Σαβ, Οκτ 26, 2024

Η ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Η ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

​ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΤΙΜΕS OF ISRAEL

Ο Gianluca Pacchiani αναλυει το υποβαθρο πίσω από δύο αφίσες που κυκλοφόρησε η Χαμάς τον Αύγουστο του 2024

Στις 19 Αυγούστου, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για μια έκρηξη στο Τελ Αβίβ την προηγούμενη μέρα, μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε ως κοινή επιχείρηση με την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Η τρομοκρατική ομάδα υποσχέθηκε να συνεχίσει τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον.

Η επίθεση απέτυχε μόνο επειδή η βόμβα που μετέφερε ο τρομοκράτης στο σακίδιό του εξερράγη πριν φτάσει στον προορισμό του, σκοτώνοντάς τον ακαριαία και τραυματίζοντας μέτρια έναν περαστικό.

Μετά τον ισχυρισμό, η Χαμάς κυκλοφόρησε γρήγορα αφίσες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικονίζουν εικόνες ανατιναγμένων λεωφορείων στο Τελ Αβίβ. Οι λεζάντες, γραμμένες στα αραβικά, εβραϊκά και αγγλικά, δήλωναν με τόλμη: «Ερχόμαστε».

Το μήνυμα ήταν σαφές: η Χαμάς σηματοδοτούσε την έναρξη ενός νέου κύματος επιθέσεων αυτοκτονίας που θύμιζε την τρομοκρατική εκστρατεία που κατέλαβε το Ισραήλ τη δεκαετία του 1990 και κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Οι αφίσες σχεδιάστηκαν προσεκτικά, με τρομοκράτες να φορούν παλαιστινιακά keffiyeh και ζώνες εκρηκτικών, να στέκονται δίπλα σε λεωφορεία όπως αυτά που λειτουργούσαν στο Ισραήλ πριν από δεκαετίες.

Σε μια αφίσα εμφανιζόταν εμφανώς ο Yahya Ayyash, γνωστός ως «ο Μηχανικός», ο εγκέφαλος πίσω από μια σειρά φονικών βομβαρδισμών στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο Ayyash σκοτώθηκε από το Ισραήλ το 1996. Η αραβική λεζάντα κάτω από την εικόνα του έγραφε: "Ποιος θα φέρει πίσω τη δόξα του Ayyash;"

Δύο αφίσες που κυκλοφόρησε από τη Χαμάς τον Αύγουστο του 2024 μετά από μια αποτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ, με την υπόσχεση να ανατινάξουν ισραηλινά λεωφορεία (από το Telegram που χρησιμοποιείται σύμφωνα με τη ρήτρα 27α του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων)

Σύμφωνα με ειδικούς, η επιχείρηση προπαγάνδας της Χαμάς είναι μια καλά λαδωμένη μηχανή, που στοχεύει στο ένα μέτωπο να προκαλέσει φόβο στους Ισραηλινούς και από ένα άλλο να συγκεντρώσει υποστήριξη από τις παλαιστινιακές και διεθνείς βάσεις της.

Ο Guy Aviad, πρώην αξιωματούχος του τμήματος ιστορίας του IDF και συγγραφέας του « The Politics of Terror – An Essential Hamas Lexicon », (2014), σημείωσε ότι η τρομοκρατική ομάδα βλέπει τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης ως «ένα πρόσθετο πεδίο μάχης, παράλληλα με τις φυσικές πολεμικές της προσπάθειες. ”

Για να το πετύχει αυτό, η Χαμάς απασχολεί επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση στα μέσα ενημέρωσης, πολλοί από τους οποίους έλαβαν την εκπαίδευσή τους στη Δύση.

«Η παραγωγή τους είναι τεχνικά πολύ υψηλής ποιότητας», είπε ο Aviad. «Αυτό το επίπεδο πολυπλοκότητας φαίνεται επίσης στα μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ, όπως το πρόσφατο βίντεο υψηλής ευκρίνειας που παρουσιάζει το υπόγειο σύστημα σήραγγας . Οι τζιχαντιστικές ομάδες μαθαίνουν συχνά η μία από την άλλη».

Listen Live