Κυρ, Σεπ 22, 2024

Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΚΙΠΟΥΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΧΑΜΑΣ

Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΚΙΠΟΥΤΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΧΑΜΑΣ

ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Όταν οι Παλαιστίνιοι μαχητές εισέβαλαν στο κιμπούτς , «έβαλαν φωτιά» σε πολλά σπίτια σε μια πολυσύχναστη κοινότητα «για να αναγκάσουν τους ενοίκους τους να βγουν έξω», είπε ο Ομάρ Μπαράκ, ένας 24χρονος Ισραηλινός αξιωματικός.

«Αλλά πολλοί προτίμησαν να πεθάνουν στις πυρκαγιές... παρά να σκοτωθούν από τους τρομοκράτες», είπε σχετικά με το κύμα μαχητών της Χαμάς που διείσδυσαν στις νότιες ισραηλινές κοινότητες από τη Λωρίδα της Γάζας σε μια επίθεση πριν από την αυγή το Σάββατο.

«Βρήκαμε πολλά πτώματα μέσα στα σπίτια», πρόσθεσε.

Η αγροτική κοινότητα βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα (περίπου ένα μίλι) από τη Γάζα την οποία το Ισραήλ βομβάρδισε ανηλεώς την Τρίτη ως αντίποινα για τη χειρότερη επίθεση στο έδαφός του εδώ και δεκαετίες.

Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περίπου 900 ανθρώπους στο Ισραήλ, πυροβολώντας εκατοντάδες αμάχους, μεταξύ των οποίων σε ένα φεστιβάλ στην έρημο και σέρνοντας 150 ομήρους πίσω στη Γάζα.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ βομβάρδισε τη Γάζα αφήνοντας επίσης 900 νεκρούς και Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι βρήκαν 1.500 πτώματα μαχητών στο νότο.

Ο Μπαράκ ήταν μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων που πολέμησαν τους επιτιθέμενους για δύο μεγάλες ημέρες για να ανακτήσουν τον έλεγχο του Κφαρ Άζα.

"Δεν είχα δει ποτέ κάτι χειρότερο. Έσπασα όταν είδα τα πτώματα δύο παιδιών να δολοφονούνται", είπε.

Ο απόστρατος Ισραηλινός στρατηγός Ιτάι Βερούβ είπε ότι είχε σοκαριστεί βλέποντας «όλα τα πτώματα των αμάχων... τα νεκρά παιδιά», προσθέτοντας ότι ήταν «μια μεγάλη σφαγή , μια μεγάλη καταστροφή».

Οι κάτοικοι του Kfar Aza ήταν συνηθισμένοι σε εντάσεις και βία που αφορούσαν Παλαιστίνιους, αλλά επέλεξαν να ζήσουν κοντά στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Κάποιοι πίστευαν ότι έπρεπε να διατηρήσουν μια ισραηλινή παρουσία κοντά στον παράκτιο θύλακα, ακόμη και αφού το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματά του από εκεί το 2005, ενώ άλλοι είχαν φτιάξει τα σπίτια τους εκεί επειδή ήταν φθηνότερο από αλλού στο Ισραήλ.

«Κύμα μετά το κύμα μαχητών»

Τα πτώματα των Παλαιστινίων δραστών απλώθηκαν στο έδαφος του κιμπούτς την Τρίτη, ενώ κάποιοι φορούσαν ακόμη τα λεπτά μαύρα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους.

Μια μυρωδιά θανάτου διαπέρασε τον αέρα.

Σύμφωνα με τον Veruv, οι ισραηλινές δυνάμεις πολέμησαν «κύμα μετά το κύμα τρομοκρατών της Χαμάς» στην Kfar Aza.

Υπήρχαν «70 τρομοκράτες πλήρως οπλισμένοι, πλήρως εξειδικευμένοι», είπε.

«Στα 40 χρόνια υπηρεσίας είδα πολλά δύσκολα πράγματα, αλλά ποτέ κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο Βερούβ.

Περίπου 400 άνθρωποι ζούσαν στην Kfar Aza, όπου αρκετοί Ισραηλινοί στρατιώτες που ανακρίθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο είπαν ότι περισσότεροι από 100 άμαχοι σκοτώθηκαν. Κάποιοι μάλιστα προώθησαν τον αριθμό των 150.

Σε ένα μέρος του κιμπούτς, όπου οι κάτοικοι είχαν διατηρήσει τακτοποιημένα τα γρασίδι έξω από τα λιτά σπίτια τους, βρίσκονταν τα ερείπια ενός μηχανοκίνητου ανεμόπτερου που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές.

Τα υπάρχοντα των κατοίκων ήταν διάσπαρτα στο έδαφος, μεταξύ των οποίων ένα κατεστραμμένο σκούτερ, ένα κατεστραμμένο φορτηγό κοντά σε ένα σιλό σιτηρών και ένα ροζ κράνος.

Ένας επιχειρηματίας από το Τελ Αβίβ και έφεδρος του στρατού που αρνήθηκε να κατονομαστεί είπε ότι ήρθε για να βοηθήσει τις ισραηλινές δυνάμεις να πολεμήσουν τους μαχητές και να ανακτήσουν τον έλεγχο των κοινοτήτων γύρω από τη Γάζα.

"Το μόνο που θέλω είναι ειρήνη. Είναι η μόνη λύση... αλλά δεν μπορείτε να έχετε ειρήνη με τη Χαμάς", μετά από όσα συνέβησαν, πρόσθεσε.

Βερούβ, ο απόστρατος αξιωματικός είπε: «Τώρα είναι ώρα να πολεμήσουμε και θα πολεμήσουμε για πολύ καιρό».

Listen Live