Σαβ, Σεπ 28, 2024

Ισραήλ και Κατεχόμενα: η αυτοκινητοπομπή της ΔΕΕΣ δέχεται πυρά κατά την παράδοση ιατρικών προμηθειών

Ισραήλ και Κατεχόμενα: η αυτοκινητοπομπή της ΔΕΕΣ δέχεται πυρά κατά την παράδοση ιατρικών προμηθειών

Ο χειρουργός λέει ότι δεν έχει άλλη γάζα για εγκαύματα

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα βρίσκεται υπό σοβαρή πίεση. Ένα κομβόι επτά οχημάτων από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού που παρέδιδε ιατρικές προμήθειες σε υγειονομικές εγκαταστάσεις δέχθηκε πυρά την Τρίτη, ενώ ένας χειρούργος του ICRC αναφέρει ότι δεν έχει άλλη γάζα βαζελίνης για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά εγκαύματα.

Η αυτοκινητοπομπή μετέφερε ιατρικές προμήθειες σε εγκαταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Al Quds της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, όταν χτυπήθηκε. Δύο φορτηγά υπέστησαν ζημιές και ένας οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά.

«Η ΔΕΕΣ λόγω σοβαρών προκλήσεων ασφαλείας στο δρόμο, στις οποίες περιλαμβανόταν ένα από τα φορτηγά μας που χτυπήθηκε και ένας οδηγός μας τραυματίστηκε, δεν μπόρεσε να προχωρήσει με το σχέδιο όπως είχε προβλεφθεί. Ωστόσο, ήμασταν σε θέση να παραδώσουμε την πλειοψηφία της βοήθειας που είχαμε μαζί μας σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία, το Al Shifa. Ωστόσο, αυτές δεν είναι συνθήκες υπό τις οποίες οι ανθρωπιστές μπορούν να εργαστούν και να ανταποκριθούν στις επειγόντως απαιτούμενες ανάγκες του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο William Schomburg, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στη Γάζα.

Ο Tom Potokar, επικεφαλής χειρουργός της ICRC που εργάζεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας, είπε: «Την τελευταία εβδομάδα χρειάστηκε να πω σε έναν πατέρα ότι το παιδί του έχει τραύματα εγκαυμάτων που δεν μπορούν να επιβιώσουν. Χρειάστηκε να περιθάλψουμε νεαρούς ασθενείς που ανασύρθηκαν από τα ερείπια μετά από 48 ώρες.

Ο Ποτότκα πρόσθεσε: «Τώρα μας τελειώνουν πραγματικά τα πράγματα, επιδέσμους ειδικά για τα εγκαύματα. Μας τελειώνουν τα αναισθητικά και τα αναλγητικά. Το προσωπικό, τόσο εμείς όσο και το τοπικό προσωπικό εδώ έχουν φθαρεί πολύ. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ βασικές. Δεν υπάρχει πολύ φαγητό. Αλλά φυσικά, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που υποφέρουν οι άνθρωποι εδώ στη Γάζα αυτή τη στιγμή».

Listen Live