Πεμ, Οκτ 3, 2024

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΜΑΧΩΝ

Από την ψεσινη μας ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από συνεργατες του Ανθρωπιστικου Γραφείου του ΟΗΕ στη Γαζα και του δίκτυο συνεργατων του της UNICEF και WFP παραθετουμε τις πληροφορίες για τις προσπαθείς καλυψης αναγκων των αμαχων σε τροφή και νερό:

ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΓΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ WFP
Στις 15 Δεκεμβρίου, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP), μέσω των εταίρων του διένειμε 9.270 ζεστά γεύματα σε εκτοπισμένους εκτός καταφυγίων και με οικογένειες υποδοχής και δέματα τροφίμων σε εκτοπισμένους στα καταφύγια της UNRWA σε τρεις τοποθεσίες στη Ράφα και στο Ντέιρ Αλ Μπαλάχ.

ΑΞΙΟΛΟΓΟΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Μεταξύ 3 και 12 Δεκεμβρίου, το WFP διεξήγαγε ταχεία αξιολόγηση επισιτιστικής ασφάλειας, μετά τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης επισιτιστικής ασφάλειας στα νότια Γάζα, μετά τη μεγάλη εισροή εκτοπισμένων με την επανάληψη των εχθροπραξιών την 1η Δεκεμβρίου. Πολύ έντονα επίπεδα πείνας αναφέρθηκαν στο 44 τοις εκατό των ερωτηθέντων νοικοκυριών, σε σύγκριση με 24 τοις εκατό σε προηγούμενη αξιολόγηση που διενεργήθηκε στις 27-30 Νοεμβρίου. Το ποσοστό των νοικοκυριών εκτοπισμένων που ανέφεραν μέλη που πήγαιναν να κοιμηθούν πεινασμένα το βράδυ αυξήθηκε από 34 σε 50 τοις εκατό όλων των νοικοκυριών που αξιολογήθηκαν. Η οξεία έλλειψη μαγειρικού αερίου έχει οδηγήσει σε μεγάλη εξάρτηση από καυσόξυλα, υπολείμματα ξύλου και καύση απορριμμάτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών. Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας στις βόρειες επαρχίες της Γάζας πιστεύεται ότι είναι σημαντικά χειρότερη.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ

Το μεγαλύτερο μέρος της διανομής τροφίμων επικεντρώθηκε στους εκτοπισμένους στα καταφύγια της UNRWA, στα δημόσια καταφύγια και στις οικογένειες υποδοχής. Οι εταίροι επισιτιστικής ασφάλειας έχουν δώσει τις ακόλουθες απαντήσεις κατά την περίοδο αναφοράς:

ΑΛΕΥΡΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΩΣΙΒΙΟ
Η UNRWA διένειμε αλεύρι σε περίπου 160.000 ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Στο νότο, η διανομή αλευριού έφτασε περίπου τα 1.153.020 άτομα.

ΔΕΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Περίπου 100.000 άνθρωποι έλαβαν δέματα τροφίμων και περίπου 130.000 άνθρωποι έλαβαν ζεστά γεύματα στη νότια Γάζα.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι διατροφικοί εταίροι παρείχαν τα ακόλουθα βασικά διατροφικά προληπτικά και θεραπευτικά εφόδια κατά την περίοδο αναφοράς για την πρόληψη του υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών και των μητέρων:

Η UNICEF παρέδωσε Έτοιμη προς Χρήση Θεραπευτική Τροφή (RUTF) σε περισσότερα από 4.850 παιδιά υψηλού κινδύνου με σοβαρό και μέτριο οξύ υποσιτισμό.

Η UNICEF παρέδωσε επιπλέον ποσότητες μπισκότων υψηλής ενέργειας (HEB) σε 11.760 παιδιά κάτω των πέντε ετών. Μέχρι σήμερα, 24.000 παιδιά έχουν λάβει HEB από την έναρξη της ανταπόκρισης στις 9 Νοεμβρίου.

ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ
Το WFP παρείχε συμπληρώματα μεσαίας ποσότητας με βάση τα λιπίδια για να καλύψει τις ανάγκες 57.500 εγκύων που θηλάζουν και παιδιών ηλικίας κάτω των δύο ετών.

Περίπου 500 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες έλαβαν συμπλήρωμα σιδήρου-φυλλικού οξέος για την πρόληψη του υποσιτισμού.

Νερό, αποχέτευση και υγιεινη

Ακολουθούν οι ενημερώσεις για την περίοδο, 27 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου:

Περίπου 3.896 κυβικά μέτρα νερού και 690 κυβικά μέτρα εμφιαλωμένου νερού διανεμήθηκαν στους εκτοπισμένους.

Δύο μονάδες αφαλάτωσης εγκαταστάθηκαν σε δύο κέντρα εκτοπισμένων στο Khan Younis. Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάπαυσης του πυρός, οι παράγοντες της WASH αύξησαν τις δραστηριότητές τους σε τοποθεσίες εκτοπισμένων. Ωστόσο, λιγότερες προμήθειες WASH εισήλθαν στη Γάζα και δεν υπήρξαν νέες παραδόσεις δεξαμενών αποθήκευσης, δοχείων ή κιτ καθαρισμού στη Ράφα. Δεν κατασκευάστηκαν αποχωρητήρια. Σε μια παρτίδα σωλήνων και γεννητριών απαγορεύτηκε η είσοδος κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάπαυσης του πυρός. Η παροχή καυσίμου στις εγκαταστάσεις WASH, επί του παρόντος στα 19.520 λίτρα την ημέρα, αντιστοιχεί στο 35% της ποσότητας που απαιτείται για τη λειτουργία παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής νερού, επεξεργασίας λυμάτων και διαχείρισης όμβριων υδάτων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live