Παρ, Ιουλ 19, 2024

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ TO FRANCE24 ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΒΡΕΤΤΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ TO FRANCE24 ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΒΡΕΤΤΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Ο νέος πρωθυπουργός Keir Starmer είναι έτοιμος να φέρει χαμηλό προφίλ στην 10 Downing Street.

Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε συντριπτική νίκη στις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου την Πέμπτη, καθιστώντας τον Keir Starmer τον πρώτο πρωθυπουργό των Εργατικών στη χώρα εδώ και 14 χρόνια. Η νίκη του Στάρμερ περιορίζει μια αξιοσημείωτη πολιτική άνοδο για τον πρώην δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικό εισαγγελέα, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2015.

Πάντα τακτοποιημένος στην εμφάνιση, με τα καλοχτενισμένα γκρίζα μαλλιά του, την αυστηρή έκφραση και την απαθή φωνή του, ο 61χρονος Στάρμερ είναι ακραίος στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του και τους συντηρητικούς προκατόχους του.

Μακριά από τις γελοιότητες όπως ο Μπόρις Τζόνσον , η Λιζ Τρας , ο Τζέρεμι Κόρμπιν και ο Νάιτζελ Φάρατζ – των οποίων η καριέρα έχει πλημμυρίσει από διαμάχες και σκάνδαλα – ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος ξεχωρίζει για την ικανότητά του να κρατά χαμηλό προφίλ.

Τόσο πολύ, στην πραγματικότητα, που λίγα είναι γνωστά για τον νέο ένοικο της 10 Downing Street.

Ένας ιππότης με ταπεινή καταγωγή
Ο Sir Keir – σπάνια χρησιμοποιεί ο ίδιος τον τιμητικό τίτλο – τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη το 2014 για τις υπηρεσίες του στο «νόμο και την ποινική δικαιοσύνη».

Ο Starmer προέρχεται από ένα μέτριο υπόβαθρο. Γεννημένος από γαλάζιους γονείς το 1962, ο Starmer πήρε το όνομά του από τον Keir Hardie, ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος του οποίου οι γονείς του ήταν ένθερμοι υποστηρικτές, και μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στο Surrey.

«Ο μπαμπάς μου ήταν κατασκευαστής εργαλείων και δούλευε σε ένα εργοστάσιο όλη του τη ζωή και η μαμά μου ήταν νοσοκόμα», σημείωνε συχνά ο Στάρμερ σε ομιλίες του .
Ο πρώτος από τα τέσσερα αδέρφια που έλαβαν τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Στάρμερ φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λιντς από όπου αποφοίτησε με άριστα και πτυχίο νομικής προτού κατευθυνθεί στην Οξφόρδη για μεταπτυχιακές σπουδές.

Στη συνέχεια, ο Στάρμερ έγινε δικηγόρος το 1987, ειδικεύοντας στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκπροσώπησε θανατοποινίτες στην Αφρική και την Καραϊβική .

Παρέχοντας συχνά δωρεάν νομικές συμβουλές, ο Starmer εργάστηκε επίσης σε πολλές υποθέσεις υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης περιβαλλοντικών ακτιβιστών κατά των McDonald's και της Shell .

Με το παρατσούκλι «αριστερός δικηγόρος» από τους αντιπάλους, ο Στάρμερ έλαβε νομικά μέτρα κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία και βοήθησε στη δημιουργία του Αστυνομικού Συμβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας μετά τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που έδωσε τέλος σε δεκαετίες βίαιων συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το 2008, ο Στάρμερ διορίστηκε Διευθυντής Δημοσίων Εισαγγελιών όπου επέβλεψε τη δίωξη βουλευτών που κατηγορούνταν για υπεξαίρεση και δημοσιογράφων που κατηγορούνταν για πειρατεία τηλεφώνου.

Καθυστερημένο ξεκίνημα στην πολιτική

Η είσοδος του Στάρμερ στην πολιτική ήρθε αρκετά αργά στη ζωή του, σε ηλικία 52 ετών.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2015, υπηρετώντας ως μέλος της εκλογικής του περιφέρειας στο Λονδίνο, όπου ζούσε με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους.

Ανεβαίνοντας γρήγορα στις τάξεις του Εργατικού Κόμματος, ο Στάρμερ έγινε σύντομα σκιώδης υπουργός Εσωτερικών προτού παραιτηθεί από τον ρόλο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη ηγεσίας του πρώην επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κατά την εκστρατεία για το Brexit.

Ο Στάρμερ έγινε εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα σχετικά με το Brexit και τελικά ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος όταν ο Κόρμπιν αποχώρησε μετά τη συντριπτική ήττα των

Εργατικών στις γενικές εκλογές του 2019 έναντι των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον.

Ήταν από εκείνο το σημείο που ο Στάρμερ καθιερώθηκε σταθερά ως πολιτικός, είπε ο Thibaud Harrois, λέκτορας του σύγχρονου βρετανικού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Sorbonne-Nouvelle.

«Ο Keir Starmer έκανε αποστολή του να γυρίσει σελίδα στον Jeremy Corbyn», είπε ο Harrois, προσθέτοντας ότι «ξεκίνησε απορρίπτοντας όλους όσους κατηγορούνται για αντισημιτισμό μέσα από το κόμμα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Jeremy Corbyn».

Τον Μάιο, ο Στάρμερ έδιωξε τον Κόρμπιν από το κόμμα αφού τον ανέστειλε λόγω διαμάχης για τον αντισημιτισμό.

Με την πρόθεση να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο, ο Στάρμερ άρχισε επίσης να ευθυγραμμίζει τις πολιτικές των Εργατικών με το κέντρο εμποδίζοντας τους αριστερούς υποψηφίους να διεκδικήσουν το κόμμα.

Επανακεντρώνοντας την Εργασία
«Πραγματικά αναμόρφωσε το τότε πολύ αριστερό Εργατικό Κόμμα σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί σε ένα πιο κεντρώο, ακόμη και κεντροδεξιό εκλογικό σώμα», είπε ο Χαρουά.

Πολιτικά, ο Στάρμερ ευνοεί τον οικονομικό παρεμβατισμό και τις κοινωνικές πολιτικές, ενώ παραμένει σταθερός στη μετανάστευση και την ασφάλεια, είπε.

«Πάντα όμως παραμένει μετρημένος, αρνούμενος να δώσει μεγάλες υποσχέσεις και υπενθυμίζει συνεχώς ότι τα κρατικά ταμεία είναι άδεια», πρόσθεσε.

Ο Harrois τόνισε επίσης την «προσεκτική» στάση του Στάρμερ, που συχνά καταγγέλλεται από τους Τόρις και τους σκληρούς αριστερούς ως «ελλείπει θάρρους» και «εμποδίζει τους ανθρώπους να δουν την πραγματική του θέση».

Ενώ έχει υποσχεθεί να καταργήσει νόμους που περιορίζουν το δικαίωμα στην απεργία , οπισθοχώρησε στην πρότασή του για αύξηση των προνοιακών επιδομάτων .

Ο Starmer υποβάθμισε επίσης αυτό που θεωρήθηκε ως η ναυαρχίδα της πολιτικής του: επενδύοντας έως και 28 δισεκατομμύρια λίρες (33 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρά το γεγονός ότι προσέλκυσε κριτική και από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος για τις ιδέες του, ο Στάρμερ προσπάθησε να κερδίσει την εύνοια του κοινού εφιστώντας την προσοχή στη μέτρια ανατροφή του.

«Σε αντίθεση με τον Tony Blair, για παράδειγμα, ο Keir Starmer γνωρίζει καλά ότι δεν είναι χαρισματικός», είπε ο Harrois. «Δίνοντας έμφαση στο παρελθόν του, παίζει την εικόνα ενός ανθρώπου που είναι πάνω από όλα σοβαρός, ευθύς και μεθοδικός», είπε, προσθέτοντας ότι η καλλιεργημένη εικόνα του Στάρμερ έχει γίνει πλεονέκτημα «μετά από χρόνια σκανδάλων» στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αλλά η άφιξη του Στάρμερ στο νούμερο 10 είναι κυρίως «με βάση τα συμφραζόμενα», καθοδηγούμενη από την «επιθυμία του πληθυσμού για αλλαγή», είπε ο Χαρόις.

«Στο σημερινό πολιτικό τοπίο και στο συγκεκριμένο πλαίσιο, έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως η σοβαρή εναλλακτική», είπε.

Μια θέση που απεικονίζεται τέλεια από το σλόγκαν της εκστρατείας του Starmer, που φώναζε σε κάθε συνάντηση: « Ήρθε η ώρα για αλλαγή ».

Listen Live