Πεμ, Νοε 28, 2024

Μήπως το Ισραήλ αποφάσισε να διαλύσει τον Λίβανο χωρίς να προσμετρά συνέπειες;

Μήπως το Ισραήλ αποφάσισε να διαλύσει τον Λίβανο χωρίς να προσμετρά συνέπειες;

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ

ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΕΣ

Σύμφωνα με ενημερωση που λάβαμε από το Γραφείο Ανθρωπιστικων ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ του ΟΗΕ η συνεχιζόμενη σύγκρουση στον Λίβανο έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, με πάνω από 3.000 θανάτους να έχουν καταγραφεί από τις 8 Οκτωβρίου 2023 – 58 τοις εκατό περισσότεροι από τους 1.900 θανάτους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2006. Σε ολόκληρη τη χώρα, τουλάχιστον 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές μόνο την 1η Νοεμβρίου. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, τόσο εντός του Λιβάνου όσο και σε γειτονικές χώρες, 33 τοις εκατό περισσότεροι από τον αριθμό των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν το 2006. 

Αυτό που μας προβληματισε έντονα από την εξειδεκευμενη ενημερωση που μας απεσταλει είναι οι αναφορες πρώτα στις αεροπορικες επιθεσεις και την ένταση τουςp μαζί με τις συνέχεις εντολες εκτοπισμου.

" Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται από τις εντεινόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και τις εντολές εκτοπισμού – ιδιαίτερα επηρεάζοντας τη Χάρετ Σάιντα και Baalbek, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ήδη τρομερή ανθρωπιστική κρίση. Από τις 23 Σεπτεμβρίου 2024, ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει εντολές εκτοπισμού για περισσότερα από 160 χωριά και περισσότερα από 130 κτίρια σε περιοχές του Λιβάνου που έχουν πληγεί από συγκρούσεις. Αυτές οι εντολές ανάγκασαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν αμέσως τα σπίτια τους, οδηγώντας σε σημαντικούς κινδύνους και προκλήσεις καθώς οι οικογένειες αναζητούν ασφάλεια εν μέσω συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και ανασφάλειας."

Σε άλλη ενημερωση που λάβαμε μας προβληματισαν έντονα αλλαγές των Ισραηλινων επιχειρησεων σε νέα γεωγραφικα ΠΟΛΕΜΙΚΑ πεδια κατά το πρώτο δεκαημερο ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:

" Κατά την περίοδο αναφοράς, παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στη διεξαγωγή των εχθροπραξιών, συμπεριλαμβανομένης μιας εκτεταμένης στόχευσης περιοχών που δεν είχαν στοχεύσει στο παρελθόν, όπως σημεία διέλευσης μεταξύ Λιβάνου και Συρίας στο Hermel, Bekaa και Akkar. Το χτύπημα της 2ας Νοεμβρίου στο χωριό Ακρούμ, στο Ακκάρ, ήταν η πρώτη αεροπορική επιδρομή στο Κυβερνείο. Την 1η Νοεμβρίου, αρκετές περιοχές στα νότια προάστια της Βηρυτού επλήγησαν από νυχτερινές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές μετά από εντολές εκτοπισμού που εκδόθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. "

ΕΝΑ ΝΕΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΥ

Επιπρόσθετα μας έχουν διαβιβαστει πληροφορίες για επιθεσεις εντος Λιβανου στις οποίες δεν είχε προηγηθεί εντολή εκτοπισμού:

"Πρόσθετες επιθεσεις αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Nabatieh, Baalbek και στην περιοχή Aley (Όρος Λίβανος), σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, πολλών από τις οποίες δεν είχε προηγηθεί εντολή εκτοπισμού."

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΛΙΒΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ο τομέας της Υγείας συνεχίζει να στοχεύεται, με εγκαταστάσεις, προσωπικό και πόρους να πλήττονται όλο και περισσότερο - επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη εύθραυστο σύστημα υγείας του Λιβάνου. Στις 3 Νοεμβρίου, αεροπορικές επιδρομές κοντά στο Κυβερνητικό Νοσοκομείο Tibnin στην περιοχή Bint Jbeil στην επαρχία Nabatiyeh προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο νοσοκομείο, τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους. "

Μια ξεχωριστή αεροπορική επιδρομή κοντά στο Κυβερνητικό Νοσοκομείο Baalbek στην επαρχία BaalbeckEl Hermel είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές ζημιές σε υποδομές στην εγκατάσταση, σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας (MoPH). Από τον Οκτώβριο του 2023, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι 130 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν σκοτωθεί και 111 τραυματίστηκαν ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία – με το 80 τοις εκατό των θανάτων να έχουν αναφερθεί από τις 17 Σεπτεμβρίου 2024. Τουλάχιστον 78 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης έχουν καταγραφεί τους τελευταίους 13 μήνες. Σε όλες τις πληγείσες περιοχές, 98 δημόσια κέντρα υγείας και ιατρεία έχουν κλείσει, ενώ νοσοκομεία σε ζώνες συγκρούσεων - συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Baalbek, Baabda, Marjaayoun, Bint Jbeil και Tyr - αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις. Οκτώ νοσοκομεία είναι εντελώς μη λειτουργικά, επτά είναι μερικώς λειτουργικά και τέσσερα έχουν υποστεί ζημιές σε υποδομές.

Αυτό που μας προβληματιζει εν τελει μελετωντας την συγκεντρωτικη ενημερωση αναφορικα με τις Ισραηλινες επιθεσεις στο Λιβανο είναι ο σχεδιάσμοι  και η γενικη στοχοθεσια.Πολλοι αναλυτες προβληματίζονται για τα κτυπηματα  που πλέον οφθαλμοφανως δεν έχουν στόχο την ΧΕΖΠΟΛΛΑΧ.Η συνεχης στοχευση της Τύρου.Οι επιθεσεις σε πληθυσμόυς ασυνδετους πληρως με την Χεζπολλαχ.Η διακινδυνευση πολλών Αρχαιολογικων χωρων.....

Η διαλυση πολιτικων  υποδομων του Λιβανου σε τι εξυπηρετουν το Ισραηλ;.Σε τι βοηθά το Ισραηλ η ενοχληση της Γαλλιας,της Ιταλιας, του Βατικανου, των Ορθοδοξων Πατριαρχειων και του Οικουμενικου Πατριαρχειου; Σε τι ΣΤΗΡΙΖΕΙ το Ισραηλ η σύγκρουση του με τις εθελοντικες Οργανώσεις με τον Διεθνη Ερυθρό Σταυρό, με τη ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ και εσχατως με την ΟΥΝΕΣΚΟ που παρακολουθεί από δορυφορου τις αρχαιοτητες στο Λιβανο και ενημερωνει πολλές δυτικες κυβερνήσεις;

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Μηπως τελικά το Ισραηλ βεβιασμενα στην ανάγκη μετατοπισης πολεμικου μετωπου

ΕΠΙΛΕΓΕΙ επιπόλαια και βιαστικα στόχους;

Μηπως όντως αρκετά όπλικα συστήματα του ενεργούν σε αυτονομο οριζοντα από ένα σημείο και μετά;

Μηπως αποφάσισε να διαλυσει τον Λιβανο χωρίς να προσμετρα συνεπειες;

Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες αν και πολλοί στο Ισραηλ απορούν με το ευρος των επιθεσεων εναντίον των Λιβανιων πολιτων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ 

Listen Live