Τετ, Οκτ 23, 2024

ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΙΣΡΑΗΛ ΧΕΖΠΟΛΑΧ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΤΩΝ

ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΙΣΡΑΗΛ ΧΕΖΠΟΛΑΧ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΤΩΝ

Ο Ανταποκριτής Ασφαλείας του BBC Frank Gardnerανελυσε την δολιοφθορα εις βάρος μεγάλης νέας παρτιδας τηλεειδοποιητων τελευταίας παραγγελίας και τεχνολογιας σε ολόκληρο το Λιβανο και πιθανόν στην Συρία αφού συνομιλησε ανωνυμα με ειδικούς εκρηκτικων μηχανισμων:

" Η μαζική δολιοφθορά ενός τόσο μεγάλου αριθμού Λιβανέζων τηλεειδοποιητών απαιτούσε έγκαιρη ευφυΐα και τεχνική ικανότητα.

Από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα πέρυσι, η Χεζμπολάχ είχε προειδοποιήσει τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα από φόβο ότι θα μπορούσαν να παραβιαστούν με πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Το 1996, το ισραηλινό πρακτορείο Shin Bet δολοφόνησε έναν βομβιστή της Χαμάς με ένα εκρηκτικό στο τηλέφωνό του.

Αντίθετα, η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε τηλεειδοποιητές για να επικοινωνήσει, με μια νέα παρτίδα που παραδόθηκε πρόσφατα.

Κάποιος - και η Χεζμπολάχ δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από αυτό - μπόρεσε να μπει κρυφά στην αλυσίδα εφοδιασμού αυτών των τηλεειδοποιητών.

Ένας πρώην εμπειρογνώμονας πυρομαχικών του βρετανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο BBC ότι οι συσκευές πιθανότατα θα ήταν συσκευασμένες με 10 έως 20 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης στρατιωτικής ποιότητας, κρυμμένα μέσα σε ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό εξάρτημα.

Αυτό, είπε ο ειδικός, θα ήταν οπλισμένο με ένα σήμα, κάτι που ονομάζεται αλφαριθμητικό μήνυμα κειμένου.

Μόλις οπλιστεί, το επόμενο άτομο που θα χρησιμοποιούσε τη συσκευή θα είχε πυροδοτήσει την εκρηκτική ύλη. Λιγότερο από το 1% των τηλεειδοποιητών που εκρήγνυνται έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής θανατηφόρα, αλλά με εκατοντάδες τραυματίες σοβαρά αυτό είναι ένα σημαντικό ψυχολογικό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
Στην προσπάθεια μας να έχουμε σφαιρικη ενημερωση αναζητησαμε ενημερωνεις από το FRANCE 24 και το Γαλλικο Πρακτορείο και όντως συγκέντρωση με μια διασταυρωμενη ενημερωση από τοπικός πηγές των Μαλλιών μέσων:

Εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, τραυματίστηκαν στον Λίβανο μετά την έκρηξη των τηλεειδοποιητών τους Εκατοντάδες μέλη της λιβανέζικης ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων μαχητών και γιατρών, τραυματίστηκαν σοβαρά την Τρίτη όταν εξερράγησαν οι τηλεειδοποιητές που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν, δήλωσε στο Reuters πηγή ασφαλείας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, επικαλούμενο μια πηγή κοντά στην ομάδα.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε ασθενοφόρα να σπεύδουν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Οι κάτοικοι είπαν ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν ακόμη και 30 λεπτά μετά τις αρχικές εκρήξεις.

Ομάδες ανθρώπων στριμώχνονταν στην είσοδο των κτιρίων για να ελέγξουν τους ανθρώπους που γνώριζαν ότι μπορεί να τραυματίστηκαν, είπε ο δημοσιογράφος του Reuters. Η πηγή ασφαλείας πρόσθεσε ότι συσκευές εκρήγνυνται επίσης στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος ανταλλάσσει πυρά με τη Χεζμπολάχ από τον περασμένο Οκτώβριο παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters ότι δεκάδες μέλη της λιβανέζικης ένοπλης ομάδας τραυματίστηκαν σοβαρά στο νότο του Λιβάνου και στα νότια προάστια της Βηρυτού όταν εξερράγησαν οι τηλεειδοποιητές τους.

«Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ έχουν τραυματιστεί στα νότια και στα νότια προάστια της Βηρυτού μετά την έκρηξη των τηλεειδοποιητών τους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή κοντά στην ομάδα, ζητώντας την ανωνυμία του για να συζητηθούν ευαίσθητα θέματα.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε 10 μέλη της Χεζμπολάχ να αιμορραγούν από πληγές στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, γνωστό ως Νταχιγιέ.

Μια άλλη πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα μιας «ισραηλινής παραβίασης» των επικοινωνιών της."

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
Σύμφωνα με γαλλικες πηγες οι συνεπειες είναι αναλυτικα οι παρακατω: "Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ μετά από αρκετούς νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες από έκρηξη τηλεειδοποίησης σε όλο τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ για τις εκρήξεις τηλεειδοποίησης σε όλο τον Λίβανο την Τρίτη που σκότωσαν τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και τραυμάτισαν περίπου 2.800 άλλους, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Μεταξύ των τραυματιών είναι εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ, δήλωσαν πηγές ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε νωρίτερα ότι οι πολεμικοί στόχοι του Ισραήλ περιλαμβάνουν τώρα την «ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους» αφού τράπηκαν σε φυγή εν μέσω διασυνοριακών πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ."

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Οι γαλλικες πηγες ενημερωνουν για τις επιδρασεις και στη Συρία : "

Πληροφορηθηκαμε ότι άνθρωποι στη Συρία, που συνορεύει με τον Λίβανο, έχουν επίσης τραυματιστεί από τους τηλεειδοποιητές που εκρήγνυνται.

«Δεκατέσσερα άτομα των οποίων η εθνικότητα είναι άγνωστη τραυματίστηκαν στη Δαμασκό και την ύπαιθρό της μετά από έκρηξη τηλεειδοποιητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ», αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -μια ομάδα παρακολούθησης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο."

ΣΟΚ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

Σε Ρεπορτάζ από τη Βηρυτό το BBC μεταδίδει πως ο Λίβανος ολοκληρος βρισκεται σε κατάσταση δυσπιστίας και σοκ.

Αναλυτικα αναφερει πως ωρες μετά τη μαζική επίθεση, ασθενοφόρα εξακολουθούσαν να σπεύδουν στα νοσοκομεία, τα οποία ήταν κατακλυσμένα από τον αριθμό των θυμάτων.

Έξω συγκεντρώνονταν συγγενείς των τραυματιών με την ελπίδα να λάβουν οποιαδήποτε ενημέρωση.

Το νοσοκομείο όπου πήγαμε έκλεινε την κεντρική του πύλη και περιόριζε τον αριθμό των ατόμων που έμπαιναν μέσα.

«Είναι πολύ ευαίσθητο και μερικές σκηνές είναι φρικιαστικές», μου είπε ένα μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου. Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι στο επίπεδο της μέσης, του προσώπου, των ματιών και των χεριών.

Μας είπαν:

Πολλά θύματα έχουν χάσει τα δάχτυλά τους, σε ορισμένες περιπτώσεις όλα».

Απόψε ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση δυσπιστίας και σοκ, με τον κόσμο να μην μπορεί να καταλάβει τι πραγματικά συνέβη.

Είναι άνευ προηγουμένου σε κλίμακα και φύση και εξαιρετικά δύσκολο να το καταλάβουμε ακόμη και για μια χώρα που έχει συνηθίσει σε απίστευτα γεγονότα.

ΛΙΒΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις φονικές εκρήξεις τηλεειδοποίησης στον Λίβανο;

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου επιβεβαίωσε στο Al Jazeera ότι οι τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν σε ορισμένες περιοχές του Λιβάνου είχαν παγιδευτεί εκ των προτέρων, με το εξαιρετικά εκρηκτικό υλικό "PETN"

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 3.000 τραυματίστηκαν όταν τηλεειδοποιητές που χρησιμοποιήθηκαν από μέλη της Χεζμπολάχ - συμπεριλαμβανομένων μαχητών και γιατρών - εξερράγησαν ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Εδώ είναι τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις εκρήξεις τηλεειδοποίησης.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΕΚΡΗΞΕΙΣ;
Οι εκρήξεις ξεκίνησαν γύρω στις 3:30 μ.μ. τοπική ώρα στον Λίβανο, στο νότιο τμήμα της χώρας, στα νότια προάστια της Βηρυτού γνωστά ως Dahiyeh και στην ανατολική κοιλάδα Bekaa - όλα προπύργια της Χεζμπολάχ.

Διήρκεσαν για περίπου μία ώρα, με αυτόπτες μάρτυρες του Reuters και κατοίκους της Dahiyeh να λένε ότι εξακολουθούσαν να ακούγονται εκρήξεις στις 4:30 μ.μ. τοπική ώρα.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και πλάνα που εξέτασε το Reuters, ορισμένες από τις εκρήξεις σημειώθηκαν αφού χτύπησαν οι τηλεειδοποιητές, με αποτέλεσμα ο μαχητής να βάλει τα χέρια του πάνω τους ή να τους φέρει στα πρόσωπά τους για να ελέγξει την οθόνη.

ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΚΡΗΞΕΙΣ;
Οι εκρήξεις ήταν σχετικά περιορισμένες, σύμφωνα με πλάνα που ελέγχονται από το Reuters. Σε δύο ξεχωριστά κλιπ από τα πλάνα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης των σούπερ μάρκετ, οι εκρήξεις φάνηκε να τραυματίζουν μόνο το άτομο που φορούσε το τηλεειδοποιητή ή το πιο κοντινό του.

Πλάνα που τραβήχτηκαν σε νοσοκομεία και κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκαν να δείχνουν άτομα με τραύματα διαφόρων βαθμών, όπως στο πρόσωπο, ελλείποντα δάχτυλα και ανοιχτά τραύματα στο ισχίο όπου πιθανότατα φορούσε το τηλεειδοποιητή.

Οι εκρήξεις δεν φάνηκε να προκάλεσαν μεγάλες ζημιές ή πυρκαγιές.

ΤΙ ΤΥΠΟΣ ΤΗΛΕΕΙΔΟΠΟΙΗΤΩΝ ΕΞΕΡΑΓΗΣΑΝ
Οι εικόνες των κατεστραμμένων τηλεειδοποιητών που αναλύθηκαν από το Reuters έδειχναν μια μορφή και αυτοκόλλητα στο πίσω μέρος που ήταν συμβατά με συσκευές τηλεειδοποίησης που κατασκευάστηκαν από τον Gold Apollo , έναν κατασκευαστή τηλεειδοποίησης με έδρα την Ταϊβάν. Ακολουθούν τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας

Η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις του Reuters. Η Χεζμπολάχ δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τη μάρκα των τηλεειδοποιητών.

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου επιβεβαίωσε στο Al Jazeera ότι οι τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν σε ορισμένες περιοχές του Λιβάνου είχαν παγιδευτεί εκ των προτέρων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ειδικές πηγές ανέφεραν στο Sky News Arabia ότι η Μοσάντ φρόντισε να εγκατασταθεί μια ποσότητα του εξαιρετικά εκρηκτικού «PETN» στην μπαταρία των τηλεειδοποιητών της Χεζμπολάχ και πυροδοτήθηκε ανεβάζοντας τη θερμοκρασία της μπαταρίας.

Listen Live