Παρ, Οκτ 25, 2024

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗς ΓΑΖΑΣ

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗς ΓΑΖΑΣ

Με το νοσοκομείο Αλ Άκσα να απειλείται, οι ΓΧΣ ανοίγουν νοσοκομείο στο κέντρο της Γάζας


Ιερουσαλήμ – Στην κεντρική Γάζα, στην Παλαιστίνη , σχεδόν 650 ασθενείς εγκατέλειψαν το νοσοκομείο Al-Aqsa, με την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), μετά από εντολή εκκένωσης των ισραηλινών δυνάμεων και έκρηξη περίπου 250 μέτρα από το νοσοκομείο, που βρίσκεται στο Deir Al-Balah, στο 25 Αυγούστου. Σε απάντηση, οι ομάδες των ΓΧΣ, σε συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας, άνοιξαν γρήγορα ένα επιτόπιο νοσοκομείο και άρχισαν να υποδέχονται ασθενείς εν μέσω σοβαρής έλλειψης προμηθειών και πόρων. Τα επιτόπια νοσοκομεία δεν αποτελούν λύση, αλλά έσχατη λύση ως απάντηση στην διάλυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης από το Ισραήλ. Οι ΓΧΣ καλούμε όλα τα εμπόλεμα μέρη να σεβαστούν και να προστατεύσουν τα τελευταία νοσοκομεία που έχουν απομείνει στη Γάζα.

Ακόμη και όταν ανοίγει, το νοσοκομείο πεδίου στο Deir Al-Balah αντιμετωπίζει ήδη τεράστια πίεση, καθώς τα υπόλοιπα νοσοκομεία απειλούνται και η πρόσβαση σε προμήθειες είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Το νοσοκομείο πεδίου έχει σχεδιαστεί για να είναι συμπληρωματικό και να παρέχει υποστήριξη σε άλλα μεγαλύτερα νοσοκομεία, όπως το Al-Aqsa. Ωστόσο, καθώς η πρώτη γραμμή πλησίαζε γρήγορα το νοσοκομείο Al-Aqsa στις 25 Αυγούστου, πολλοί ασθενείς τράπηκαν σε φυγή φοβούμενοι για τη ζωή τους. Χωρίς νοσοκομεία όπως το Al-Aqsa και το Nasser στο Khan Younis, τα επιτόπια νοσοκομεία θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν τον επείγοντα χαρακτήρα και την αφθονία των ιατρικών αναγκών.

«Χωρίς μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, η ιδέα μιας αληθινής ιατρικής ανθρωπιστικής απάντησης είναι μια ψευδαίσθηση.

Η Τζουλιέτ Σεγκέν, Συντονίστρια Έκτακτης Ανάγκης των ΓΧΣ «Υπάρχει σωρευτικό αντίκτυπο στην εξάρθρωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις», εξηγεί η Ζιλιέτ Σεγκίν, Συντονίστρια Έκτακτης Ανάγκης των ΓΧΣ. «Κάθε υγειονομική εγκατάσταση που διαλύεται αυξάνει την πίεση σε όσους απομένουν, ενώ μειώνει την πρόσβαση των ανθρώπων στην υγειονομική περίθαλψη. Χωρίς μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, η ιδέα μιας πραγματικής ιατρικής ανθρωπιστικής απάντησης είναι μια ψευδαίσθηση».

Την Κυριακή 25 Αυγούστου, πριν εκδοθεί εντολή εκκένωσης σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al-Aqsa, υπήρχαν περίπου 650 ασθενείς που λάμβαναν περίθαλψη. Εκατοντάδες άλλοι αναζητούσαν καταφύγιο στους χώρους του νοσοκομείου. Σήμερα, το νοσοκομείο Al-Aqsa είναι σχεδόν αγνώριστο.

«Το νοσοκομείο φαίνεται πραγματικά άδειο», λέει ο Δρ Sohaib Safi, Αναπληρωτής Ιατρικός Συντονιστής για τους ΓΧΣ στη Γάζα. «Πριν από την εντολή εκκένωσης και τις εκρήξεις, το νοσοκομείο ήταν τόσο γεμάτο που μερικές φορές οι ασθενείς έπρεπε να νοσηλεύονται στο πάτωμα. Οι ασθενείς βρίσκονταν παντού, συχνά έκαναν ουρές μπροστά στο νοσοκομείο, αναζητώντας απεγνωσμένα περίθαλψη».

«Η ατμόσφαιρα είναι ατμόσφαιρα άγχους λόγω της επικείμενης απειλής [επίθεσης]», συνεχίζει ο Δρ Σάφι. «Συναντήσαμε αρκετούς ασθενείς με εγκαύματα, επιπλεγμένα τραύματα και άτομα που χρήζουν ακρωτηριασμών, που αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Αυτές οι περιπτώσεις είναι πιθανότατα η κορυφή του παγόβουνου – γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που χρειάζονται επείγουσα φροντίδα και δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο».

«Κανένας αριθμός νοσοκομείων υπαίθρου δεν θα αντικαταστήσει αυτό που ήταν ένα λειτουργικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα. Αυτή είναι η τελευταία λύση για την παροχή ιατρικής περίθαλψης που απαιτείται επειγόντως.'' Δρ Sohaib Safi, Αναπληρωτής Ιατρικός Συντονιστής των ΓΧΣ

Οι εκτοπισμένοι που στεγάζονται γύρω από το νοσοκομείο έχει γίνει συνηθισμένος. η πλειοψηφία των Παλαιστινίων στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές από τον Οκτώβριο. Έκτοτε, η αποκαλούμενη «ανθρωπιστική ζώνη» που εντόπισε το Ισραήλ έχει μειωθεί σημαντικά. Σε επίσημους όρους, υπάρχουν μόνο 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα για 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν οριστεί ως ενεργή ζώνη μάχης. Ωστόσο, η λεγόμενη ανθρωπιστική ζώνη βομβαρδίζεται επίσης τακτικά, αφήνοντας τους ανθρώπους με ακατόρθωτα διλήμματα για το πώς να επιβιώσουν καλύτερα στη Γάζα.

Για μήνες, οι ομάδες προμηθειών των ΓΧΣ και οι ιατρικές ομάδες εργάζονται για τη δημιουργία ενός νοσοκομείου υπαίθρου, καθυστερώντας επανειλημμένα το άνοιγμα του λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων όσον αφορά τη μεταφορά βασικών προμηθειών στη Γάζα. Ωστόσο, καθώς η απειλή για το νοσοκομείο Al-Aqsa μεγαλώνει, οι ομάδες μας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ανοίξουν πρόωρα το νοσοκομείο πεδίου, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Al-Aqsa.

«Κανένας αριθμός νοσοκομείων υπαίθρου δεν θα αντικαταστήσει αυτό που ήταν ένα λειτουργικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα», λέει ο Δρ Σάφι. «Αυτή είναι η τελευταία λύση για την παροχή ιατρικής περίθαλψης που απαιτείται επειγόντως. Αλλά είναι πραγματικά μια σταγόνα στον ωκεανό – καθώς η πρόσοψη μιας κατάπαυσης του πυρός παρουσιάζεται ξανά και ξανά, η ικανότητα διατήρησης της ανθρώπινης ζωής στη Γάζα μειώνεται».

Παρά τις τεράστιες προκλήσεις προσφοράς και πρόσβασης, ένα δεύτερο νοσοκομείο πεδίου στην ίδια τοποθεσία δημιουργείται.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 20 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα είναι πλέον μη λειτουργικά. Οι προσωρινές εγκαταστάσεις, όπως τα νοσοκομεία υπαίθρου, δεν διαθέτουν την ικανότητα για προηγμένη χειρουργική περίθαλψη και πολλά άλλα βασικά σωτήρια για τη θεραπεία ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση ή με μακροχρόνιες ιατρικές παθήσεις. Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι ομάδες των ΓΧΣ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν 14 ιατρικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι τελευταίοι 11 μήνες έδειξαν ξεκάθαρα ότι χωρίς άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ιατρική ανθρωπιστική απάντηση. Οι ΓΧΣ καλούμε όλα τα εμπόλεμα μέρη να σεβαστούν και να προστατεύσουν τα τελευταία νοσοκομεία που έχουν απομείνει στη Γάζα.

Listen Live