Τετ, Οκτ 23, 2024

ΟΗΕ Λίβανος: Κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Νότιο Λίβανο, από τις 25 Σεπτεμβρίου 2024.

ΟΗΕ Λίβανος: Κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Νότιο Λίβανο, από τις 25 Σεπτεμβρίου 2024.

Από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, σχεδόν 600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες, ενώ σχεδόν 1.700 έχουν τραυματιστεί από επιδρομές σε ολόκληρο τον Λίβανο (πηγή: MoPH).

Τουλάχιστον 90.530 πρόσφατα εκτοπισμένοι έχουν αναφερθεί, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 40.000 σε 283 καταφύγια. Ο τελευταίος αριθμός εκτοπισμένων που αναφέρθηκαν πριν από τις 19 Σεπτεμβρίου ήταν 111.696 άτομα που εκτοπίστηκαν από τον Οκτώβριο του 2023 (πηγή: DTM).

Δύο στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις απαιτούν επειγόντως τουλάχιστον 170 εκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσουν τη συνεχή ανταπόκριση και να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Τα ξημερώματα της Δευτέρας, 23 Σεπτεμβρίου, μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε το Ισραήλ στον Λίβανο είχε ως αποτέλεσμα την πιο θανατηφόρα ανταλλαγή πυρών κατά μήκος της Μπλε Γραμμής από τον Οκτώβριο του 2023. Αυτή η κλιμάκωση ακολουθεί ένα Σαββατοκύριακο έντονων συγκρούσεων μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, μεταξύ των οποίων Επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ σε βασικές ισραηλινές τοποθεσίες κοντά στη Χάιφα και τους πιο έντονους βομβαρδισμούς τοποθεσιών του Ισραήλ στον Λίβανο από τις 8 Οκτωβρίου 2023. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έκτοτε έπληξαν δεκάδες πόλεις σε όλο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Saida, της Nabatieh, της κοιλάδας Tire Bekaa και των νότιων προαστίων της Βηρυτού.

Αυτή η τελευταία αύξηση της βίας έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες αμάχων, τραυματισμούς και νέους εκτοπισμούς. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Λιβάνου (MoPH), σχεδόν 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 1.700 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στο νότιο Λίβανο και στην Μπεκάα και σε εκτεταμένες καταστροφές κατοικιών και υποδομών. Αναφέρεται ότι τουλάχιστον 50 παιδιά σκοτώθηκαν – περισσότερα από τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν τους τελευταίους 11 μήνες – και 94 γυναίκες είναι μεταξύ των θυμάτων. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες επιβεβαίωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν ένα από το προσωπικό της στην Μπεκάα και τον μικρότερο γιο της, τραυματίζοντας τον σύζυγό της και ένα άλλο παιδί. Άλλο ένα προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που εργαζόταν στην Τύρο σκοτώθηκε χθες.

Τα ισραηλινά πλήγματα επεκτάθηκαν επίσης σε περιοχές που προηγουμένως ανέγγιχτες από τη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης μιας αεροπορικής επιδρομής στο Ακκάρ (βόρειος Λίβανος). Πολλά αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων των Aitaroun και Barish στην περιοχή Tire, έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό, προκαλώντας μαζικές μετακινήσεις κατοίκων προς τη Βηρυτό και άλλες περιοχές, και σοβαρές ζημιές στις υποδομές ύδρευσης στα Bekaa και στα Νότια Κυβερνεία, διακόπτοντας την πρόσβαση σε καθαρό νερό για τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι. Αυτό, εκτός από τους 16 σταθμούς νερού που είχαν προηγουμένως υποστεί ζημιές, επιδεινώνει περαιτέρω την κρίση πρόσβασης στο νερό της περιοχής και εντείνει τις ανθρωπιστικές ανησυχίες, όπως αναφέρει η UNICEF.

Εκτός από τα θύματα και τους τραυματισμούς, η σύγκρουση έχει προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς, με δεκάδες χιλιάδες να εγκαταλείπουν τον νότιο Λίβανο προς τη Βηρυτό και άλλες πιο ασφαλείς περιοχές. Από τις 23 Σεπτεμβρίου, οι εθνικές αρχές ανέφεραν ότι 90.530 άτομα έχουν αναφερθεί ως πρόσφατα εκτοπισμένοι, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 40.000 σε 283 συλλογικά καταφύγια. Οι προσπάθειες ενημέρωσης για την εξελισσόμενη κατάσταση συνεχίζονται. Μεταξύ των πρόσφατα εκτοπισμένων, πολλοί από τους περισσότερους από 111.000 ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τον περασμένο Οκτώβριο έως τις 22 Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να έχουν εκτοπιστεί δευτερογενώς. Η έξοδος των ανθρώπων από το νότιο Λίβανο προς βόρεια του ποταμού Λιτάνι προκάλεσε πυκνή κίνηση και η κίνηση συνεχίστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου.

• Εκτοπισμός έχει αναφερθεί σε 193 κτηματογραφίες σε 25 περιοχές.

• Η πλειοψηφία των προσφάτως εκτοπισμένων ατόμων προέρχεται από τις περιοχές Bent Jbeil (36%), Marjaayoun (25%), Tire (12%), El Nabatieh (9%) και Baalbek (7%). Ένα άλλο 13% μετεγκαταστάθηκε από άλλες περιοχές.

• Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί (περιοχές) για τα πρόσφατα εκτοπισμένα άτομα ήταν η Βηρυτό (28%), η Baabda (17%),
το Aley (9%), η Saida (9%) και το Chouf (7%) και το 40% εκτοπίστηκαν σε άλλους συνοικίες.

Ο Υπουργός Παιδείας & Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (MEHE) ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2024 με πιθανή περαιτέρω παράταση. Οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν το άνοιγμα τουλάχιστον 283 καταφυγίων σε όλη τη χώρα, με την πλειοψηφία να είναι δημόσια σχολεία.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια των αμάχων και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας Γραμμής, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ, και καταδίκασε έντονα την απώλεια ζωών.

​Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων.

Listen Live