Παρ, Οκτ 4, 2024

Η τραγική κατάσταση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

Η τραγική κατάσταση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

Οι έντονες χερσαίες επιχειρήσεις και οι μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων συνεχίζονται στις περισσότερες περιοχές της Γάζας, καθώς η κλίμακα των επιθέσεων και οι καταστροφές εμποδίζουν την παροχή βοήθειας. Οι επιχειρησιακές προκλήσεις λόγω της ανασφάλειας, οι αποκλεισμένοι δρόμοι και η έλλειψη καυσίμων εμποδίζουν επίσης την ανθρωπιστική ανταπόκριση.

Ο OCHA προειδοποιεί επίσης για τον αντίκτυπο των διακοπών στις τηλεπικοινωνίες στις προσπάθειες αρωγής, καθώς η πρόσβαση στην επικοινωνία και τις υπηρεσίες διαδικτύου παραμένει αναξιόπιστη. Χθες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο κύριος πάροχος τηλεπικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε νέα διακοπή αυτών των υπηρεσιών, επικαλούμενη ζημιές στην υποδομή του.

Ακόμη και μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, η ανθρωπιστική κοινότητα στη Γάζα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να προσφέρει σωτήρια βοήθεια όπου και όποτε είναι δυνατόν.

Μεταξύ 23 Δεκεμβρίου και χθες, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) προσέγγισε περίπου μισό εκατομμύριο εκτοπισμένους εσωτερικά σε καταφύγια του ΟΗΕ νότια της Γάζας με δέματα τροφίμων, αλεύρι σίτου, μπισκότα υψηλής ενέργειας και συμπληρώματα διατροφής. Το WFP βοηθά επίσης χιλιάδες ανθρώπους εκτός καταφυγίων μέσω συνεργαζόμενων σημείων διανομής και κοινοτικών κουζινών, και ο οργανισμός εργάζεται για να παραδώσει 50 τόνους αλεύρου σίτου σε περισσότερα από δώδεκα αρτοποιεία στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, είναι κρίσιμο να ξαναρχίσουν ο εμπορικός και ο δημόσιος τομέας, ώστε τα ράφια των σούπερ μάρκετ να μπορούν να αναπληρωθούν.

Listen Live