Τρι, Οκτ 22, 2024

ΟΗΕ...Λίβανος 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί

ΟΗΕ...Λίβανος  1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί

Η OCHA λέει ότι οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται στον Λίβανο , βαθαίνουν την κρίση σε περιοχές που ήδη αντιμετωπίζουν τον εκτοπισμό των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ή επηρεάζονται άμεσα από την κρίση. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει εντοπίσει σχεδόν 780.000 εκτοπισμένους και αναφέρει ότι περισσότεροι από 190.000 από αυτούς μένουν τώρα σε περισσότερα από 1.000 καταφύγια, κυρίως στο Κυβερνείο του Όρους Λιβάνου και στη Βηρυτό.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις με επικεφαλής τις λιβανικές αρχές δείχνουν ότι υπάρχουν τέσσερις φορές περισσότεροι εκτοπισμένοι που ζουν έξω από επίσημα καταφύγια, κυρίως από το Dahiye, το Νότιο Λίβανο, το Baalbeck και τη Δυτική Bekaa. Πολλοί από αυτούς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και κινδυνεύουν από αστέγους και επισφαλείς καταστάσεις στέγασης.

Μετά τα φονικά χτυπήματα στην πόλη Nabatieh, που έπληξαν τον δήμο στις 16 Οκτωβρίου, οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι περισσότεροι από 3.000 από τους υπόλοιπους 12.000 κατοίκους έχουν πλέον εγκαταλείψει την περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικοί εταίροι συνεχίζουν να υποστηρίζουν την απάντηση σε ολόκληρη τη χώρα.

Χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρέδωσε 35 τόνους προμηθειών για τραύματα, θεραπείες για οξύ υποσιτισμό και φάρμακα για χρόνιες ασθένειες – αρκετά για να βοηθήσουν 200.000 ανθρώπους. Οι προμήθειες θα παρέχονται σε νοσοκομεία παραπομπής προτεραιότητας που προσδιορίζονται από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας.

Το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ (UNFPA) έχει διανείμει περισσότερα από 10.000 κιτ αξιοπρέπειας σε εκτοπισμένες γυναίκες και κορίτσια σε συλλογικά καταφύγια στη Βηρυτό, στο όρος Λίβανο, στο Ακκάρ, στο Βορρά, στην Μπεκάα και στο Νότο. Κατά τη διάρκεια των διανομών, οι ομάδες του UNFPA παρείχαν επίσης ψυχολογικές πρώτες βοήθειες και την παραπομπή γυναικών και κοριτσιών που κινδυνεύουν από βία λόγω φύλου.

Listen Live