Σαβ, Νοε 23, 2024

Η TEHRAN TIMES ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΙΡΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΡΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Η TEHRAN TIMES ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΙΡΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΡΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

10 Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την επίθεση αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ

Η ιρανική επιχείρηση στις 13 Απριλίου, που είχε στόχο τα κατεχόμενα, έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως. Ας εξετάσουμε εν συντομία τις διάφορες πτυχές της επίθεσης που είναι γνωστή ως "Αληθινή Υπόσχεση" για να κατανοήσουμε τη λογική και τη λήψη αποφάσεων του Ιράν πίσω από την επίθεση.

1- Γιατί το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ;

Την 1η Απριλίου, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν το προξενικό τμήμα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός.

Η επίθεση σε πρεσβεία άλλης χώρας αποτελεί άμεση παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, η οποία εγγυάται το απαραβίαστο των πρεσβειών και την προστασία από κάθε μορφή βλάβης ή παρέμβασης. Σε απάντηση αυτής της παράνομης πράξης, ο Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ, ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, δεσμεύτηκε να καταστήσει το καθεστώς υπεύθυνο για τις εξοργιστικές ενέργειές του.

2- Ποια ήταν η νομική βάση για την επίθεση του Ιράν;

Το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ορίζει ότι «τίποτα στον παρόντα Χάρτη δεν θίγει το εγγενές δικαίωμα ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας εάν συμβεί ένοπλη επίθεση εναντίον μέλους των Ηνωμένων Εθνών έως ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης. και ασφάλεια». Αυτό το άρθρο αναγνωρίζει το δικαίωμα των χωρών να αμύνονται από ένοπλες επιθέσεις.

3- Είναι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ η αρχή ενός πολέμου;

Στην επίθεσή του, το Ιράν χρησιμοποίησε τα λιγότερο προηγμένα όπλα του σε σχετικά μικρή ποσότητα. Εξασφάλισε επίσης ότι δεν χτυπήθηκαν υποδομές ή πολιτικοί χώροι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Οι ιρανοί στρατιωτικοί ηγέτες εξήγησαν ρητά ότι δεν αναζητούν πόλεμο και ότι η επίθεση είχε σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στο Ισραήλ. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι η χώρα είναι έτοιμη να απαντήσει σθεναρά και αποφασιστικά σε κάθε νέα επίθεση από το σιωνιστικό καθεστώς.

4- Τι είδους όπλα χρησιμοποίησε το Ιράν στην επίθεσή του;

Τα συγκεκριμένα όπλα που χρησιμοποίησαν οι ιρανικές δυνάμεις στην επίθεση στο Ισραήλ δεν έχουν αποκαλυφθεί επίσημα. Ωστόσο, ίσως εξακολουθούμε να είμαστε σε θέση να μαντέψουμε τι οπλισμό χρησιμοποιήθηκαν αναλύοντας βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Η χώρα λέγεται ότι έχει αναπτύξει drones Shahed-136, καθώς και πυραύλους 2ης ή 3ης γενιάς όπως οι Paveh, Emad, Rezvan και Sejjil. Κάποιοι εικάζουν ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης βαλλιστικοί πύραυλοι Fateh.

5- Ποιους στόχους στο Ισραήλ επιτέθηκε το Ιράν;

Τα στρατιωτικά στοιχεία της χώρας δεν αποκάλυψαν την ακριβή τοποθεσία των στόχων. Δήλωσαν ότι οι στρατιωτικές βάσεις χτυπήθηκαν από τα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν μέχρι το Νεγκέβ και καταστράφηκαν επιτυχώς.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο μιλώντας στο ABC News, τουλάχιστον δύο στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα έχουν δεχθεί επίθεση από 9 βαλλιστικούς πυραύλους: η αεροπορική βάση Nevatim και η αεροπορική βάση Negev.

Το Ιράν λέει ότι οι κατεστραμμένες στρατιωτικές τοποθεσίες χρησιμοποιήθηκαν για να πραγματοποιηθεί η επίθεση της 1ης Απριλίου στην πρεσβεία του Ιράν.

6- Τι πέτυχε το Ιράν με την Επιχείρηση Truthful Promise;

Όπως έχουν δηλώσει αρκετές φορές αξιωματούχοι της χώρας, το Ιράν δεν επιδιώκει να ξεκινήσει πόλεμο, αλλά θέλει να τηρούνται οι κόκκινες γραμμές του.

Ο Αρχηγός του IRGC εξήγησε ότι η επιχείρηση «άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο» για το Ιράν στον αγώνα ενάντια στο ισραηλινό καθεστώς.

Ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί είπε ότι από εδώ και στο εξής, το Ιράν «θα απαντά από το δικό του έδαφος σε οποιαδήποτε επίθεση από το Ισραήλ στα ιρανικά συμφέροντα, περιουσιακά στοιχεία, αξιόλογους ανθρώπους και πολίτες σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».

7- Χρησιμοποίησε το Ιράν όλες τις στρατιωτικές του δυνατότητες για την επίθεση;

Η Τεχεράνη έχει πολύ πιο προηγμένα όπλα από αυτά που χρησιμοποίησε στην επίθεση του Σαββάτου κατά του Ισραήλ. Το οπλοστάσιό του αποτελείται από υπερηχητικούς πυραύλους καθώς και εξαιρετικά εξελιγμένα UAV όπως η Γάζα. Πιστεύεται επίσης ότι διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες πυραύλους και drones διαφορετικών ειδών.

8- Ποιες χώρες βοήθησαν το Ισραήλ στην αεράμυνα;

Μέχρι στιγμής αναφορές και επίσημες παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιορδανία βοήθησαν το Ισραήλ να αναχαιτίσει ιρανικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της πεντάωρης επίθεσης της Τεχεράνης εναντίον των κατεχόμενων εδαφών.

Πηγές ενημέρωσαν τους Tehran Times ότι περισσότερες χώρες στην περιοχή βοήθησαν το Ισραήλ το Σάββατο από αυτές που είναι γνωστές στο κοινό. Οι Tehran Times ενδέχεται να αποφασίσουν να δημοσιεύσουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα στο μέλλον.

9- Ποια ήταν η αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στα αντίποινα του Ιράν;

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε μετά από διχασμό των αντιποίνων του Ιράν. Κράτη μέλη όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που υποστηρίζουν το Ισραήλ σε όλη τη γενοκτονική εκστρατεία του στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, καταδίκασαν το Ιράν χωρίς να αποδίδουν καμία ευθύνη στο καθεστώς για την επίθεσή του σε διπλωματικούς χώρους.

Άλλοι, όπως η Κίνα και η Ρωσία, τόνισαν ότι η βασική αιτία της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή είναι οι ισραηλινές επιθέσεις, ενώ τόνισαν ότι το Ιράν είχε το δικαίωμα να απαντήσει στην επίθεση στην πρεσβεία του.

10- Θα απαντήσει το Ισραήλ στα αντίποινα του Ιράν;

Η πρόβλεψη του μέλλοντος απαιτεί να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε διαφορετικούς παράγοντες. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Δύση παροτρύνουν το Ισραήλ να δει το έπος του Σαββάτου ως «νίκη» και να απόσχει να απαντήσει στα αντίποινα του Ιράν.

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Νετανιάχου και το υπουργικό του συμβούλιο βρίσκονται υπό ακραία πίεση και έχουν ιστορικό απερίσκεπτων ενεργειών. Ίσως αποφασίσουν να κάνουν άλλη μια ηλίθια κίνηση καθώς το καθεστώς έχει ταπεινωθεί άνευ προηγουμένου.

Listen Live