Τρι, Οκτ 22, 2024

Μπόουεν: Η απειλή των ΗΠΑ να μειώσουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ είναι ένδειξη οργής για τις αθετημένες υποσχέσεις

Μπόουεν: Η απειλή των ΗΠΑ να μειώσουν τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ είναι ένδειξη οργής για τις αθετημένες υποσχέσεις

Τζέρεμι Μπόουεν, Διεθνής συντάκτης, BBC News - Ρεπορτάζ από την Ιερουσαλήμ

Οι ΗΠΑ λένε ότι θα παρακολουθούν για να δουν ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στο έδαφος στη Γάζα ταιριάζουν με τις δηλώσεις τους για βοήθεια

Οι πρώτες βοήθειες σε δύο εβδομάδες μεταφέρθηκαν στη βόρεια Γάζα μετά από μια επιστολή από τις ΗΠΑ που έδωσε στο Ισραήλ 30 ημέρες για να ενισχύσει την ανθρωπιστική πρόσβαση, διαφορετικά κινδυνεύει να διακοπεί κάποια στρατιωτική βοήθεια.

Η επιστολή είναι η πιο λεπτομερής δημόσια κριτική της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ έχει εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin και υποτίθεται ότι ήταν ιδιωτικό, μέχρι που διέρρευσε σε Ισραηλινούς δημοσιογράφους .

Είναι ένα σχέδιο για μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του Ισραήλ στην επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα - επιτάχυνσή της, αντί για επιβολή περιορισμών. Η επιστολή είναι μια εξέταση γραμμή προς γραμμή της παρεμπόδισης του Ισραήλ στις παραδόσεις βοήθειας – και του τρόπου με τον οποίο η βίαιη μετεγκατάσταση αμάχων έχει εκθέσει 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιους σε σοβαρό κίνδυνο ασθενειών.

Αμφισβητεί ακόμη και τη μακροχρόνια επίθεση του Ισραήλ στην UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ που φροντίζει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν πολύ» για τους προτεινόμενους νέους νόμους που θα «αφαιρούσαν ορισμένα προνόμια και ασυλίες». Ένας υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης θέλει να κατάσχει τα κεντρικά γραφεία της UNRWA στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ για να χρησιμοποιήσει τη γη για έναν εβραϊκό οικισμό.

Οι ΗΠΑ λένε ότι αναγνωρίζουν τις ισραηλινές ανησυχίες για την UNRWA, αλλά ότι οι περιορισμοί σε αυτήν θα «καταστρέψουν» την ανθρωπιστική προσπάθεια στη Γάζα και την εκπαίδευση και την ευημερία δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η ισραηλινή επίθεση στη βόρεια Γάζα υπαινίσσεται το σχέδιο πολέμου του απόστρατου στρατηγού «παράδοση ή λιμοκτονία».

Οι δύο δυνάμεις εργάζονται σε τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου

Bowen: Το έτος δολοφονιών και σπασμένων υποθέσεων έχει οδηγήσει τη Μέση Ανατολή στο χείλος ενός βαθύτερου, ευρύτερου πολέμου

Η επιστολή δεν μπορεί να έχει διευκολύνει την ανάγνωση για τους δύο παραλήπτες της, τον Yoav Gallant, τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, και τον Ron Dermer, τον υπουργό στρατηγικών υποθέσεων του, ο οποίος είναι ένας από τους στενότερους συμβούλους του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή η επιστολή περιγράφει λεπτομερώς τη «βαθιά ανησυχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα». Περιέχει επίσης μια υπενθύμιση, που αποτελεί επίσης απειλή, ότι οι νόμοι των ΗΠΑ περιορίζουν τις μεταφορές όπλων σε χώρες που εμποδίζουν τη διανομή της αμερικανικής βοήθειας.

Ο Gallant έδωσε τον τόνο της προσέγγισης του Ισραήλ στις ροές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ανήγγειλε μια «πλήρη πολιορκία» της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα επιτρέπονταν καύσιμα ή τρόφιμα, είπε. «Όλα είναι κλειστά... Πολεμάμε τα ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε ανάλογα».

Η πίεση, κυρίως από τους Αμερικανούς, ανάγκασε το Ισραήλ να μετριάσει το σχέδιο του Gallant, αλλά η βοήθεια που δόθηκε ποτέ δεν ήταν συνεπής ή επαρκής. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, οι περιορισμοί έχουν γίνει αυστηρότεροι, κάτι που φαίνεται να προκάλεσε την επιστολή. Είναι σημάδι της αγανάκτησης και του θυμού μέσα στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι το Ισραήλ δεν τήρησε τις υποσχέσεις του να συνεχίσει τη ροή βοήθειας στη Γάζα.

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι κορυφαίες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη κατηγορήσει το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο. Τον Μάιο, ο Karim Khan, ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Yoav Gallant για λιμοκτονία αμάχων στο πλαίσιο της αίτησής του προς το δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και οι δύο άνδρες απέρριψαν τον ισχυρισμό.

Όταν ο Νετανιάχου μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου, απέρριψε τις κατηγορίες ότι το Ισραήλ λιμοκτονούσε τους κατοίκους της Γάζας ως «παράλογο». Παρουσίασε μια εκδοχή του ρόλου του Ισραήλ στην επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή που περιγράφεται στην επιστολή του Blinken και του Austin.

Για τον Νετανιάχου, οι κατηγορίες ήταν άλλο ένα σημάδι αντισημιτισμού στον ΟΗΕ και τους θεσμούς του.

Το Ισραήλ, είπε, κατακλύζεται από «ψέματα και συκοφαντίες».

«Το καλό απεικονίζεται ως κακό και το κακό ως καλό».

«Βοηθάμε να φέρουμε 700.000 τόνους τροφίμων στη Γάζα. Αυτό είναι περισσότερες από 3.000 θερμίδες την ημέρα για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στη Γάζα».

Τα σκληρά γεγονότα στην επιστολή των ΗΠΑ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη συγκινητική του ρητορική. Ορισμένα από αυτά επικεντρώνονται στους περιορισμούς που επέβαλε το Ισραήλ τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Νετανιάχου έκανε τους ισχυρισμούς του στη Νέα Υόρκη.

«Το ποσό της βοήθειας που εισήλθε στη Γάζα τον Σεπτέμβριο ήταν το χαμηλότερο από κάθε μήνα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους» - με άλλα λόγια, πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς πέρυσι στις 7 Οκτωβρίου

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για τις «πρόσφατες ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης - συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των εμπορικών εισαγωγών, της άρνησης ή της παρεμπόδισης σχεδόν του 90% των ανθρωπιστικών κινήσεων μεταξύ βόρειας και νότιας Γάζας τον Σεπτέμβριο».

Οι Αμερικανοί επικρίνουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ επιβραδύνει την παροχή βοήθειας επιβάλλοντας επαχθείς κανόνες και διατυπώνουν ορισμένα συγκεκριμένα αιτήματα:

Ζητούν την άρση των περιορισμών στη χρήση κλειστών φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων και να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγμένων οδηγών σε 400. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η έλλειψη οδηγών και φορτηγών έχει κάνει πολύ πιο δύσκολη τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα

Το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει και να επιταχύνει τους ελέγχους ασφαλείας και τους τελωνειακούς ελέγχους. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι χρησιμοποιούνται δυσκίνητοι κανόνες για την επιβράδυνση των παραδόσεων

Οι Αμερικανοί θέλουν να διοχετευτεί η βοήθεια μέσω του λιμανιού του Ashdod σε μια «ταχεία» διαδρομή προς τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ashdod είναι ένα σύγχρονο ισραηλινό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων σε μικρή απόσταση βόρεια της Γάζας. Αφού το Ισραήλ αρνήθηκε να το χρησιμοποιήσει, οι ΗΠΑ δαπάνησαν περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια (174 εκατομμύρια λίρες) σε μια πλωτή προβλήτα για παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα που διαλύθηκε λόγω κακοκαιρίας πριν προλάβει να κάνει τη διαφορά

Το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να άρει τους περιορισμούς στις παραδόσεις από την Ιορδανία

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς κλέβει τη βοήθεια και την πουλά σε διογκωμένες τιμές. Οι Αμερικανοί δεν ασχολούνται άμεσα με αυτό, παρά μόνο σε μία μόνο πρόταση που αναγνωρίζει ότι υπήρξε «αυξημένη ανομία και λεηλασία». Μπροστά και στο κέντρο της επιστολής είναι η πίεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Η κριτική τους εκτείνεται πολύ πέρα από τον μηχανισμό της παροχής βοήθειας στη Γάζα. Απαιτεί ένα τέλος στην απομόνωση της βόρειας Γάζας, όπου οι υπερεθνικιστές στο υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου θέλουν να αντικαταστήσουν τους Παλαιστίνιους με Εβραίους εποίκους.

Οι ενέργειες του στρατού μοιάζουν με μέρη ενός σχεδίου που προτάθηκε από μια ομάδα απόστρατων αξιωματικών, με επικεφαλής τον Giora Eiland, έναν υποστράτηγο που ήταν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. Ο Άιλαντ λέει ότι ήθελε μια συμφωνία για να πάρει πίσω τους ομήρους και να τελειώσει νωρίς τον πόλεμο. Αλλά καθώς αυτό δεν συνέβη, πιστεύει ότι απαιτείται πιο ριζοσπαστική δράση.

Το Ισραήλ έχει ήδη διαχωρίσει τη βόρεια Γάζα από το νότο με έναν διάδρομο κατά μήκος του Ουάντι Γάζα που διχοτομεί το έδαφος. Ο Eiland μου είπε ότι το σχέδιό του ήταν να ανοίξει διαδρομές εκκένωσης για μια εβδομάδα έως 10 ημέρες, ώστε όσοι από τους 400.000 περίπου άμαχους που έμειναν στο βορρά να φύγουν. Τότε η περιοχή θα σφραγιζόταν, όλες οι προμήθειες βοήθειας θα κόβονταν και όσοι έμεναν μέσα θα θεωρούνταν νόμιμος στρατιωτικός στόχος.

Μια εκδοχή του σχεδίου φάνηκε να υπάρχει στο στρατόπεδο Jabalia στο βορρά, αφού σφραγίστηκε από ισραηλινά στρατεύματα, τανκς και drones.

Η επιστολή Blinken-Austin επιμένει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης για αναγκαστική εκκένωση αμάχων από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα». Οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να έχουν «συνεχή πρόσβαση στη βόρεια Γάζα» και θα πρέπει να μπορούν να εισέρχονται σε αυτήν απευθείας από το Ισραήλ αντί να ακολουθούν την επικίνδυνη και συχνά θανατηφόρα διαδρομή από το νότο. Οι εντολές για εκκένωση πρέπει να ακυρώνονται «όταν δεν υπάρχει επιχειρησιακή ανάγκη».

Το Ισραήλ έχει αναγκάσει 1,7 εκατομμύρια αμάχους, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν τη βόρεια Γάζα, σε μια στενή λωρίδα γης κατά μήκος της ακτής μεταξύ του al-Mawasi και της πόλης Deir al-Balah, όπου η επιστολή αναφέρει ότι «ο ακραίος συνωστισμός εξέθεσε τους αμάχους σε υψηλό κίνδυνο προσβολής σοβαρών ασθενειών».

Οι Αμερικανοί θέλουν να αμβλυνθεί η πίεση, να επιτραπεί στους αμάχους να μετακινηθούν στην ενδοχώρα πριν από τον χειμώνα. Το BBC Verify διαπίστωσε ότι το Ισραήλ έχει επίσης βομβαρδίσει, όπως λέει, στόχους της Χαμάς σε μια περιοχή που αποκαλεί ανθρωπιστική ζώνη.

Η επιστολή είχε άμεσα αποτελέσματα. Για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέτρεψε να εισέλθουν νηοπομπές φορτηγών που μετέφεραν βοήθεια, αν και όχι ακόμη στην κλίμακα που ζητούσαν οι ΗΠΑ. Το αν η επιστολή μπορεί να βάλει τέλος στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, ιδιαίτερα ελλείψει κατάπαυσης του πυρός, είναι άλλο θέμα.

Το Ισραήλ έλαβε προθεσμία 30 ημερών για να διορθώσει τα ζητήματα. Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πραγματοποιούνται εντός αυτού του χρονικού πλαισίου. Πριν από την ημέρα των εκλογών, οι ΗΠΑ δεν θα περιόριζαν τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ, ειδικά δεδομένου του γεγονότος ότι οι Ισραηλινοί βρίσκονται στο χείλος, ενδεχομένως, ενός πολύ ευρύτερου πολέμου με το Ιράν.

Εάν η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις κερδίσει, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορέσει να συνεχίσει την πίεση στο Ισραήλ μέχρι την ορκωμοσία τον Ιανουάριο.

Είναι πιθανό να είναι διαφορετική η ιστορία εάν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πάρει τη δεύτερη θητεία του. Με βάση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια στην εξουσία του Τραμπ, ο Νετανιάχου είναι πιθανό να αισθάνεται ότι έχει πολύ περισσότερη ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει, καθώς τρέχει κάτω από την ώρα του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν έχει επικριθεί ευρέως, στο δικό του Δημοκρατικό Κόμμα και μακρύτερα, επειδή δεν χρησιμοποιεί τη μόχλευση που θα έπρεπε να συνοδεύει τη θέση της Αμερικής ως τον πιο ζωτικό σύμμαχο του Ισραήλ. Χωρίς τη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη των ΗΠΑ, το Ισραήλ θα δυσκολευόταν να πολεμήσει τους πολέμους του. Η επιστολή μοιάζει με μια σοβαρή προσπάθεια άσκησης πίεσης. Τον τελευταίο χρόνο του πολέμου, ο Νετανιάχου συχνά αγνόησε τις επιθυμίες των ΗΠΑ.

Ένα σημείο καμπής ήρθε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ πίστεψαν ότι είχαν ζητήσει από το Ισραήλ να αποδεχτεί μια εκεχειρία 21 ημερών στον Λίβανο για να αφιερώσουν χρόνο για διπλωματία.

Αντίθετα, η ομιλία του Νετανιάχου διπλασιάστηκε, απορρίπτοντας μια εκεχειρία και κλιμακώνοντας τον περιφερειακό πόλεμο. Από το ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη, διέταξε τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ορισμένοι ανώτεροι δυτικοί αξιωματούχοι παραπονιούνται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει «παίξει» από τον Νετανιάχου.

Η επιστολή είναι μια καθυστερημένη προσπάθεια αποκατάστασης της ισορροπίας. Ο Μπάιντεν έχει πειστεί ότι μπορεί να επηρεάσει καλύτερα το Ισραήλ προσφέροντας άνευ όρων υποστήριξη. Συμβούλεψε το Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου να μην τυφλώνεται από την οργή, καθώς είπε ότι η Αμερική ήταν μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αλλά οι επιθυμίες του έχουν συχνά αγνοηθεί από τον Νετανιάχου. Είτε το Ισραήλ ακούει είτε όχι τις απαιτήσεις της Αμερικής για τη Γάζα, καθώς ο Μπάιντεν μπαίνει στον τελευταίο γύρο του ως πρόεδρος, είναι σαφές ότι η προσπάθειά του να σταματήσει την εξάπλωση του πολέμου της Γάζας σε όλη τη Μέση Ανατολή έχει αποτύχει.

Και όσον αφορά την επιστολή, θα είναι πολύ λίγο, πολύ αργά για όλους εκείνους τους αμάχους στη Γάζα που υπέφεραν και για όσους έχασαν τη ζωή τους, ως αποτέλεσμα μηνών περιορισμών στην ανθρωπιστική βοήθεια που επιβλήθηκαν από το Ισραήλ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live