Τετ, Οκτ 23, 2024

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΕΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΙ  Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ  ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΕΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΗΣ  ΣΤΕΓΗΣ

Τα Ηνωμένα Έθνη και η κυβέρνηση του Λιβάνου απευθύνουν έκκληση 426 εκατομμυρίων δολαρίων για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Najib Mikati και ο Ανθρωπιστικός Συντονιστής για τον Λίβανο Imran Riza έκαναν σήμερα μια Έκκληση 426 εκατομμυρίων δολαρίων για να κινητοποιήσουν επείγοντες πόρους για τους αμάχους που επλήγησαν από την κλιμακούμενη σύγκρουση και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο Serail στη Βηρυτό, όπου συμμετείχαν υπηρεσίες του ΟΗΕ, κράτη μέλη, η διεθνής κοινότητα και τοπικοί και διεθνείς εταίροι.

Από τις 17 Σεπτεμβρίου 2024, ο Λίβανος έχει βιώσει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των θυμάτων και των εκτοπισμένων, επιδεινώνοντας δραματικά τον ήδη μεγάλο απολογισμό βίας άνω των 11 μηνών.
Μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 6.000 τραυματίστηκαν και εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επηρεαστεί άμεσα ή εκτοπιστεί από τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.

Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία συνεχίζουν απλώς να αυξάνονται, επιδεινώνοντας περαιτέρω μια κρίση που έχει κατακλύσει τους ήδη καταπονημένους πόρους και υποδομές της χώρας, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τους ευάλωτους πληθυσμούς που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και βασικές ανάγκες.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, εξέφρασε βαθιά σοκ για την κλιμακούμενη κατάσταση και τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει στον λαό του Λιβάνου. "Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή που απαιτεί την άμεση προσοχή και δράση της διεθνούς κοινότητας.
Προτρέπω όλα τα έθνη να εντείνουν την υποστήριξή τους στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να βοηθήσουν να τερματιστεί η βία", είπε.

Το Flash Appeal επιδιώκει να βοηθήσει περίπου ένα εκατομμύριο άτομα που επλήγησαν από τη σύγκρουση αντιμετωπίζοντας επείγουσες ανάγκες σε τομείς όπως τροφή, βασική βοήθεια, στέγη, υγειονομική περίθαλψη, νερό και δημοτικές υπηρεσίες. Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε ανθρωπιστικούς εταίρους που συνεργάζονται ως μέρος της απόκρισης έκτακτης ανάγκης υπό την ηγεσία της κυβέρνησης.

«Χωρίς επαρκείς πόρους, οι ανθρωπιστές κινδυνεύουν να αφήσουν τον πληθυσμό μιας ολόκληρης χώρας χωρίς την υποστήριξη που χρειάζονται επειγόντως», προειδοποίησε ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας Imran Riza.

«Κανένα ποσό βοήθειας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως αυτή την κρίση εάν οι άμαχοι συνεχίσουν να γίνονται στόχος. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά για να διασφαλίσουμε ότι όσοι πλήττονται από αυτήν την κρίση λαμβάνουν την ουσιαστική υποστήριξη που χρειάζονται. Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη να τηρούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για την προστασία των αμάχων και να δίνουν προτεραιότητα στην ανθρωπιστική πρόσβαση».

«Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε και να ενισχύσουμε την ισχυρή συνεργασία και τη συνεργασία που υπάρχει ήδη, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και τα υπουργεία-εταίρους μας τόσο σε εθνικό όσο και σε υποεθνικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Ρίζα.

Η ανθρωπιστική κοινότητα εργάζεται ακούραστα, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση για την παροχή υποστήριξης. Τον Απρίλιο και τον Αύγουστο του 2024 αντίστοιχα, απελευθερώθηκαν 9 εκατομμύρια δολάρια από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης του ΟΗΕ (CERF) και 24 εκατομμύρια δολάρια από το Ανθρωπιστικό Ταμείο του Λιβάνου (LHF), το τελευταίο συμπεριλαμβανομένων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονταν ειδικά για την απάντηση στο Νότιο Λίβανο. Τον Σεπτέμβριο, επιπλέον 10 εκατομμύρια δολάρια θα αποδεσμευτούν από το LHF για την αντιμετώπιση κρίσιμων αναγκών ζωής, συμπληρωμένα με άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια από το CERF. Αυτές οι συνεισφορές προορίζονται να παρέχουν καταλυτική υποστήριξη για την κλιμάκωση της ανταπόκρισης, αυτές οι συνεισφορές είναι ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση της κλίμακας της εξελισσόμενης κρίσης. Απαιτούνται επειγόντως πρόσθετες συνεισφορές από τη διεθνή κοινότητα.

Αυτό το Flash Appeal περιγράφει τις προκαταρκτικές οικονομικές απαιτήσεις για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για την παροχή άμεσης και σωτήριας βοήθειας και προστασίας σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν πληγεί από συγκρούσεις στο Λίβανο. Υποστηρίζει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας υπό την ηγεσία της κυβέρνησης και συμπληρώνει το Σχέδιο Αντίδρασης του Λιβάνου (LRP), το οποίο χρησιμεύει ως το πρωταρχικό πλαίσιο για ανθρωπιστικές και σταθεροποιητικές αντιδράσεις στη χώρα. Τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτήν την προσφυγή είναι προσωρινά και ενδέχεται να προσαρμοστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, καθώς θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και την απαραίτητη απάντηση.

Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live