Πεμ, Οκτ 24, 2024

Η ΒΗΡΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ

Η ΒΗΡΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ BBC

Η Nafiseh Kohnavard ανταποκρίτρια Μέσης Ανατολής, Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, στη Βηρυτό αναλυει την εκεί τραγική πραγματικοτητα.

Δεν είναι εύκολο να το πούμε, αλλά η Βηρυτό είναι πλέον εμπόλεμη ζώνη.

Η Nafiseh Kohnavard ανταποκρίτρια Μέσης Ανατολής, Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, στη Βηρυτό.

Χθες το βράδυ στη Βηρυτό ακούσαμε τον ήχο από τεράστιες εκρήξεις, η μία μετά την άλλη. Μέτρησα 12 αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Το χτύπημα της περιοχής, που όλοι αποκαλούν «Dahieh», μάλιστα στα αραβικά σημαίνει «προάστιο». Κάπως αυτό δίνει την αίσθηση ότι η περιοχή που δέχεται επίθεση δεν είναι η ίδια η Βηρυτό. Αλλά στην πραγματικότητα είναι τώρα.
Το Dahieh απέχει μόλις 10 λεπτά οδικώς από το σπίτι μου στο Achrafieh, μια χριστιανική περιοχή που θεωρείται ανατολική Βηρυτό.

Έχουμε ισραηλινά drones επιτήρησης μέρα και νύχτα πάνω από την πόλη. Απλώς δεν φεύγουν. Το βουητό έχει γίνει θόρυβος φόντου.

Διαφορετικές γωνιές της πόλης είναι πλέον γεμάτες με προσωρινές σκηνές. Χθες στη διάσημη πλατεία Μαρτύρων της Βηρυτού συνάντησα μερικές οικογένειες που είχαν καταφύγει εκεί - όχι επειδή τα σπίτια τους βομβαρδίστηκαν, αλλά επειδή οι επιθέσεις έγιναν μόλις πέντε λεπτά οδικώς από αυτές. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν ήταν από την Dahieh.

Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, ακούω ακόμα εκρήξεις. Είναι ένας ακόμη γύρος αεροπορικών επιδρομών στα «νότια προάστια» της πόλης που δεν είναι πια προάστια.

Δεν είναι εύκολο να το διατυπώσεις αυτό, αλλά ως ανταποκριτής που έχει καλύψει πολλές συγκρούσεις, νομίζω ότι η Βηρυτό είναι πλέον εμπόλεμη ζώνη - ανεξάρτητα από το αν θέλουμε να το πιστέψουμε ή όχι.

Με όλα αυτά τα χτυπήματα, τα drones, τα τζετ και τον εκτοπισμό, αυτή είναι μια εμπόλεμη ζώνη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live