Σαβ, Ιουλ 27, 2024

Οικονομική Επισκόπηση του Αφγανιστάν από το WFP

Οικονομική Επισκόπηση του Αφγανιστάν από το WFP

Ο πληθωρισμός παρέμεινε αρνητικός εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής αδυναμίας και ύφεσης της ζήτησης.

Από τον Απρίλιο του 2023, είναι εμφανής μια επίμονη αποπληθωριστική τάση, που χαρακτηρίζεται από συρρίκνωση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, μειωμένες δημόσιες δαπάνες, αύξηση της ανεργίας και δυσμενείς επιπτώσεις στα εισοδήματα των αγροτών λόγω των απαγορεύσεων στην καλλιέργεια οπίου. Η μείωση της διεθνούς βοήθειας και οι περιοριστικές πολιτικές για τις γυναίκες και τα κορίτσια ενέχουν κινδύνους για την ανάκαμψη του Αφγανιστάν. Επιπλέον, οι ανησυχίες για τη λειτουργικότητα του τραπεζικού τομέα και τις προκλήσεις με το σύστημα πληρωμών παρέμειναν σημαντικές.

Το αφγανικο νομισμα έχει επιδείξει ανατίμηση έναντι του USD από τον Μάρτιο του 2022

Το AFN διατηρεί σταθερά τη σταθερότητά του έναντι του USD από τον Μάρτιο του 2022. Αυτή η σταθερότητα μπορεί να αποδοθεί στις συνεχιζόμενες επιπτώσεις των αποστολών μετρητών των Ηνωμένων Εθνών και των δημοπρασιών της κεντρικής τράπεζας για USD. Ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων και της επακόλουθης νομισματικής συρρίκνωσης, το AFN ανατιμήθηκε έναντι των βασικών νομισμάτων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Ενημέρωση τιμών αγοράς στο Αφγανιστάν

Στο Αφγανιστάν, σημειώθηκε σταθερή μείωση στις μέσες εθνικές τιμές του εισαγόμενου αλεύρου σίτου, μετά την κορύφωσή του τον Ιούνιο του 2022. Επί του παρόντος, αυτές οι τιμές έχουν πέσει ακόμη χαμηλότερα από εκείνες που παρατηρήθηκαν τον Ιούνιο του 2021, με το κόστος να ανέρχεται πλέον στα 32 AFN ανά χιλιόγραμμο.

Η σταθεροποίηση των εθνικών τιμών των σιτηρών είναι πιθανό να οφείλεται σε μια συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης πτωτικής τάσης των παγκόσμιων τιμών των σιτηρών και των θετικών αποτελεσμάτων των τοπικών συγκομιδών. Επιπλέον, η ευνοϊκή παραγωγή στο Καζακστάν, που ιστορικά ήταν ο κύριος εξαγωγέας αλεύρου σίτου στο Αφγανιστάν, συνέβαλε σε αυτή τη σταθερότητα.

Οι τιμές του καλαθιού τροφίμων του WFP μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους

Το μέσο κόστος του καλαθιού τροφίμων του ΠΕΠ τον Δεκέμβριο μειώθηκε σε 5.394 AFN, σημειώνοντας μείωση 29 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και μείωση 7 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο. Παρά τον σεισμό στη Χεράτ, οι τιμές του καλαθιού τροφίμων του ΠΕΠ στη Χεράτ συνέχισαν την πτωτική τους τάση, πέφτοντας από 5.521 AFN την προσεισμική περίοδο (Σεπτέμβριος 2023) σε 4.946 AFN την μετασεισμική περίοδο (Δεκέμβριος 2023).

Σημειώθηκε μέτρια άνοδος στις χειμερινές βασικές τιμές λόγω της εποχικής ζήτησης

Τον Δεκέμβριο του 2023, οι μέσες μηνιαίες τιμές των χειμερινών προϊόντων πρώτης ανάγκης, που χρησιμοποιούνται συνήθως ως καύσιμα σε συσκευές θέρμανσης, παρουσίασαν ελαφρά άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ευθυγραμμίζοντας με την αυξημένη χρήση κατά τη χειμερινή περίοδο. Συγκεκριμένα, οι τιμές του ξύλου πεύκου και του ξύλου μπαλότου αυξήθηκαν κατά 4 τοις εκατό και 10 τοις εκατό, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Listen Live