Δευ, Οκτ 7, 2024

Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ

Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ

Η ανθρωπιστική βοήθεια της Ιαπωνίας υποστηρίζει περισσότερους από 65.000 πρόσφυγες στον καταυλισμό Mbera της Μαυριτανίας

NOUAKCHOTT – Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας με κονδύλια 2 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (πάνω από 79 εκατομμύρια ouguiyas) το 2023 επέτρεψε στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) στη Μαυριτανία να παράσχει επισιτιστική βοήθεια σε περισσότερους από 65.000 ευάλωτους πρόσφυγες από το Μάλι στον καταυλισμό Mbera.

Η συνεισφορά της Ιαπωνίας εξασφάλισε επισιτιστική ασφάλεια για σχεδόν 65.210 δικαιούχους σε διάστημα πέντε μηνών (Ιούλιος-Νοέμβριος 2023), μέσω της διανομής τροφίμων σε είδος σε ευάλωτους πληθυσμούς προσφύγων που είχαν εγκαταλείψει την ένοπλη σύγκρουση στο Μάλι στον καταυλισμό Mbera. Κάθε νοικοκυριό λάμβανε ημερήσια μερίδα 250 g ρυζιού, 25 g λάδι και 5 g αλάτι ανά άτομο.

«Αυτά τα κονδύλια κατέστησαν δυνατή τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας για τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες και τη γεφύρωση του οικονομικού χάσματος. Χωρίς αυτά τα κονδύλια, αυτό θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε πρόσθετη πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους τροφίμων», δήλωσε ο κ. Madani Sy, υπεύθυνος πολιτικής προγράμματος του WFP Μαυριτανίας στη Μπασικούνου.

«Το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν υιοθέτησαν στρατηγικές αντιμετώπισης κρίσεων ή έκτακτης ανάγκης μειώθηκε κατά 58% από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2023. Αυτή η βελτίωση θα μπορούσε να αποδοθεί στη χρηματική βοήθεια που μειώνει την εξάρτηση των νοικοκυριών από αρνητικές στρατηγικές αντιμετώπισης, καθώς μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα τα προς το ζην και περιουσιακά στοιχεία», προσθέτει ο Sy.

Στον καταυλισμό Mbera, περίπου 66.000 πρόσφυγες από το Μάλι αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Η εισροή προσφύγων αυξάνει την πίεση στις υπάρχουσες υπηρεσίες και τους φυσικούς πόρους σε μια περιοχή που πλήττεται από επαναλαμβανόμενα κλιματικά σοκ. Η γενναιόδωρη δωρεά της Ιαπωνίας συνέβαλε στην άμβλυνση της πίεσης στους φυσικούς πόρους και στην ειρηνική συνύπαρξη με τον πληθυσμό υποδοχής σε μια λογική σύνδεσης της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης με την κοινωνική προστασία, την οικοδόμηση της ειρήνης και τις πρωτοβουλίες αγροτικής ανάπτυξης.

Το WFP στη Μαυριτανία ευχαριστεί την Ιαπωνία για την πολύτιμη συνεισφορά της, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τα ανθρωπιστικά μας προγράμματα. Η ιαπωνική κυβέρνηση παραμένει ισχυρός εταίρος του WFP. Πράγματι, αυτή η τελευταία συνεισφορά από την Ιαπωνία ακολουθεί μια προηγούμενη επιχορήγηση 500.000 USD (πάνω από 19 εκατομμύρια ouguiyas) το 2022.

Listen Live