Τετ, Οκτ 23, 2024

ΛΙΒΑΝΟΣ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

ΛΙΒΑΝΟΣ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

ΔΥΟ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ JEREMY BOWEN

Όσοι ερευνουμε τον κόσμο των πληροφοριών γνωριζουν πως η ΜΙ5 και η ΜΙ6 έχουν σε υψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια Βρεττανων πολιτων εκτός της χωρας.Γι αυτό κορυφαιου διπλοματες ξένων χωρών θεωρούν πολύ σημαντική την ψεσινη είδηση με τίτλο: " Οι Βρετανοί πολίτες «πρέπει να φύγουν τώρα».

Η είδηση αποτελουσε άμεσο αποηχο της αυστηρης προτροπης του Φορειν Οφφις.Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε μια δήλωση, καλώντας όλους τους Βρετανούς πολίτες στον Λίβανο να «φύγουν τώρα».

«Θα πρέπει να πάρετε την επόμενη διαθέσιμη πτήση», λέει το γραφείο, προσθέτοντας ότι εργάζεται για να «αυξήσει τη χωρητικότητα και να εξασφαλίσει θέσεις» σε εμπορικές πτήσεις εκτός Λιβάνου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε επίσης από τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στον Λίβανο να συνδεθουν άμεσα μαζί του, ώστε να μπορούν να κοινοποιηθούν οι τελευταίες πληροφορίες.

Οι ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο

Δύο σημαντικές αναλυσεις του Jeremy Bowen

International Editor, στην Ιερουσαλήμ

1.Οι μεγάλες αποφάσεις είναι μπροστά.

Πρώτα απ 'όλα από τη σκοπιά της Χεζμπολάχ και του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο στόχος σήμερα και ο οποίος έχει χάσει σχεδόν όλους τους κορυφαίους υπολοχαγούς του.

Θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με το εναπομείναν οπλοστάσιο του οργανισμού του. Το χρησιμοποιούν εναντίον του Ισραήλ με τον τρόπο που φοβούνται πολλοί άνθρωποι στο Ισραήλ;

Και οι Ισραηλινοί πρέπει να αποφασίσουν τι θα συμβεί στη συνέχεια. Έχουν ήδη μιλήσει για χερσαία επιχείρηση κατά του Λιβάνου, και ενώ δεν έχουν ακόμη κινητοποιήσει όλες τις εφεδρείες που μπορεί να χρειαστούν, αυτό είναι κάτι που είναι απολύτως στην ατζέντα τους.

Έτσι, αυτοί οι διπλωμάτες στη Δύση μεταξύ των συμμάχων του Ισραήλ, που ελπίζουν να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν τα πράγματα, νομίζω ότι τώρα θα βλέπουν τα γεγονότα με πολλή απογοήτευση και επίσης μια αίσθηση αδυναμίας.

Και όλες αυτές οι ανησυχίες για τις προοπτικές αυτού του πολέμου που θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή θα είναι στα υπουργεία Εξωτερικών όχι μόνο εδώ αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Ισραήλ πιστεύει ότι έχει το πάνω χέρι και θέλει να κερδίσει το πλεονέκτημά του.

2.Στο Ισραήλ, η δολοφονία του Hasan Nasrallah θα θεωρηθεί ως μια τεράστια νίκη.

Για περισσότερα από 30 χρόνια είναι η καρδιά της Χεζμπολάχ που χτυπά. Με τη βοήθεια των στενών του συμμάχων στο Ιράν, μετέτρεψε τη Χεζμπολάχ σε μια μαχητική δύναμη που το 2000 ανάγκασε το Ισραήλ να τερματίσει μια δύο δεκαετίες κατοχή του νότιου Λιβάνου.

Το 2006, οδήγησε τη Χεζμπολάχ καθώς πολεμούσε το Ισραήλ σε αδιέξοδο.

Ο Nasrallah ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ – τα τελευταία χρόνια, μόνο ο Yahya Sinwar, ο εγκέφαλος της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, έχει πλησιάσει.

Ενάντια στις επιθυμίες των Αμερικανών συμμάχων του, το Ισραήλ έδωσε τη μάχη στη Χεζμπολάχ μετά από σχεδόν ένα χρόνο φθοροποιητικού πολέμου στα σύνορα.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ έχει ενεργοποιήσει ένα πολεμικό σχέδιο που επεξεργαζόταν από τότε που έληξε ο τελευταίος πόλεμος με τη Χεζμπολάχ το 2006.

Το Ισραήλ έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στον εχθρό του στον Λίβανο. Η δολοφονία του αρχηγού του είναι το μεγαλύτερο πλήγμα από όλα.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα απαντήσουν η Χεζμπολάχ – και το Ιράν. Ίσως τώρα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν δεν αντεπιτεθούν δυνατά θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια στρατηγική ήττα.

Η αβεβαιότητα και ο κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι ο λόγος για τον οποίο οι δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ προσπάθησαν να πείσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός για να δημιουργήσει μια παύση στη διπλωματία.

Είναι πολύ αργά για αυτό τώρα.

Listen Live