Σαβ, Ιουλ 27, 2024

Η ΠΙΘΑΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΧΑΜΑΣ. Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ

Η ΠΙΘΑΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΧΑΜΑΣ. Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ

Η παρακάτω είδηση με ποικίλες γραπτές εκφορές με αναλυτικότερη αυτήν του Τα ι μς οφ Ισραήλ (η οποία παρουσιάζει και τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τους άμαχους της Ράφα) πλημμυρίζει τα δυτικά και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και όλα τα μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων.

"Ο πρωθυπουργός λέει ότι ο Ισραηλινός Στρατός πρέπει να επιχειρήσει στη Ράφα, αλλά θα αφήσει πρώτα τους αμάχους να εκκενώσουν.

Εν μέσω συναγερμού των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου λέει ότι είναι «αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου και να αφεθούν 4 τάγματα της Χαμάς στη Ράφα». πολλοί ένοπλοι σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδειξε την Παρασκευή ότι οι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι που έχουν συνωστιστεί στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, θα μπορέσουν να εκκενώσουν πριν αρχίσουν να επιχειρούν εκεί οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

Η δήλωση ήρθε εν μέσω δηλώσεων των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ δεν έχει πραγματοποιήσει τον προ επιχειρησιακό σχεδιασμό που είναι απαραίτητος για να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι θα κρατηθούν μακριά από τον κίνδυνο και ότι η αποτυχία να το πράξει ενέχει κίνδυνο «καταστροφής».

Το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε σε δήλωση ότι έδωσε εντολή στον Ισραηλινό Στρατό και στο αμυντικό κατεστημένο να παρουσιάσουν στο υπουργικό συμβούλιο σχέδια τόσο για την εκκένωση του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού από τη νότια Λωρίδα της Γάζας όσο και για την διάλυση των ταγμάτων της Χαμάς στην περιοχή της Ράφα.

«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο πολεμικός στόχος της εξάλειψης της Χαμάς και η παραμονή τεσσάρων ταγμάτων της Χαμάς στη Ράφα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι μια μαζική επιχείρηση στη Ράφα απαιτεί την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τις ζώνες μάχης», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι βρίσκονται καταφύγιο στην περιοχή της Ράφα, μετά τις προειδοποιήσεις εκκένωσης του Ισραηλινού Στρατού από τη βόρεια Γάζα και άλλες περιοχές στη Λωρίδα, εν μέσω της χερσαίας επίθεσης κατά της Χαμάς. Ανίκανοι να εγκαταλείψουν το μικροσκοπικό παλαιστινιακό έδαφος, πολλοί ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σκηνών ή σε υπερχειλισμένα καταφύγια υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ.

Ο Νετανιάχου απέρριψε αυτή την εβδομάδα πρόταση κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς, λέγοντας ότι τα αιτήματά της ήταν «παραληρηματικά», αφού η τρομοκρατική ομάδα πρότεινε ένα σχέδιο εκεχειρίας που θα προβλέπει εκεχειρία τεσσεράμισι μηνών κατά την οποία οι όμηροι θα απελευθερώνονταν σε τρία στάδια. και που θα οδηγούσε στο τέλος του πολέμου. Η πρόταση της Χαμάς θα είχε ως αποτέλεσμα τα ισραηλινά στρατεύματα να αποσύρονται από τη Γάζα με την τρομοκρατική ομάδα να εξακολουθεί να κυβερνά τη Λωρίδα, καθώς και να απελευθερώνονται 1.500 κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές, εκ των οποίων το ένα τρίτο εκτίουν ισόβια κάθειρξη. Έκανε άλλες διάφορες απαιτήσεις του Ισραήλ."

Οι εκτιμήσεις για αυτές τις δηλώσεις ποικίλουν. Πολλοί αναλυτές πανικόβλητοι για την ανθρωπιστική ΤΡΑΓΩΔΙΑ που θα προκύψει καθώς και τις γεωστρατηγικές ανατροπές που αναμένονται από την μετακίνηση ενός και μισού εκατομμυρίου αμάχων στο έδαφος της ΑΙΓΥΠΤΟΥ περιγράφουν συνθήκες αδιεξόδου σύμμεικτες με ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ κινήσεις οργής και πανικού.

Ταυτόχρονα αναπαράγονται από πολλές πλευρές οι πληροφορίες της Ουάσιγκτον Πόστ από τις αρχές Φεβρουάριου για διαφωνία της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς στο Κατάρ με τον επιχειρησιακό δακτύλιο εντός της Λωρίδας της Γάζας και τον έμπειρο και αγωνιζόμενο σε ακραίες πολεμικές συνθήκες για εκατό πενήντα μέρες ηγέτη του.

Ενδιαφέρον προκαλεί η συνεχώς αναπαραγόμενη ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ εκδοχή σύμφωνα με την όποια ο "ατσάλινος" διοικητής Sinwar θα αρκείτο σε μια προσωρινή παύση έξι εβδομάδων, ώστε η επιχειρησιακή πτέρυγα της Χαμάς να επανοργανωθεί και να μπορέσει να ανασυνταχθεί ποικιλοτρόπως. Η εκδοχή αυτή επιμένει πως η "παραληρηματική " εκδοχή της πρότασης ειρήνευσης της πολιτικής Χαμάς δεν βρίσκει σύμφωνους τους μαχητές και τον ηγέτη τους εντός Γάζας οι οποίοι εντός πολέμου ΖΗΤΟΥΝ ανάσα εβδομάδων για τα εναπομείναντα τάγματα και τους αμάχους.

Listen Live