Σαβ, Δεκ 7, 2024

Λίβανος: Η πρώτη ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ του OCHA της συνεχιζομενης κατάστασης εκτακτης αναγκης

Λίβανος: Η πρώτη ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ του OCHA της συνεχιζομενης κατάστασης εκτακτης αναγκης

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Τομ Φλέτσερ, δήλωσε σήμερα σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Λίβανος βρίσκεται στη μέση της πιο καταστροφικής ανθρωπιστικής κρίσης εδώ και μια γενιά και ότι η κατάπαυση του πυρός είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μας για να τεθεί ένα τέλος στην τεράστια ταλαιπωρία.

Ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο, Imran Riza, τόνισε ότι ενώ η κατάπαυση του πυρός παρέχει μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα, οι ανθρωπιστικές ανάγκες στον Λίβανο παραμένουν συγκλονιστικές. Σε δήλωσή του, είπε ότι η γρήγορη, ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις πληγείσες περιοχές είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βοήθειας που σώζει ζωές.

Η σύγκρουση έχει καταστρέψει ζωές, με περισσότερους από 3.800 νεκρούς, 15.800 τραυματίες και σχεδόν 900.000 εσωτερικά εκτοπισμένους, μαζί με περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν διαφύγει πέρα από τα σύνορα, σύμφωνα με τις αρχές. Σπίτια, υγειονομική περίθαλψη και μέσα διαβίωσης έχουν καταστραφεί.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση και τους εταίρους του Λιβάνου. Σήμερα το πρωί, την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας, 11 φορτηγά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) παρέδωσαν προμήθειες έκτακτης ανάγκης σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στο Μπάαλμπεκ, συμπεριλαμβανομένων κουβέρτες, στρώματα, χειμερινά μπουφάν, πλαστικά σεντόνια, ηλιακούς λαμπτήρες και χαλάκια ύπνου.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου 2024, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έχει παραδώσει περισσότερα από 330.000 είδη βοήθειας σε περισσότερα από 190.000 άτομα.

Η UNICEF συνεχίζει να υποστηρίζει τα παιδιά που έχουν πληγεί σοβαρά από τη σύγκρουση, παρέχοντας επείγουσα ψυχολογική υποστήριξη σε χιλιάδες παιδιά και φροντιστές. Η UNICEF έχει προσεγγίσει περισσότερα από 9.000 παιδιά και τους φροντιστές τους με ψυχολογικές πρώτες βοήθειες τους τελευταίους δύο μήνες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live