Τρι, Οκτ 22, 2024

Νέες ευκαιρίες για τον Λίβανο και το Ισραήλ

Νέες ευκαιρίες για τον Λίβανο και το Ισραήλ

 ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΚΕΡΣΟΝ ΜΠΕΣΚΙΝ ΓΙΑ ΤΟ TIMES OF ISRAEL

Δεν φαίνεται να υπάρχει προγραμματισμένο τελικό παιχνίδι για τον πόλεμο στον Λίβανο. Πότε θα είναι ασφαλές να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους; Κατευθυνόμαστε προς έναν άλλο κατεχόμενο από το Ισραήλ νότιο Λίβανο – ήμασταν εκεί στο παρελθόν και το κάναμε για 18 χρόνια! Δεν μάθαμε τίποτα από όλα αυτά τα χρόνια και από όλους τους Ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν εκεί; Όταν το Ισραήλ εισήλθε για πρώτη φορά στον Λίβανο το 1982, οι σιίτες χωρικοί πέταξαν ρύζι και καραμέλες στους Ισραηλινούς στρατιώτες νιώθοντας την αίσθηση ότι ήταν απελευθερωμένοι από τα χρόνια της περιοχής υπό τον έλεγχο των παλαιστινιακών ένοπλων φατριών. Ένα χρόνο αργότερα ήταν απασχολημένοι με την τοποθέτηση βομβών στο δρόμο για να σκοτώσουν τους ίδιους στρατιώτες. Κανένας λαός δεν δέχεται να καταληφθεί από ξένο στρατό. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για το Ισραήλ στον Λίβανο.

Ο Λίβανος είναι μια πολύ περίπλοκη χώρα, αναμφίβολα. Αλλά μπορεί να υπάρξει στην πραγματικότητα μια ευκαιρία για τον Λίβανο να ανασυσταθεί ως μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα που δεν ελέγχεται πλέον από την πολιτοφυλακή και την οργάνωση της Χεζμπολάχ. Αυτό μου λένε οι φίλοι μου στον Λίβανο. Το Ισραήλ έχει καταφέρει να κάνει τη Χεζμπολάχ σοβαρά αποδυναμωμένη και χωρίς νέα χαρισματική ηγεσία και ανώτερο σώμα αξιωματικών. Εξακολουθούν να είναι αρκετά ισχυρά ώστε να συνεχίσουν να χτυπούν το Ισραήλ με ρουκέτες, πυραύλους και drones για πολύ καιρό ακόμη. Είναι επίσης αρκετά ισχυροί ώστε να συνεχίσουν να σκοτώνουν Ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονται στον Λίβανο. Αλλά μπορεί να είναι αρκετά αδύναμοι ώστε η πλειονότητα των Λιβανέζων πολιτών να συνεργαστούν πέρα από τις κοινοτικές γραμμές για να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση, η οποία δεν ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ. Όπως είπα, ο Λίβανος είναι μια πολύ περίπλοκη χώρα, αλλά οι φίλοι μου στο Λίβανο μου λένε ότι μια τέτοια ευκαιρία υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αλλά όσο περισσότερο παραμένει το Ισραήλ στον Λίβανο και συνεχίζει να βομβαρδίζει τον Λίβανο, οι πιθανότητες ανασύστασης αυτής της χώρας θα εξασθενίσουν γρήγορα.

Το άμεσο πρόβλημα είναι ότι αυτό που βρήκε το Ισραήλ στο νότο του Λιβάνου με την ετοιμότητα της χερσαίας δύναμης της Χεζμπολάχ για μια μεγάλη διασυνοριακή επίθεση εναντίον του Ισραήλ απαιτεί από το Ισραήλ να επικεντρωθεί στην καταστροφή της υποδομής εκεί, ώστε να μην είναι δυνατή μια τέτοια επίθεση. Αυτή είναι η κύρια αποστολή αυτή τη στιγμή για το Ισραήλ. Το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να επανεξετάσει την προστασία των συνόρων του σε όλα τα σύνορα του Ισραήλ, χωρίς να βασίζεται πλέον κυρίως στην τεχνολογία αλλά μάλλον σε πραγματικές μπότες επί τόπου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα και για τα σύνορα του Λιβάνου.

Αλλά το Ισραήλ πρέπει να έχει μια στρατηγική εξόδου που θα θέτει επίσης σε εφαρμογή την ανάγκη του Ισραήλ να εισέλθει σε μια πολιτική διαδικασία με τη χώρα του Λιβάνου με στόχο την επίλυση των 12 ή 13 συνοριακών διαφορών και μια μακροπρόθεσμη συνθήκη ηρεμίας με διεθνείς εγγυήσεις και αποτελεσματική δύναμη παρατηρητών με πολύ καλύτερη εντολή και κανόνες εμπλοκής από αυτή της UNIFIL. Και το Ισραήλ θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικό για τυχόν παραβιάσεις των συμφωνιών, έτσι ώστε οι ίδιοι οι κανόνες εμπλοκής του Ισραήλ να είναι σαφείς και να τηρούνται.

Οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία με τον Λίβανο εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το να προχωρήσουμε με τους Παλαιστίνιους για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Αυτό είναι προφανώς πολύ πέρα από την ικανότητα ή την επιθυμία της σημερινής ισραηλινής κυβέρνησης. Η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση είναι απασχολημένη με τη στάθμιση της ψυχωτικής φαντασίωσης της οικοδόμησης ισραηλινών οικισμών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων της απομάκρυνσης εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας και ίσως ακόμη και πέρα από αυτήν. Αυτοί οι ίδιοι μεσσιανικοί επικίνδυνοι ηγέτες του Ισραήλ σήμερα σκέφτονται επίσης να χτίσουν ισραηλινούς οικισμούς στο νότιο Λίβανο. Ο Νετανιάχου και το καθεστώς του είναι επικίνδυνοι για όλους μας και κατά κάποιο τρόπο η πλειοψηφία των Ισραηλινών που δεν θέλουν να συνεχίσουν να ζουν στον εφιάλτη που έχει γίνει η πραγματικότητά μας πρέπει να βρουν τον τρόπο να απαλλαγούν από αυτήν την κυβέρνηση και τον άνθρωπο που οδήγησε το Ισραήλ σωστά στις 7 Οκτωβρίου.

Σχετικά με τον συγγραφέα
Ο συγγραφέας είναι ο Διευθυντής Μέσης Ανατολής του ICO - International Communities Organization - μιας ΜΚΟ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που εργάζεται σε ζώνες σύγκρουσης με αποτυχημένες ειρηνευτικές διαδικασίες. Ο Baskin είναι ένας πολιτικός και κοινωνικός επιχειρηματίας που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του πολιτικού κόμματος «Kol Ezraheiha - Kol Muwanteneiha» (Όλοι οι Πολίτες) στο Ισραήλ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live