Δευ, Σεπ 23, 2024

ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΖΑ

ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΖΑ

Κοινή δήλωση του Jagan Chapagain, Γενικού Γραμματέα της IFRC και του Robert Mardini, Γενικού Διευθυντή του ICRC, σχετικά με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Γενεύη – Το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου είναι τρομοκρατημένο όταν βλέπει την ανθρώπινη δυστυχία που εκτυλίχθηκε την τελευταία εβδομάδα στο Ισραήλ και τη Γάζα. Οι άμαχοι - συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, των ηλικιωμένων και των τραυματιών και των ασθενών - πληρώνουν επί του παρόντος το υψηλότερο τίμημα.

Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη φρικτή απώλεια αμάχων στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι καρδιές μας πάνε σε ανθρώπους που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους ή περιμένουν με αγωνία νέα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αγνοούνται, τα οποία θα πρέπει να λάβουν χωρίς καθυστέρηση. Αλλά μια τέτοια τραγωδία δεν μπορεί με τη σειρά της να δικαιολογήσει την απεριόριστη καταστροφή της Γάζας.

Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από την έκκληση για μετεγκατάσταση στη Γάζα. Οι εθελοντές μας αρνούνται να φύγουν και εγκαταλείπουν αυτούς που τους χρειάζονται περισσότερο. Πρέπει να προστατεύονται για να μπορούν να προστατεύουν τους άλλους.

Ο ανθρώπινος πόνος συμβαίνει από όλες τις πλευρές. Και είναι πάντα καταστροφικό. Ο θάνατος ενός γιου ή μιας κόρης, ενός αδερφού, ενός γονέα, είναι μια ανθρώπινη τραγωδία ανεξάρτητα από το πού συμβαίνει ή σε ποιον συμβαίνει. Η ζωή των πολιτών πρέπει να προστατεύεται από όλες τις πλευρές.

Στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο –το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων– δεν υπάρχει ιεραρχία στον πόνο και στον πόνο. Αυτοί οι κανόνες υπάρχουν για να βοηθήσουν στη διατήρηση της ανθρωπότητας στις πιο σκοτεινές στιγμές και πρέπει απεγνωσμένα να τηρούνται σήμερα. Είναι και πρέπει να παραμείνουν η πυξίδα μας για να διασφαλίσουμε ότι βάζουμε την ανθρωπότητα πάνω από όλα.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος και το The Magen David Adom στο Ισραήλ εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να παρέχουν κρίσιμη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων ασθενοφόρων και υπηρεσιών υγείας, στους πληγέντες. Το προσωπικό και οι εθελοντές τους ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους για να σώσουν άλλους. Μόλις αυτή την εβδομάδα, χάσαμε συναδέλφους και από τις δύο Εθνικές Εταιρείες, οι οποίοι σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος, εκτελώντας ανθρωπιστικό έργο που σώζει ζωές. Αυτή είναι μια τραγική υπενθύμιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικοί και ιατρικοί εργαζόμενοι και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες, τους φίλους και τους συναδέλφους τους. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας ότι οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να προστατεύονται.

Το Κίνημα δεσμεύεται να συνεχίσει να παρέχει προστασία και σωτήρια ανακούφιση στους ανθρώπους που υποφέρουν από τη φρίκη της συνεχιζόμενης βίας. Για να γίνει αυτό, οι ομάδες μας πρέπει να μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια. Πρέπει να δοθεί στις ανθρωπιστικές οργανώσεις η πρόσβαση να κάνουν τη δουλειά τους για να ανακουφίσουν τον αυξανόμενο ανθρώπινο πόνο.

Οι ανάγκες είναι συγκλονιστικές και θα συνεχίσουν να αυξάνονται μόνο εάν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να προστατεύσουν τους αμάχους – κάτι που πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα όλων όσων κάνουμε.

Listen Live