Σαβ, Σεπ 21, 2024

Η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Δήλωση της εκτελεστικής διευθύντριας της UNICEF Κάθριν Ράσελ σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης για τα παιδιά στο Ισραήλ και στο κράτος την Παλαιστίνη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 9 Οκτωβρίου 2023
– «Τίποτα δεν δικαιολογεί τη δολοφονία, τον ακρωτηριασμό ή την απαγωγή παιδιών – σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων τις οποίες η UNICEF καταδικάζει ολόψυχα.

«Ωστόσο, λιγότερο από 72 ώρες μετά το ξέσπασμα της φρικτής βίας στο Ισραήλ, οι αναφορές δείχνουν ότι οι σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών είναι ανεξέλεγκτες. Πολλά παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, ενώ αμέτρητα άλλα έχουν εκτεθεί στη βία.

«Η UNICEF καλεί τις ένοπλες ομάδες ή τους υπεύθυνους για την άμεση και ασφαλή απελευθέρωση των παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν με τις οικογένειες ή τους φροντιστές τους. Και καλούμε όλα τα μέρη να προστατεύσουν τα παιδιά από βλάβες, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Ανησυχώ επίσης βαθιά για τα μέτρα για το μπλοκάρισμα του ηλεκτρικού ρεύματος και την αποτροπή εισόδου τροφίμων, καυσίμων και νερού στη Γάζα, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών.

«Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη να απέχουν από περαιτέρω βία και επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές.

«Με την ταχεία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, οι ανθρωπιστικοί φορείς πρέπει να μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στα παιδιά και τις οικογένειές τους με υπηρεσίες και προμήθειες διάσωσης – όπου κι αν βρίσκονται.

«Υπενθυμίζω σε όλα τα μέρη ότι σε αυτόν τον πόλεμο, όπως και σε όλους τους πολέμους, τα παιδιά είναι αυτά που υποφέρουν πρώτα και υποφέρουν περισσότερο».

Listen Live