσει στρατιωτικά, αλλά δεν έχει αποφασίσει πώς. αξιωματούχοι που σταθμίζουν επίσης στοχευμένες δολοφονίες, επιθέσεις στην αεράμυνα· απάντηση σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Το Ισραήλ ενδέχεται να απαντήσει στη μεγάλη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν την Τρίτη χτυπώντας στρατηγικές υποδομές, όπως εξέδρες φυσικού αερίου ή πετρελαίου, ή στοχεύοντας απευθείας πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ανέφεραν τα ΜΜΕ την Τετάρτη, επικαλούμενα Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Στοχευμένες δολοφονίες και επιθέσεις στα συστήματα αεράμυνας του Ιράν είναι επίσης πιθανές απαντήσεις, ανέφερε ο Axios .

Μια επίθεση σε εγκαταστάσεις πετρελαίου του Ιράν θα μπορούσε να καταστρέψει την οικονομία της χώρας και οποιαδήποτε από τις εξεταζόμενες απαντήσεις θα μπορούσε να σηματοδοτήσει άλλη μια κλιμάκωση, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον συνεχιζόμενο πόλεμο που ξεκίνησε όταν η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε συνάντηση με τους αρχηγούς ασφαλείας του Ισραήλ στα κεντρικά γραφεία του Ισραηλινού Στρατού στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη, ανέφερε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του.

Η συνάντηση - που πραγματοποιήθηκε ώρες πριν από την εορτή του Ρος Χασάνα, για την εβραϊκή Πρωτοχρονιά - αναμενόταν να συζητήσει πιθανές απαντήσεις στην επίθεση, η οποία περιελάμβανε περίπου 181 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν απευθείας στο Ισραήλ από το Ιράν, σχεδόν όλοι αναχαιτίστηκαν ως Ισραηλινοί σε εθνικό επίπεδο συγκεντρώθηκαν σε καταφύγια βομβών.

Το PMO δημοσίευσε μια φωτογραφία από τη συνάντηση που δείχνει τον Νετανιάχου να στριμώχνεται με τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant, τον αρχηγό του επιτελείου του IDF, Αντιστράτηγο Herzi Halevi, τον αρχηγό της Mossad, David Barnea και τον αρχηγό της Shin Bet, Ronen Bar. Παρόντες ήταν επίσης ο υποστράτηγος Ρόνεν Γκόφμαν, στρατιωτικός βοηθός του Νετανιάχου και ο Τζάτσι Μπράβερμαν, ο αρχηγός του επιτελείου του πρωθυπουργού.

Ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu κάθεται στη μία πλευρά ενός γραφείου, καθώς ο αρχηγός του επιτελείου του Tazchi Braverman κρατά σημειώσεις στον επικεφαλής του γραφείου, σε μια συνάντηση με [ αξιωματούχους ασφαλείας: (LR) Υποστράτηγο Ronen Gofman, στρατιωτικό βοηθό του πρωθυπουργού ; Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι. Υπουργός Άμυνας Yoav Gallant· Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα. και τον αρχηγό της Shin Bet, Ronen Bar, στα κεντρικά γραφεία Kirya του IDF στο Τελ Αβίβ, 2 Οκτωβρίου 2024. (Maayan Toaf/GPO)

Η συζήτηση έλαβε χώρα μετά από μια ακόμη πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας σε ένα καταφύγιο κάτω από την Ιερουσαλήμ το βράδυ της Τρίτης. Αυτή η συνάντηση έληξε με την κατανόηση ότι το Ισραήλ θα απαντούσε στην επίθεση στρατιωτικά, αλλά χωρίς σαφήνεια ως προς το πώς θα το έκανε, ανέφερε την Τετάρτη ο Axios, επικαλούμενος ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η απουσία πιο συγκεκριμένης απόφασης ήταν εν μέρει από την επιθυμία να συντονιστούν τα σχέδια με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου αναμένεται να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Νετανιάχου δήλωσε μετά την επίθεση ότι «το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», υποσχόμενος ότι «όποιος μας επιτεθεί, θα του επιτεθούμε».

Τον Απρίλιο, η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε περίπου 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ, μετά από αεροπορική επιδρομή που σκότωσε αρκετούς Ιρανούς στρατηγούς στη Δαμασκό. Αν και η υποτιθέμενη απάντηση του Ισραήλ σε αυτή την επίθεση ήταν συγκρατημένη, αναλυτές είπαν σε μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να είναι πιο επιθετικό αυτή τη φορά.

Οι Ισραηλινοί κρύβονται μέσα σε ένα καταφύγιο βομβών στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν καθώς ηχεί συναγερμός σειρήνας εν μέσω επίθεσης βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν, 1 Οκτωβρίου 2024. (Dor Pazuelo/Flash90)

Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή η επίθεση της Τρίτης ήρθε περίπου δύο εβδομάδες μετά από μια νέα ισραηλινή επίθεση κατά της τρομοκρατικής ομάδας Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία έχει καταστρέψει τον ιρανικό πληρεξούσιο, μειώνοντας τη δύναμή του ως αποτρεπτικού μέσου έναντι της ισχυρής ισραηλινής δράσης.

Παραμένει, ωστόσο, η πιθανότητα το ίδιο το Ιράν να κλιμακωθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός πολέμου πλήρους κλίμακας, εάν το Ισραήλ του καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα.

«Έχουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα απαντήσουν οι Ιρανοί σε μια επίθεση, αλλά λαμβάνουμε υπόψη την πιθανότητα να μπουν all in, κάτι που θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι με μπάλα», είπε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στο Axios.

Στο Ισραήλ, οι υπουργοί ορκίστηκαν ότι το Ιράν θα μετανιώσει για την επίθεση, ενώ πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, ζήτησαν βαριά απάντηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς, σε δήλωση την Τρίτη, δήλωσε: «Το καθεστώς των αγιατολάχ πέρασε την κόκκινη γραμμή — και το κράτος του Ισραήλ δεν θα σιωπήσει μπροστά στην εγκληματική επίθεση του Ιράν στους πολίτες μας».

Ο Gallant έγραψε στο X: «Το Ιράν δεν έχει πάρει ένα απλό μάθημα – αυτοί που επιτίθενται στο κράτος του Ισραήλ πληρώνουν βαρύ τίμημα».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid, επίσης, δήλωσε σε δήλωση το πρωί της Τετάρτης ότι «η απάντηση πρέπει να είναι σκληρή και να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε ολόκληρο τον άξονα: Ιράν, Υεμένη, Συρία, Λίβανο και Γάζα», αναφέροντας χώρες και εδάφη από τα οποία ο Ιρανός -Οι υποστηριζόμενες τρομοκρατικές ομάδες εξαπολύουν επιθέσεις στο Ισραήλ.

«Παράλληλα με μια στρατιωτική απάντηση, πρέπει επίσης να αναπτύξουμε μια συνολική περιφερειακή πολιτική στρατηγική, που μετατρέπει τη στρατιωτική επιτυχία σε στρατηγική αλλαγή και δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε μια στιγμή την επείγουσα ανάγκη να φέρουμε τους ομήρους μας στο σπίτι», πρόσθεσε ο Λάπιντ, αναφερόμενος στους 97 ανθρώπους. απήχθησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι οποίοι κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι στη Γάζα, καθώς και άλλοι τέσσερις που κρατούνται εκεί για περίπου μια δεκαετία.

Ορισμένες φωνές προχώρησαν παραπέρα, καλώντας ρητά το Ισραήλ να στοχεύσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας πετρελαίου του Ιράν και να απειλήσει το ίδιο το καθεστώς. Ο πρώην πρωθυπουργός Naftali Bennett, μιλώντας στο CNN την Τρίτη λίγο μετά την επίθεση, χαρακτήρισε αυτή τη στιγμή «μια φορά στα 50 χρόνια».

«Πρέπει να εξαλείψουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πρέπει να επιτεθούμε στις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν και πρέπει να επιτεθούμε αμέσως στο ίδιο το καθεστώς», είπε ο Μπένετ, σημειώνοντας ότι η Χεζμπολάχ και η Χαμάς βρίσκονται σε ιστορικά αδύναμο σημείο μετά από ένα χρόνο πολέμου. .

«Ήρθε η ώρα να χτυπήσουμε, να καταστρέψουμε το πυρηνικό πρόγραμμα και επιτέλους να επιτρέψουμε στον ιρανικό λαό να ξεσηκωθεί – ο εκπληκτικός ιρανικός λαός, που έχει ένα από τα χειρότερα καθεστώτα στη γη», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν την Τετάρτη προθυμία να υποστηρίξουν το Ισραήλ σε μια πιθανή απάντηση, με τον Λευκό Οίκο να υπόσχεται «σοβαρές συνέπειες για αυτήν την επίθεση» και να λέει ότι «θα συνεργαστεί με το Ισραήλ για να γίνει αυτό».

Ερωτηθείς πώς ήθελε να απαντήσει το Ισραήλ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι αυτό ήταν ένα θέμα σε «ενεργό συζήτηση» και ότι οι συνέπειες για την Τεχεράνη «παραμένουν να φανούν».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε δυτικά μέσα την Τετάρτη ότι ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει μια ισραηλινή απάντηση, πιστεύει ότι μια τέτοια απάντηση πρέπει να είναι περιορισμένη και ανησυχεί για τις συνέπειες της κλιμάκωσης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι φιλο-ισραηλινοί Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, προέτρεψαν τον Λευκό Οίκο να στηρίξει το Ισραήλ σε μια σκληρή απάντηση.

«Προτρέπω την επαναφορά μιας εκστρατείας μέγιστης πίεσης κατά του Ιράν και υποστηρίζω πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να απαντήσει δυσανάλογα για να σταματήσει αυτή την απειλή», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, χρησιμοποιώντας τη φράση της κυβέρνησης Τραμπ για την άσκηση σκληρών κυρώσεων.

Listen Live