Τρι, Οκτ 22, 2024

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η OCHA επαναλαμβάνει την έκκληση για τον τερματισμό των απανθρωπων επιθεσεων στη Γάζα

Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Γάζα από τη Lisa Doughten, Διευθύντρια, Διεύθυνση Χρηματοδότησης και Συνεργασιών για το OCHA, εξ ονόματος της Joyce Msuya, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονίστρια Έκτακτης Βοήθειας

Κύριε Πρόεδρε, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας,

Εδώ βρισκόμαστε ξανά, στον απόηχο ενός ακόμη φρικτού επεισοδίου σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο στη Γάζα .

Όπως και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΝτιΚάρλο, είμαστε βαθιά τρομοκρατημένοι από το χτύπημα στο σχολείο Al Tabi'een στο Ad Daraj από τις ισραηλινές δυνάμεις το Σάββατο.

Το σχολείο στέγαζε αρκετές εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες, πολλές από τις οποίες είχαν μετακομίσει εκεί λόγω πρόσφατων εντολών εκκένωσης. Και η απεργία έγινε κατά τη διάρκεια της αυγής.

Οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι αυτή ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους από την έναρξη αυτής της σύγκρουσης.

Δυστυχώς, αυτό απέχει πολύ από ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Πράγματι, τέτοιες επιθέσεις φαίνεται να συμβαίνουν με αυξανόμενη συχνότητα.

Τα πιο πρόσφατα περιστατικά περιλαμβάνουν τρία σχολεία που χτυπήθηκαν μέσα σε 48 ώρες μεταξύ 3 και 4 Αυγούστου και δύο σχολεία χτυπήθηκαν στις 8 Αυγούστου, όλα στην πόλη της Γάζας, με την Al Tabi'een το Σάββατο να είναι η τελευταία τέτοια επίθεση.

Σύμφωνα με την OHCHR [Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα], αυτή είναι τουλάχιστον η 21η απεργία σε σχολείο που λειτουργεί ως καταφύγιο που καταγράφεται από τις 4 Ιουλίου φέτος. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιδρομές, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Κύριε Πρόεδρε,

Δυστυχώς, αυτά τα μεγάλης κλίμακας περιστατικά είναι, δυστυχώς, μόνο μερικοί από τους μυριάδες τρόπους με τους οποίους αυτή η φρικτή σύγκρουση προκαλεί αφόρητα βάσανα και καταστροφές.

Η αδιάκοπη βία στη Γάζα έχει σκοτώσει σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει περισσότερους από 90.000 άλλους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Περίπου 10.000 άνθρωποι παραμένουν άγνωστοι και πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Και από τις 9 Αυγούστου, υπολογίζεται ότι 115 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, παρά τις επανειλημμένες απαιτήσεις για απελευθέρωσή τους, συμπεριλαμβανομένων ομήρων που έχουν κηρυχθεί νεκροί και των οποίων τα λείψανα βρίσκονται στη Γάζα.

Η κατάσταση της υγείας στη Γάζα παραμένει κρίσιμη και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι ελάχιστα λειτουργικό, παρέχοντας γενναία αλλά περιορισμένη υποστήριξη στους τραυματίες και τους αρρώστους. για τις γυναίκες που γεννούν· και κατά των ασθενειών που εξαπλώνονται ταχέως. Χιλιάδες ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται σε λίστες αναμονής για ιατρικές εκκενώσεις.

Πάνω από το 60 τοις εκατό των κτιρίων κατοικιών και το 65 τοις εκατό του οδικού δικτύου έχουν καταστραφεί ή καταστραφεί, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του ΟΗΕ.

Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, περισσότεροι από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου ανθρώπων έχουν εκτοπιστεί, συχνά σε πολλές περιπτώσεις.

Οι εντολές εκκένωσης –υποτίθεται για την ασφάλεια των πολιτών– έχουν σαφώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ζητείται επανειλημμένα από τους πολίτες να απομακρυνθούν σε περιοχές όπου απουσιάζουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Σκοτώνονται και τραυματίζονται επανειλημμένα στα μέρη που τους είπαν ότι ήταν ασφαλή να πάνε.

Καταφύγια και στρατόπεδα εκτοπισμού σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, εκθέτοντας όσους καταφύγουν εκεί σε τρομερό κίνδυνο.

Ο υπερπληθυσμός σε αυτά τα μέρη επιβαρύνει πάρα πολύ το νερό, τις εγκαταστάσεις υγιεινής και τις εγκαταστάσεις υγιεινής που έχουν ήδη καταπονηθεί.

Οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, οι διαρροϊκές ασθένειες, το οξύ σύνδρομο ίκτερου και οι δερματικές λοιμώξεις αυξάνονται.

Και –πολύ ανησυχητικό– με τα προγράμματα εμβολιασμού στα σχολεία πρακτικά αδύνατα, η πολιομυελίτιδα εμφανίζεται ως νέα απειλή, αφού έξι κυκλοφορούντα στελέχη ιού πολιομυελίτιδας εντοπίστηκαν σε περιβαλλοντικά δείγματα τον Ιούνιο. Επειγόντως, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εκστρατεία εμβολιασμού.

Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει ζωές, όνειρα και μέλλοντα.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο μαθητές έχουν χάσει ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος, με 39.000 μαθητές να χάσουν τις τελικές τους εξετάσεις. Ακόμα κι αν αυτός ο πόλεμος τελείωνε σήμερα, υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον 8 στα 10 σχολεία θα χρειαζόταν αποκατάσταση.

Και δεν πρέπει να παραβλέπουμε το τεράστιο συναισθηματικό και ψυχολογικό τραύμα που είχε αυτός ο πόλεμος στα παιδιά –στην πραγματικότητα, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών– τραύμα που θα κουβαλούν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Επαναλαμβάνει: Δεν υπάρχει προστασία των αμάχων στη Γάζα. Παράλληλα με τον ανελέητο μαζικό εκτοπισμό στη Γάζα, πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν φύγει και πολλοί περισσότεροι προσπαθούν να το κάνουν.

Καθώς αυτή η σύγκρουση συνεχίζεται και οι ζωές απειλούνται καθημερινά, πρέπει να επιτρέπεται στους αμάχους να αναζητούν προστασία. Οι εκτοπισμένοι πρέπει επίσης να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν οικειοθελώς.

Αυτό που βλέπουμε στη Γάζα είναι το αποτέλεσμα ενός πολέμου που διεξάγεται με αξιοθρήνητο –αν υπάρχει– σεβασμό των απαιτήσεων του διεθνούς δικαίου.

Συμμερίζομαι τη βαθιά ανησυχία του Γενικού Γραμματέα και άλλων για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράττονται σε όλη αυτή τη σύγκρουση.

Κύριε Πρόεδρε,

Εν μέσω αυτής της σπειροειδούς καταστροφής στη Γάζα, η ανθρωπιστική κοινότητα συνεχίζει επισταμένως τις προσπάθειες για μια αποτελεσματική απάντηση.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε την επισιτιστική βοήθεια, να παρέχουμε εκπαιδευτική υποστήριξη και να ενισχύσουμε την ικανότητα των νοσοκομείων. Συνεχίζονται επίσης οι προσπάθειες για την αποτροπή της εξάπλωσης της πολιομυελίτιδας.

Και ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ συνεχίζουν τις συζητήσεις με ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων ισραηλινών αξιωματούχων, για την αύξηση της ροής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και τη βελτίωση των συνθηκών παράδοσης επί τόπου.

Ωστόσο, όπως έχουν τα πράγματα, οι περιορισμοί πρόσβασης και τα υψηλά επίπεδα ανασφάλειας παρεμποδίζουν σοβαρά την ανθρωπιστική ανταπόκριση.

Η βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα μειώθηκε περισσότερο από το μισό από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα και το πέρασμα της Ράφα έκλεισε απότομα στις αρχές Μαΐου.

Νέα όρια που επιβλήθηκαν από τις ισραηλινές αρχές για τη μεταφορά μετρητών στη Γάζα περιορίζουν σημαντικά τους διαθέσιμους πόρους για επιχειρήσεις.

Η έλλειψη καυσίμου σημαίνει ότι η παροχή νερού έχει μειωθεί έως και 2 λίτρα ανά άτομο την ημέρα – πολύ κάτω από τα 15 λίτρα που απαιτούνται.

Το οργανωμένο έγκλημα και οι λεηλασίες κατά μήκος της διαδρομής που χρησιμοποιούν ανθρωπιστές που αποστέλλουν φορτίο από τη διάβαση Kerem Shalom συνεχίζουν να εμποδίζουν την παράδοση βοήθειας.

Η πρόσβαση σε άτομα που έχουν ανάγκη παραμένει μια πρόκληση. Η αύξηση των γραφειοκρατικών και διοικητικών εμποδίων, όπως οι καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας και οι ανανεώσεις για ευρύτερη επιχειρησιακή υποστήριξη και διαχείριση, επηρεάζει σοβαρά την ανταπόκριση.

Και οι ανησυχίες μας για την ασφάλεια του προσωπικού συνεχίζουν να αυξάνονται, με τις επιθέσεις σε ή κοντά σε οχήματα βοήθειας που έχουν συντονιστεί σε αύξηση. Πρόσφατα, μέσα σε διάστημα 12 ημερών, υπήρξαν τέσσερα περιστατικά πυροβολισμών που αφορούσαν νηοπομπές του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός οχήματος που μετέφερε παιδιά στο δρόμο τους για να επανενωθούν με τον πατέρα τους. ΜΚΟ και η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρουν όλες παρόμοιες επιθέσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν λαμβάνουν τη σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται τόσο απεγνωσμένα.

Κύριε Πρόεδρε,

Για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί αυτό;

Πόσες ακόμη τραγωδίες όπως αυτή στο σχολείο Al Tabi'een πρέπει να συμβούν πριν ληφθούν μέτρα;

Μπορεί αυτό το Συμβούλιο να κοιτάξει στα μάτια τα παιδιά, τον λαό της Γάζας και όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτόν τον πόλεμο –όπως πρέπει να κάνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα– και να ορκιστεί ότι δεν έχει αφεθεί κανένας λίθος για να τελειώσει ο πόνος τους;

Οι επείγουσες απαιτήσεις – τόσο συχνά επαναλαμβανόμενες – παραμένουν οι ίδιες:

Πρώτον, άμεση παύση των εχθροπραξιών και διαρκής κατάπαυση του πυρός.

Δεύτερον, αυστηρή τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλες τις πλευρές. Αυτό συνεπάγεται την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Συνεπάγεται επίσης την προστασία των αμάχων και την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα, όπως διατάχθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων μέσω της UNRWA [Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή] .

Και τέλος, όπως είπαμε προηγουμένως σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν και να σταματήσουν τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, μεταξύ άλλων μέσω διπλωματικών και οικονομικών πιέσεων, και να εξαρτήσουν τις εξαγωγές όπλων με τη συμμόρφωση με τους κανόνες του πολέμου, και συνεργασία για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή είναι τώρα μία από τις πολλές συγκρούσεις στη Γάζα κατά τη διάρκεια των ετών στις οποίες έπρεπε να ανταποκριθούν οι ανθρωπιστές – συγκρούσεις στις οποίες ο πληθυσμός στη Γάζα δεν είχε ποτέ τη δυνατότητα να ανακάμψει ή να επιδιορθώσει. Οι τελευταίοι δέκα μήνες κατέστρεψαν την ελάχιστη ελπίδα για ένα μέλλον για οποιοδήποτε παιδί που επέζησε.

Προτρέπω αυτό το Συμβούλιο και όλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την επιρροή σας για να προστατεύσουν τους αμάχους και να τερματίσουν αυτή τη σύγκρουση και τον αφόρητο φόρο της.

Είναι επιτακτική ανάγκη να επιδιωχθεί η αμοιβαία ασφάλεια και η διαρκής ειρήνη, ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η ελπίδα, ώστε οι πολίτες εκεί να απολαύσουν την ελπίδα που θεωρούμε δεδομένη και την ελπίδα που δεν έχουν βιώσει ποτέ.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Listen Live