Δευ, Σεπ 23, 2024

ΙΣΡΑΗΛ ΓΑΖΑ :ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από το Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων

ΙΣΡΑΗΛ ΓΑΖΑ :ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από το Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων

Καθώς οι εχθροπραξίες εισήλθαν στη δέκατη ημέρα, οι σφοδρός ισραηλινός βομβαρδισμός στη Γάζα, από αέρος, θάλασσα και ξηρά, συνεχίστηκαν σχεδόν αδιάκοπα. Το τελευταίο 24ωρο (από τις 18:00), 108 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανεβάζοντας τον σωρευτικό αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας σε 2.778, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Επιπλέον εκατοντάδες αγνοούνται και πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.

Σήμερα (Δευτέρα), επτά μέλη της Πολιτικής Άμυνας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό του ανθρωπιστικού προσωπικού που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας σε 31.

Μετά την ισραηλινή εντολή για εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας στις 13 Οκτωβρίου, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων (IDPs) από την έναρξη των εχθροπραξιών μπορεί να έφτασε το ένα εκατομμύριο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 333.000 εκτοπισμένων που μένουν σε σχολεία της UNRWA στο κέντρο και τη νότια Γάζα, σε όλο και πιο άσχημες συνθήκες.

Η πολιορκία της Γάζας συνεχίζεται. Το πέρασμα της Ράφα παρέμεινε κλειστό, αποτρέποντας την είσοδο της απελπιστικά αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και φαρμάκων που περιμένουν από την αιγυπτιακή πλευρά.

Η Γάζα βρίσκεται υπό πλήρη διακοπή ρεύματος για έκτη συνεχή ημέρα. Τα νοσοκομεία βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, καθώς τα αποθέματά τους καυσίμων που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία εφεδρικών γεννητριών έχουν σχεδόν εξαντληθεί πλήρως, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων ασθενών.

Την Κυριακή, οι ισραηλινές αρχές επανέλαβαν τη μερική παροχή νερού στην ανατολική περιοχή Khan Younis, παρέχοντας λιγότερο από το 4% του νερού που καταναλώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τις εχθροπραξίες. Δεδομένης της κατάρρευσης σχεδόν όλων των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Γάζα, το WASH Cluster που ηγείται η UNICEF δήλωσε ότι ο πληθυσμός «διατρέχει άμεσο κίνδυνο θανάτου ή εκδήλωσης μολυσματικών ασθενειών εάν δεν επιτραπεί αμέσως η είσοδος νερού και καυσίμων στη Λωρίδα.

Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα συνέχισαν να εκτοξεύουν αδιάκριτα ρουκέτες προς ισραηλινά πληθυσμιακά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων των μητροπολιτικών περιοχών του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι από το Ισραήλ τις τελευταίες 24 ώρες (από τις 21:00).

Ολοκληρώθηκε χθες (15 Οκτωβρίου) η σχεδόν πλήρης εκκένωση της πόλης Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ. Μικρότερες ισραηλινές κοινότητες γύρω από τη Γάζα είχαν εκκενωθεί πλήρως τις προηγούμενες ημέρες, ενώ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της πόλης Ασκελόν φέρεται να έχει επίσης εγκαταλείψει.

Στη Δυτική Όχθη, από το απόγευμα της Κυριακής, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου σε 53 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τουλάχιστον 199 άνθρωποι κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών και ξένων υπηκόων. Στις 16 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και για την τύχη των Ισραηλινών ομήρων, τονίζοντας ότι «πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως».

Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων

Listen Live