Παρ, Οκτ 18, 2024

Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη: Περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα

Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη: Περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες λέει ότι μέχρι σήμερα, περίπου 600.000 άνθρωποι - το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας - έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα από τις 6 Μαΐου, καθώς η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση συνεχίζεται εκεί.

Η OCHA αναφέρει ότι οι χερσαίες εισβολές και οι σφοδρές μάχες συνεχίζουν επίσης να αναφέρονται στο Deir al Balah, στο κέντρο της Γάζας, καθώς και στην Jabaliya, στη βόρεια Γάζα.

Πολλές από τις οικογένειες που μετακινούνται για άλλη μια φορά έχουν ήδη εκτοπιστεί επανειλημμένα από τον Οκτώβριο.

Ανεξάρτητα από το αν θα μετακινηθούν ή θα μείνουν, οι άμαχοι στη Γάζα πρέπει να προστατεύονται.

Όλα τα μέρη πρέπει να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι βασικές ανάγκες των πολιτών –συμπεριλαμβανομένης της τροφής, της στέγης, του νερού και της υγείας– πρέπει να ικανοποιούνται, όπου κι αν βρίσκονται.

Η πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας στη Γάζα συνεχίζει να συρρικνώνεται καθώς εκδίδονται πρόσθετες εντολές εκκένωσης και εντείνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες μας που εργάζονται για την ανταπόκριση στην υγεία, το Ινδονησιακό Πεδιακό Νοσοκομείο στη Ράφα είναι εκτός λειτουργίας από σήμερα. Υπάρχουν τώρα οκτώ λειτουργικά επιτόπια νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου ενός που μόλις ιδρύθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, σε συντονισμό με την Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της συντριπτικής κλίμακας των αναγκών στη Ράφα.

Listen Live