Σαβ, Δεκ 7, 2024

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΛΙΒΑΝΟΥ

Χαιρετίζοντας την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ, Λιβάνου, ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει τα μέρη να σεβαστούν και να εφαρμόσουν γρήγορα τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί βάσει της συμφωνίας.

Η ακόλουθη δήλωση εκδόθηκε σήμερα από τον Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες:
Ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Ελπίζει ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να θέσει τέλος στη βία, την καταστροφή και τα δεινά που βιώνουν οι λαοί και των δύο χωρών.

Ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει τα μέρη να σεβαστούν πλήρως και να εφαρμόσουν γρήγορα όλες τις δεσμεύσεις τους που ανέλαβα με βάσει αυτής της συμφωνίας.

Ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει επίσης τα μέρη να λάβουν άμεσα μέτρα για την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ειδικός Συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο (UNSCOL) και η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον
Λίβανο (UNIFIL) είναι αμφότεροι έτοιμοι να υποστηρίξουν την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές τους.

Δήλωση της Ειδικής Συντονίστριας του ΟΗΕ για τον Λίβανο Jeanine Hennis-Plasschaert
Η Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Jeanine Hennis- Plasschaert, χαιρετίζει την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός
μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί το σημείο εκκίνησης μιας κρίσιμης διαδικασίας, που εδραιώνεται στην πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 (2006), για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της ασφάλειας που αξίζουν οι πολίτες και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας Γραμμής.

Πρέπει να σημειωθεί σημαντική δουλειά για να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία θα διαρκέσει. Δεν απαιτείται τίποτα λιγότερο από την πλήρη και ακλόνητη δέσμευση και των δύο μερών.

Είναι σαφές ότι το status quo ante της εφαρμογής μόνο επιλεγμένων διατάξεων του ψηφίσματος 1701 (2006), χωρίς να ανταποκρίνεται στα λόγια σε άλλους, δεν θα αρκεί. Καμία πλευρά δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά άλλη μια περίοδο ανειλικρινούς εφαρμογής υπό το πρόσχημα της φαινομενικής ηρεμίας.

Ο Ειδικός Συντονιστής επαινεί τα μέρη που άδραξαν την ευκαιρία να κλείσουν αυτό το καταστροφικό κεφάλαιο. Τώρα είναι η ώρα να επιτύχουμε, μέσω συγκεκριμένων ενεργειών, να εδραιώσουμε το σημερινό επίτευγμα.

Η Save the Children χαιρετίζει την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός αλλά ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη βία στον Λίβανο

ΒΗΡΥΤΟΣ, 26 Νοεμβρίου 2024 – Η Save the Children χαιρετίζει την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αλλά είπε ότι η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως για να προστατευθούν τα παιδιά στο Λίβανο.

Ο τερματισμός των μαχών συμφωνήθηκε την Τρίτη, με τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η παύση των εχθροπραξιών θα τεθεί σε ισχύ το πρωί της Τετάρτης. Η συμφωνία ακολουθεί δύο μήνες εντεινόμενων εχθροπραξιών που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 3.800 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 240 παιδιών. Ωστόσο, ισχυροί βομβαρδισμοί και περαιτέρω θύματα συνεχίζουν να αναφέρονται από τον Λίβανο σήμερα μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου για τη συμφωνία.

Η Jennifer Moorehead, Διευθύντρια του Save the Children στο Λίβανο είπε:
«Είμαστε βαθιά ανακουφισμένοι που μετά από δύο μήνες αδιανόητης βίας, επιτέλους επιτεύχθηκε συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Ωστόσο, αυτό πρέπει να τεθεί επειγόντως σε ισχύ για να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Οι αναφορές για συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό και σε άλλες περιοχές του Λιβάνου είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Τα παιδιά και οι οικογένειές τους στον Λίβανο έχουν ήδη υποφέρει πάρα πολύ. Πάνω από 400.000 παιδιά στο Λίβανο έχουν εκτοπιστεί βίαια και δεν έχουν πια σπίτι για να επιστρέψουν. Πάνω από 1.400 παιδιά έχουν τραυματιστεί και πρέπει να αναρρώσουν. Η σχολική χρονιά αναστατώνεται για έκτη συνεχή
χρονιά και πολλές οικογένειες εξακολουθούν να στερούνται τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως φαγητό, πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ιατρική περίθαλψη. Χωρίς την άμεση παύση της βίας, η ασφάλεια των παιδιών παραμένει σε κίνδυνο. Η αναφερόμενη κατάπαυση του πυρός πρέπει να τεθεί άμεσα σε ισχύ.

«Εκτός από τον άμεσο τερματισμό της βίας, τα παιδιά χρειάζονται επίσης επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές καθώς και υποστήριξη που θα επιτρέψει σε αυτά και τις οικογένειές τους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Χρειαζόμαστε επίσης μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα όπου μια ολόκληρη γενιά παιδιών συνεχίζει να φέρει το κύριο βάρος της σύγκρουσης καθώς ο κόσμος παρακολουθεί. Η διαρκής ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τον πόνο, να τους λάβουμε με ασφάλεια κρίσιμη βοήθεια και να σταματήσουμε την
περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή».

Δήλωση της εκτελεστικής διευθύντριας της UNICEF Κάθριν Ράσελ σχετικά με την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός στον
Λίβανο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 26 Νοεμβρίου 2024 – «Η UNICEF χαιρετίζει την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, η οποία
ελπίζουμε να θέσει τέλος στον πόλεμο που έχει σκοτώσει περισσότερα από 240 παιδιά, έχει τραυματίσει περίπου 1.400 και
έχει ανατρέψει τις ζωές αμέτρητων άλλων. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για να επιτραπεί στις κοινότητες να θεραπεύσουν και να ξαναχτιστούν μετά από μήνες αναταραχής και απώλειας.

«Πρέπει τώρα να ξεκινήσει επείγουσα εργασία για να διασφαλιστεί ότι αυτή η ειρήνη θα διατηρηθεί. Τα παιδιά και οι οικογένειες πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στις κοινότητές τους με ασφάλεια, ειδικά όσοι έχουν εκτοπιστεί σε καταφύγια και στις κοινότητες υποδοχής. Η προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την υποστήριξη της ανάκαμψης.

«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να έχουν ασφαλή, έγκαιρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση για την παροχή βοήθειας και υπηρεσιών διάσωσης σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ιδιαίτερα στο νότιο Λίβανο όπου οι ανάγκες είναι έντονες. Η πρόσβαση σε ασφαλές νερό, τροφή, ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για την προστασία των παιδιών από περαιτέρω βλάβη και για να βοηθηθούν οι οικογένειες να αρχίσουν να ξαναχτίζουν τη ζωή τους.

«Η καταστροφή σπιτιών, νοσοκομείων και μη στρατιωτικών υποδομών έχει διακόψει την εκπαίδευση σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά και έχει αφήσει πολλά παιδιά χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και βασικές υπηρεσίες. Η αποκατάσταση αυτών των ζωτικών σωλήνων είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά μπορούν να αναρρώσουν και να ευδοκιμήσουν. Η UNICEF είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες έγκαιρης ανάκαμψης, παρέχοντας πόρους και τεχνογνωσία για την ανοικοδόμηση συστημάτων ύδρευσης, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σχολείω και άλλων υπηρεσιών στις οποίες βασίζονται τα παιδιά.

«Αυτή η κατάπαυση του πυρός είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για τον τερματισμό της βίας, αλλά και για να χαράξουμε μια πορεία προς τα εμπρός που δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και των οικογενειών. Καλούμε όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για τη διατήρηση της ειρήνης και τη διασφάλιση ενός φωτεινότερου μέλλοντος για τα παιδιά.

«Τα παιδιά αξίζουν σταθερότητα, ελπίδα και μια ευκαιρία να ξαναχτίσουν το μέλλον τους. Η UNICEF θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους σε κάθε βήμα».

Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου πρέπει να οδηγήσει σε μόνιμη περιφερειακή κατάπαυση του πυρός.

Δήλωση του Jan Egeland, Γενικού Γραμματέα του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC), σχετικά με την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.
«Μετά από μια βίαιη νύχτα κατά την οποία οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Βηρυτό σκόρπισαν ακόμη
περισσότερο χάος και καταστροφή, έχουμε τώρα μια εκεχειρία που είχε καθυστερήσει πολύ. Θα είναι μια στιγμή ανακούφισης για τις οικογένειες που γνώρισα πρόσφατα στον Λίβανο - και για εκατομμύρια σε όλη τη χώρα - αλλά αυτή η ανακούφιση πρέπει να είναι διαρκής. Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να σημαίνει ένα τέλος στην εκδίωξη των ανθρώπων από τα σπίτια και τις κοινότητές τους και τέλος στη συνεχή αίσθηση φόβου και άγχους που έπρεπε να υπομείνουν οι άνθρωποι, ανησυχώντας πότε θα έρθει η επόμενη επίθεση.

«Αναμφίβολα θα υπάρξει μεγάλη θλίψη και τραύμα. Πολλοί δεν θα έχουν σπίτια για να επιστρέψουν, δεν θα έχουν σχολεία για τα παιδιά τους και θα καταστραφούν τα προς το ζην. Η ευημερία των παιδιών και των οικογενειών τους πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό που θα είναι ένα μακρύ ταξίδι προς την ανάκαμψη.

«Στον Λίβανο, οι συνάδελφοί μου στο NRC, πολλοί από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί και έχουν υποστεί απώλεια αγαπημένων προσώπων, έχουν κίνητρο να βγουν έξω και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επαναφέρουν μια αίσθηση οικειότητας στην καθημερινή τους ζωή. Θα εργαστούμε πάνω-κάτω στη χώρα για να παρέχουμε στους εκτοπισμένους ό,τι χρειάζονται ενόψει ενός σκληρού χειμώνα. Οι χώρες που έχουν συμβάλει στην πυροδότηση αυτής της θανάσιμης σύγκρουσης πρέπει τώρα να επιταχύνουν και να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στις επιτόπιες οργανώσεις βοήθειας. Οι μάχες μπορεί να έχουν τελειώσει προς το παρόν, αλλά η ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη συνεχίζεται και πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα συνεχίσουν να αισθάνονται τις επιπτώσεις της βίας των τελευταίων δύο μηνών για μήνες και χρόνια.

«Είναι πλέον πολύ πέρα ​​από το χρόνο να σταματήσουν και οι μάχες στη Γάζα. Η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο δεν πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση εκεί ή αλλού. Είναι επιτακτική ανάγκη οι διπλωματικές προσπάθειες να βάλουν την ανθρωπότητα στην πρώτη θέση και να πείσουν όλα τα μέρη να δεσμευτούν για την περιφερειακή ειρήνη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου ως το μόνο μονοπάτι προς τα εμπρός».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live