Κυρ, Νοε 24, 2024

Οι θάνατοι ορφανών υπογραμμίζουν τον κίνδυνο του πολέμου, την ανάγκη για μακροπρόθεσμη υποστήριξη

Οι θάνατοι ορφανών υπογραμμίζουν τον κίνδυνο του πολέμου, την ανάγκη για μακροπρόθεσμη υποστήριξη

Γενεύη (ICRC) – Περίπου 300 παιδιά που εκκενώθηκαν από ένα ορφανοτροφείο στο Χαρτούμ πριν από μια εβδομάδα αναρρώνουν με σχετική ασφάλεια στην πόλη Wad Madani. Ωστόσο, οι έξι εβδομάδες που υπέμειναν πριν από τη διαφυγή τους ήταν τραυματικές.

Εκτός από την απώλεια προσωπικού που τράπηκε σε φυγή από τις μάχες, το ορφανοτροφείο υπέφερε από έλλειψη τροφής, νερού και ηλεκτρισμού. Οι κρίσιμες υποδομές υπέστησαν ζημιές λόγω των μαχών και η απώλεια ισχύος αποδείχθηκε μοιραία για πολλά παιδιά που ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα, που υπέφεραν από σοβαρές παθήσεις.

«Φυσικά, το ανθρώπινο δυναμικό είναι πρωταρχικό στοιχείο, αλλά το γεγονός είναι ότι περισσότερα παιδιά χάθηκαν ως αποτέλεσμα των διακοπών ρεύματος παρά λόγω της έλλειψης τροφίμων», εξήγησε ο Abeer Abdullah, ένας από τους 70 φροντιστές ορφανών, από ένα καταφύγιο όπου τα ορφανά και το προσωπικό μεταφέρθηκε. «Κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών, οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν θανατηφόρο αντίκτυπο στα παιδιά. Ήταν μια τόσο δύσκολη περίοδος που η ζωή μας ήταν σε μεγάλο κίνδυνο. Ξέρετε, το μαγείρεμα και η προετοιμασία γευμάτων και γάλακτος για τα παιδιά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλεκτρική ενέργεια».

Τα παιδιά έμειναν για έξι εβδομάδες στην πρωτεύουσα, μόλις 800 μέτρα από την πρώτη γραμμή.

«Τα παιδιά με αναπηρίες είναι από τα άτομα που επηρεάζονται περισσότερο από τις συγκρούσεις», είπε ο Αμπντουλάχ. «Είχα μια φρικτή εμπειρία που με στοιχειώνει συνέχεια. Θυμάμαι μια μέρα τα παιδιά δεν ήταν μαζί μου στην κλινική. Όταν βγήκα στην αυλή, όρμησαν κοντά μου τρομαγμένοι και τρέμοντας, καθώς ήμουν ο μόνος που γνώριζαν εκεί. Μόλις τους πήρα μέσα, ξάπλωσαν στο πάτωμα προσπαθώντας να αποκοιμίσουν τη φρίκη τους. Έδειχναν να τους έπιασε πανικός και τη στιγμή που ένιωθαν κάποια ασφάλεια στην παρέα μου, προσπαθούσαν να ξεκουραστούν μια ώρα».

Μερικά από τα εκκενωμένα παιδιά πάσχουν από ψυχικές παθήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από το αγχωτικό περιβάλλον συγκρούσεων στο οποίο ζούσαν.

Στις 7 Ιουνίου, η ΔΕΕΣ διευκόλυνε την εκκένωση μετά από αίτημα του Υπουργείου Κοινωνικής Ανάπτυξης και σε στενό συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας. Ως ουδέτερος ενδιάμεσος, έλαβε εγγυήσεις ασφαλείας από τα μέρη της σύγκρουσης για να εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των παιδιών και του προσωπικού του ορφανοτροφείου. Κατά την άφιξή τους στο Wad Madani, τα παιδιά μεταφέρθηκαν υπό την κηδεμονία του προσωπικού του Υπουργείου.

Από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στο Σουδάν στις 15 Απριλίου, η ΔΕΕΣ συνεργάζεται στενά με τη Σουδανική Ερυθρά Ημισέληνο για να παραδώσει χειρουργικές προμήθειες στα νοσοκομεία, να βοηθήσει στη συλλογή και τον εντοπισμό πτωμάτων και να βελτιώσει την πρόσβαση σε καθαρό νερό. Οι δύο οργανώσεις έχουν επίσης στηρίξει οικογένειες που έχασαν την επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Επιπλέον, η ΔΕΕΣ έχει διατηρήσει διάλογο με όλα τα μέρη για να διευκολύνει τις ιατρικές εκκενώσεις τραυματιών και να τους υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

 

Listen Live