Τρι, Σεπ 24, 2024

Οι ανησυχίες της ΔΕΕΣ για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα και ο πόλεμος στο ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΖΑ

Οι ανησυχίες της ΔΕΕΣ για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα και ο πόλεμος στο ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΖΑ

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ

Προ δύο περίπου ετών μετέφερα στο κυπριακο αναγνωστικό κοινό τις παρακάτω ανησυχίες του όντως πολύ επαρκώς πληροφορημένου στα οπλικα συστήμαυτα νεας γενεάς Διεθνους Ερυθρού Σταυρού

« Τα αυτόνομα οπλικά συστήματα επιλέγουν και εφαρμόζουν δύναμη σε στόχους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μετά την αρχική ενεργοποίηση ή εκτόξευση από ένα άτομο, ένα αυτόνομο οπλικό σύστημα αυτοεκκινεί ή πυροδοτεί ένα χτύπημα ως απόκριση σε πληροφορίες από το περιβάλλον που λαμβάνονται μέσω αισθητήρων και με βάση ένα γενικευμένο "προφίλ
στόχου". Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δεν επιλέγει, ούτε καν γνωρίζει, τους συγκεκριμένους στόχους και τον ακριβή χρονισμό και/ή τη θέση των εφαρμογών δύναμης που προκύπτουν.

Η χρήση αυτόνομων οπλικών συστημάτων ενέχει κινδύνους λόγω των δυσκολιών πρόβλεψης και περιορισμού των επιπτώσεών τους. Αυτή η απώλεια του ανθρώπινου ελέγχου και της κρίσης στη χρήση βίας και όπλων εγείρει σοβαρές ανησυχίες από ανθρωπιστική, νομική και ηθική άποψη. 

Η διαδικασία με την οποία λειτουργούν αυτόνομα οπλικά δεν είναι τόσο απλή όπως τις παρουσιάζουν διάφορες εταιρείες και χώρες παραγωγής και ανάπτυξης τους.

Τρεις κορυφαίες ανησυχίες του διεθνούς ανθρωπιστικού κινήματος και κυρίως των ειδικών του Ερυθρού ΣΤΑΥΡΟΎ οι οποίοι εχουν πληροφόρηση για διαφορες χρήσεις τους σε διάφορα πεδία μαχών παρα τις συχνες διαψευσεις από χείλη της αμυντικής και πολεμικής βιομηχανίας είναι οι παρακάτω:

1.Πολλαπλασιαζει τους κινδύνους βλάβης για όσους έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, αμάχων και μαχητών , καθώς και τους κινδύνους της κλιμάκωσης των συγκρούσεων
2.Εγείρει προκλήσεις για τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου , ιδίως με τους κανόνες για τη διεξαγωγή εχθροπραξιών για την προστασία των αμάχων
3.Εγείρει θεμελιώδεις ηθικές ανησυχίες για την ανθρωπότητα , αντικαθιστώντας ουσιαστικά τις ανθρώπινες αποφάσεις για τη ζωή και τον θάνατο με διαδικασίες αισθητήρων, λογισμικού και μηχανών.

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τα πεπραγμένα ενός διαλόγου του ΟΗΕ και του ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ στο υψηλότρρο επίπεδο.

Τα όσα προέκυψαν μας ανησύχησαν περισσότερο λόγω και της προσθετης προόδου των πειραμάτων και εφαρμογων τεχνητης νοημοσύνης σε μαζικό επίπεδο σε ποικίλες βιομηχανίες σχετικά φτηνών πολεμικών μηχανών και ρομποτικών συσκευων και εφαρμογών με στόχο τη θανάτωση της ανθρωπινής ζωής ή της φθοράς της σε μεγάλο βαθμό.

Listen Live