Παρ, Απρ 26, 2024

Η βία στο Las Anod κάνει τις οικογένειες να τραπούν σε φυγή για ασφάλεια στον καύσωνα

Η βία στο Las Anod κάνει τις οικογένειες να τραπούν σε φυγή για ασφάλεια στον καύσωνα

Ναϊρόμπι (ICRC) – Από τότε που ξέσπασε η βία στο Las Anod, στην περιοχή Sool, στις αρχές Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 185.000* άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Η πλειονότητα των οικογενειών ζει σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στις γειτονικές πόλεις Kalabaydh, Hudun και Taleh. Άλλοι έχουν καταφύγει πιο έξω στο Buuhoodle στην περιοχή Togdheer και στην πόλη Garowe στην περιοχή Nugal. Το κύμα εκτοπισμού έρχεται με φόντο μια από τις χειρότερες ξηρασίες που έχει βιώσει η περιοχή.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Σομαλίας (SRCS) ανταποκρίθηκαν στις ανθρωπιστικές ανάγκες που προκλήθηκαν από τη βία, ενώ ζήτησαν αυτοσυγκράτηση και απρόσκοπτη πρόσβαση στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις συγκρούσεις.

Κατά την έναρξη της βίας, η ICRC έστειλε χειρουργικό υλικό, επαρκές για τη θεραπεία περισσότερων από 400 τραυματιών ασθενών σε έξι νοσοκομεία στο Las Anod και στις γύρω περιοχές. Παρέδωσε επίσης έξι σετ επιδέσμων και 38 κιτ πρώτων βοηθειών στη μονάδα ασθενοφόρου SRCS για την περίθαλψη των τραυματιών. Η νέα προτεραιότητα είναι τα δεινά των οικογενειών που ξεριζώθηκαν από τη βία.

Μέχρι στιγμής, σχεδόν 4.000 εκτοπισμένες οικογένειες έχουν εγγραφεί για χρηματική υποστήριξη από τη ΔΕΕΣ.

«Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι για φαγητό και νερό. Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις μητέρες και μικρά παιδιά να προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτό το σκληρό κλίμα», δήλωσε η Merick Alagbe, η οποία επιβλέπει τις επιχειρήσεις της ICRC στην περιοχή.

Listen Live