Σαβ, Σεπ 21, 2024

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΖΑ. ΦΩΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΖΑ. ΦΩΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ

Η στόχευση αμάχων οδηγεί σε περαιτέρω εκρηξεις βίας και μίσους.

Από την έναρξη των εχθροπραξιων στα Ισραηλινη περιχωρα της Γαζας και την τραγική ανθρωποσφαγη ανεμενα την τοποθετηση του Διεθνους Ερυθρου ΣΤΑΥΡΟΥ ,μιας από τις λιγοστες πλέον νηφαλιες και ψυχραιμες φωνές στην διαπαλη των διεθνων συμφεροντων και αλληλουποσκαψεων. Πραγματικα φιλανθρωποι και ανθρωποκεντρικοι προχωρήσαν σε μια παρεμβαση με επικεντρο τον αμαχο πληθυσμο του Ισραηλ και της Γαζας: " Η πρόσφατη βία στο Ισραήλ και τη Γάζα είναι σε επίπεδο που δεν έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια και έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί δραματικά, προκαλώντας ακόμη περισσότερο πόνο και αγωνία σε όλες τις πλευρές.

Εν μέσω της καταστροφικής βίας – των προμελετούμενων δολοφονιών αμάχων και των βομβαρδισμών σε κατοικημένες γειτονιές – ένα ανησυχητικό σημάδι είναι ότι λίγες φωνές αποκλιμάκωσης έχουν ακουστεί. Η οξυμένη πολεμική ρητορική, σύμφωνα με την εμπειρία μας, οδηγεί σε μεγαλύτερο πόνο των πολιτών."

Η ανησυχία του Ερυθρου ΣΤΑΥΡΟΥ για τις λιγοστες φωνές αποκλιμακωσης και κατευνασμου μας ανησυχίες κι εμάς ολες αυτες τις μέρες. Συμμεριζομαστε τους γονιούς του Διεθνους Οργανισμού για τις ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ δολοφόνιες αμαχων που επιτεινουν τα κύμματα βιας:

" Η ΔΕΕΣ, μόνιμα παρούσα στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το 1967, είναι εδώ και πολύ καιρό μάρτυρας των καταστροφικών δολοφονιών αμάχων που οδήγησαν σε περαιτέρω σπείρες βίας και μίσους.

Χωρίς άμεσο περιορισμό, οδεύουμε προς μια ανθρωπιστική καταστροφή."

Η φωνή δε της πρόεδρου του Ερυθρου ΣΤΑΥΡΟΥ Mirjana Spoljaric, (Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC),) είναι ξεκάθαρη και αλήθεια χωρίς σκοπιμοτητες:

«Οι άμαχοι πληρώνουν πάντα το υψηλότερο τίμημα στη σύγκρουση. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, προτρέπουμε τα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψουν περαιτέρω ζημίες αμάχων. Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.

Οι δολοφονίες αμάχων και η κακομεταχείριση απαγορεύονται από τις Συμβάσεις της Γενεύης. Επιπλέον, οι Συμβάσεις απαιτούν την περίθαλψη των τραυματιών και των ασθενών. Τα άτομα που κρατούνται πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρώπινη και αξιοπρέπεια. Η ομηρεία απαγορεύεται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως χωρίς να τραυματιστούν.

Οι υποδομές ζωτικής σημασίας από τις οποίες εξαρτώνται οι άνθρωποι για να ζήσουν – συμπεριλαμβανομένων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης – δεν πρέπει να στοχεύονται. Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε στρατιωτική πολιορκία, οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλούς νερού, των τροφίμων και της ιατρικής περίθαλψης.

Ανησυχώ εξαιρετικά για τις υποφέρουσες οικογένειες που έχουν χάσει την επαφή με ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που περνάνε τώρα, μια καταστροφική κατάσταση.

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου μας ως ουδέτερου διαμεσολαβητή. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να έχουν ελεύθερη διέλευση για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις και το ιατρικό προσωπικό δεν πρέπει ποτέ να στοχοποιούνται."

Τέλος από τα πεδια των επιχειρησεων πληροφορουμαστε για όσα επραξε ο Ερυθρός Σταυρός:

1.Η ΔΕΕΣ προσέφερε αμέσως ανθρωπιστική υποστήριξη και στις δύο πλευρές και εργαζόμαστε για να παρέχουμε υποστήριξη στις αρχές για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Έχουμε επίσης αποστείλει ιατρικές προμήθειες σε νοσοκομείο στη Γάζα.

2.Οι ομάδες του ICRC συνεργάζονται στενά με το Magen David Adom (MDA) και την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο (PRCS) για να βοηθήσουν όσους είναι τραυματίες ή άρρωστοι και έχουν ανάγκη. Το προσωπικό και από αυτές τις ανθρωπιστικές οργανώσεις έχει γίνει θύματα της βίας. οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή.

3.Η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επανένωση των οικογενειών και των αγαπημένων προσώπων, στην αποσαφήνιση της τύχης των αγνοουμένων και στην απομάκρυνση των τραυματιών σε συντονισμό με τη PRCS και την MDA.

4.Η ΔΕΕΣ έχει επικοινωνήσει με όλα τα μέρη για να τους υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα μέρη για να συντονίσουμε την ανθρωπιστική μας πρόσβαση και ανταπόκριση.

Παρακολουθώντας δεκαδες ανθρωπιστικες και πολεμικες κρισεις τα τελευταία ετη για σκοπούς ενημέρωσης του κοινου της Κύπρου και των Ελλήνων αναγνωστων έχω καταλήξει σε μια σειρά θετικων συμπερασματων για την παρουσία του Διεθνους Ερυθρου ΣΤΑΥΡΟΥ στις μέρες μας. Η στάση του στην πρόσφατα ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ κρίση Ισραηλ Παλαιστινιων υπομνηματιζει τη μεγάλη του και ψυχραιμη εγνοια για τους αμαχους

Listen Live