Παρ, Οκτ 18, 2024

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ FRANCE 24

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ FRANCE 24

Ξένη παρέμβαση, τρομοκρατία, κυβερνοεπιθέσεις: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρους κινδύνους για την ασφάλεια.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού ξεκινούν επίσημα την Παρασκευή, σε μια περίοδο υψηλών γεωπολιτικών εντάσεων. Έχει τεθεί σε εφαρμογή μια εντυπωσιακή επιχείρηση ασφαλείας, αλλά οι Αγώνες αντιμετωπίζουν επίσης πρωτόγνωρες προκλήσεις ασφαλείας.

Η Γαλλία αναπτύσσει μια τεράστια επιχείρηση για να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων , αναπτύσσοντας περισσότερους από 30.000 αστυνομικούς, 20.000 φρουρούς ασφαλείας και 10.000 στρατιωτικούς.

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια τουρίστες αναμένονται στη γαλλική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού και την τελετή έναρξης της Παρασκευής θα παρακολουθήσουν ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Μια περίμετρος ασφαλείας έχει ανεγερθεί κατά μήκος των δύο όχθεων του ποταμού Σηκουάνα στο κέντρο του Παρισιού , σφραγισμένη από αστυνομικά σημεία ελέγχου και μεταλλικούς φράχτες ασφαλείας για την τελετή έναρξης, όταν περίπου 7.000 αθλητές θα ταξιδέψουν στον ποταμό με έναν στολίσκο 85 σκαφών.

«Είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε έτοιμοι σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν .

Ο κίνδυνος ξένης παρέμβασης ή τρομοκρατικής επίθεσης παραμένει υψηλός, σύμφωνα με τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών. Παρά την εδαφική ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη , «η απειλή είναι πραγματική και σταθερή, δεν έχει αλλάξει εδώ και αρκετά χρόνια», λέει ο Wassim Nasr, ένας FRANCE 24. δημοσιογράφος που συνέγραψε ένα άρθρο σχετικά με τις απειλές για την ασφάλεια στους Αγώνες του Παρισιού για το αμερικανικό αντιτρομοκρατικό περιοδικό CTC Sentinel .

Η «λανθάνουσα απειλή» της ισλαμιστικής τρομοκρατίας
Σύμφωνα με δημοσίευμα του δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού France Inter, οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν δώδεκα ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Τουρκία και τη Συρία ικανούς να ενεργοποιήσουν κενά τρομοκρατών στη Γαλλία ανά πάσα στιγμή.

«Υπάρχει η λανθάνουσα, συνεχής απειλή ότι κάποιος ενεργεί μόνος του, παίρνει ένα μαχαίρι και αποφασίζει να επιτεθεί στο όνομα μιας ομάδας», λέει ο Νασρ. Τη Δευτέρα, ένας άνδρας που είχε ήδη καταδικαστεί για ισλαμιστικό ριζοσπαστισμό κατηγορήθηκε για τρομοκρατία αφού επιτέθηκε σε οδηγό ταξί με μαχαίρι κοντά στην πόλη Λε Μαν στη δυτική Γαλλία μια εβδομάδα νωρίτερα.

Πέρα από τις τρομοκρατικές ομάδες, ορισμένοι κρατικοί παράγοντες ελπίζουν να επωφεληθούν από τις διαιρέσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα για να δημιουργήσουν δημόσια αναταραχή.

«Η αναταραχή του πολέμου στη Γάζα μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους να δημιουργήσουν δημόσια αναταραχή, για να εμποδίσουν τις ομάδες να φτάσουν εκεί που υποτίθεται ότι θα αγωνιστούν», λέει ο Νασρ. Ιδιαίτερα σε κίνδυνο, η ισραηλινή Ολυμπιακή αποστολή έχει λάβει 24ωρη ασφάλεια με ενισχυμένη αστυνομική συνοδεία για να ταξιδέψει στους διάφορους χώρους αγώνων.

«Καταστρέφοντας την εικόνα της Γαλλίας παγκοσμίως»
Τέλος, εδώ και αρκετές εβδομάδες, η αστυνομία καταγράφει αύξηση των προσπαθειών φιλορωσικών ομάδων να διαταράξουν την ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων. Την Κυριακή, ο Kirill Gryaznov, πράκτορας της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών (FSB) χωρίς διπλωματική κάλυψη, συνελήφθη στο Παρίσι και κατηγορήθηκε για «κατασκοπεία με ξένη δύναμη με σκοπό την υποκίνηση εχθροπραξιών στη Γαλλία», σύμφωνα με τη Le Monde.

Την επόμενη μέρα, ένας 44χρονος Γάλλος και δύο Ρωσίδες συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να οδηγήσουν στην απαγορευμένη ζώνη κατά μήκος του Σηκουάνα. Μία από τις γυναίκες, που βρέθηκε κρυμμένη στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου, είχε αρνηθεί δύο φορές τη διαπίστευση από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων για λόγους ασφαλείας.

Αφέθηκαν ελεύθεροι από την αστυνομία, αλλά η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) , η αντικατασκοπευτική και αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας, θα τους ανακρίνει ξανά μετά από περαιτέρω έρευνα, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 3 Ιουνίου, οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ήδη τεθεί σε επιφυλακή μετά τη κράτηση ενός 26χρονου Ρωσο-Ουκρανού μετά από σοβαρά εγκαύματα όταν η βόμβα που έφτιαχνε εξερράγη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του κοντά στο Παρίσι-Σαρλ ντε Αεροδρόμιο Gaulle. Έκτοτε, κατηγορήθηκε από αντιτρομοκρατικό δικαστή για «εγκληματική τρομοκρατική συνωμοσία» και «κατοχή ουσίας ή εκρηκτικής ύλης με σκοπό την προετοιμασία καταστροφής ή βλάβης προσώπων, σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση».

Μέχρι στιγμής, μόνο ο Gryaznov είναι ύποπτος ότι εργάζεται απευθείας για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Αλλά για τον David Colon, καθηγητή και ερευνητή στο Sciences-Po στο Παρίσι, οι πρόσφατες συλλήψεις θα μπορούσαν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι «η Ρωσία δεν έχει πλέον πολλούς πράκτορες στο έδαφος» αφού 41 διπλωμάτες της, «συμπεριλαμβανομένων μυστικών αξιωματικών πληροφοριών». εκδιώχθηκαν από τη Γαλλία τον Απρίλιο του 2022.

Πληροφοριακός πόλεμος κατά της Γαλλίας
Οι πρόσφατες ανατρεπτικές ενέργειες στη Γαλλία αποτελούν ένα μέρος του πολέμου πληροφοριών που διεξάγει η Ρωσία εδώ και αρκετά χρόνια εναντίον της Δύσης, ιδιαίτερα κατά των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία . «Η παραγωγή ψευδών ειδήσεων είναι συνεχής, αλλά όσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αυξάνεται», σημειώνει ο Colon.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ανάρτηση της Τετάρτης στο X ενός βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει ένα μέλος της Χαμάς να εκτοξεύει απειλές κατά της Γαλλίας έχει προβληθεί τώρα περισσότερες από 14 εκατομμύρια φορές. Δείχνει έναν άνδρα, με το πρόσωπό του κρυμμένο με μια μαντίλα στη Μέση Ανατολή ή keffiyeh, να φέρει μια παλαιστινιακή σημαία στο στήθος του και να επιπλήττει τη Γαλλία για την υποστήριξη του Ισραήλ. Στη συνέχεια κρατά ψηλά αυτό που μοιάζει με αποκεφαλισμένο και ματωμένο κεφάλι της «Μαριάννας», του συμβόλου της δημοκρατικής Γαλλίας.

Αυτό ήταν αυτό που είναι γνωστό στην ορολογία της κατασκοπείας ως επιχείρηση «ψευδής σημαίας», που είχε σκοπό να μπερδέψει ή να προκαλέσει διχόνοια. «Οι Ρώσοι πράκτορες παρουσιάστηκαν ως η Χαμάς», λέει ο Κολόν, αλλά αναρτώντας περιεχόμενο που δεν ήταν σκόπιμα πειστικό, ήλπιζαν ότι το βίντεο θα αποδιδόταν σε «ένα τρίτο μέρος, στην προκειμένη περίπτωση το Ισραήλ».

Ο Colon λέει ότι η Ρωσία έχει κάθε συμφέρον να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων: «Από τη μια πλευρά, οι αθλητές της έχουν απαγορευτεί να αγωνίζονται υπό τη ρωσική σημαία, με αποτέλεσμα το Κρεμλίνο να διεξάγει μια εκστρατεία για να υποτιμήσει τη ΔΟΕ , τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την πόλη του Παρισιού. Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι επίσης ένας παράγοντας, και η Γαλλία είναι μεγάλος υποστηρικτής της Ουκρανίας. Τέλος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσφέρουν παγκόσμια προβολή των μέσων ενημέρωσης και επομένως μια ευκαιρία να βλάψουν την εικόνα της Γαλλίας παγκοσμίως».

Οι χάκερ μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να προκαλέσουν προβλήματα από καθαρή κακία ή απληστία. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020, οι διοργανωτές υπέστησαν περισσότερες από 450 εκατομμύρια επιθέσεις στον κυβερνοχώρο .

Την Πέμπτη, η δημόσια εισαγγελέας του Παρισιού Laure Beccauau δήλωσε ότι μια τεράστια «επιχείρηση απολύμανσης» βρισκόταν σε εξέλιξη για την εξάλειψη ενός ιού υπολογιστή που είχε επηρεάσει εκατομμύρια χρήστες, συμπεριλαμβανομένων πολλών στη Γαλλία.

«Την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτή η επιχείρηση καταδεικνύει την επαγρύπνηση των διαφόρων παικτών, στη Γαλλία και στο εξωτερικό, που κινητοποιήθηκαν για την καταπολέμηση κάθε μορφής εγκλήματος στον κυβερνοχώρο», είπε ο Μπεκού.

Το Παρίσι προετοιμάζεται για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων υψηλού κινδύνου κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα.

Οι γαλλικές αρχές ξεκινούν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για την καταπολέμηση της κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο
Γάλλοι αξιωματούχοι αποτρέπουν πολλαπλές συνωμοσίες για να διαταράξουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Listen Live