Τετ, Οκτ 23, 2024

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κλιμακώνει την υποστήριξη καθώς οι άνθρωποι φεύγουν από τον Λίβανο για τη Συρία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κλιμακώνει την υποστήριξη καθώς οι άνθρωποι φεύγουν από τον Λίβανο για τη Συρία

ΓΕΝΕΥΗ – Χιλιάδες οικογένειες Λιβανέζων και Συριών εγκαταλείπουν τον Λίβανο για τη Συρία σε απόγνωση καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να καταστρέφουν ζωές αμάχων.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κλιμακώνει την υποστήριξή της στον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισμένων.

Εκατοντάδες οχήματα βρίσκονται σε ουρές στα σύνορα με τη Συρία. Πολλοί φτάνουν και με τα πόδια, κουβαλώντας ό,τι μπορούν. Μεγάλα πλήθη, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, μικρών παιδιών και μωρών περιμένουν στην ουρά αφού περάσουν τη νύχτα σε εξωτερικούς χώρους με πτώση της θερμοκρασίας. Μερικοί φέρουν φρέσκα τραύματα από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς.

«Αυτή η αιματοχυσία αποσπά τρομερό τίμημα, διώχνοντας δεκάδες χιλιάδες από τα σπίτια τους», δήλωσε ο Φίλιπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Είναι ακόμη μια δοκιμασί για οικογένειες που προηγουμένως διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία μόνο τώρα να βομβαρδιστούν στη χώρα όπου αναζήτησαν καταφύγιο. Πρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη αυτών των σκηνών απόγνωσης και καταστροφής. Η Μέση Ανατολή δεν μπορεί να αντέξει μια νέα κρίση εκτοπισμού. Ας μην δημιουργήσουμε ένα αναγκάζοντας περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η προστασία της ζωής των πολιτών πρέπει να είναι η προτεραιότητα».

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και οι εταίροι της, συμπεριλαμβανομένης της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, είναι παρόντες στα συνοριακά περάσματα, παρέχοντας τροφή, νερό, κουβέρτες και στρώματα σε όσους φτάνουν και τους καθοδηγούν προς την υποστήριξη που είναι διαθέσιμη μόλις στη Συρία. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία παραμένει τραγική.

O σεισμός του 2023 και η παρατεταμένη σύγκρουση εκεί έχουν αφήσει κρίσιμες υποδομές σε ρήξη και εκατομμύρια που χρειάζονται βοήθεια.

Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες 48 ώρες και περισσότεροι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κάθε λεπτό. Οι τελευταίες εχθροπραξίες έχουν σκοτώσει 558 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 1.835.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανταποκρίνεται στις ανάγκες των βίαια εκτοπισμένων σε όλο τον Λίβανο, σε στενή συνεργασία με τις αρχές και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι ομάδες μας βρίσκονται σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν περισσότερους αμάχους που έχουν εγκαταλείψει τις αεροπορικές επιδρομές, παρέχοντας καταφύγιο, υγειονομική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες και περισσότερους από 11.000 πρόσφυγες από άλλες χώρες.

Listen Live