Δευ, Νοε 25, 2024

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: S.O.S ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: S.O.S ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Γενεύη (ICRC) – Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από σοβαρή πείνα τους επόμενους μήνες καθώς αυξάνεται η ακραία φτώχεια, η ανισότητα και η επισιτιστική ανασφάλεια, ιδιαίτερα σε μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μετά από κλυδωνισμούς στα συστήματα τροφίμων, ενέργειας και χρηματοδότησης .

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022: ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΟΜΑΛΙΑ ΡΩΣΙΑ ΓΕΜΕΝΗ ΣΥΡΙΑ ΣΑΧΕΛ ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ ΝΙΓΗΡΑΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΣΟΥΔΑΝ
Η σύγκρουση στην Ουκρανία συνέβαλε στην απότομη αύξηση των τιμών των καυσίμων, των λιπασμάτων και των τροφίμων, συμπιέζοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και αναγκάζοντας τις οικογένειες να κάνουν αδύνατες επιλογές κάθε μέρα. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από ανθρωπιστικούς φορείς, δεν υπάρχει ακόμη λύση μεγάλης κλίμακας για να αμβλυνθεί η πίεση που δημιουργεί η σύγκρουση στην Ουκρανία σε πληθυσμούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία. «Αντιμετωπίζουμε μια επείγουσα και ταχέως επιδεινούμενη παγκόσμια κατάσταση επισιτιστικής ασφάλειας, ειδικά σε μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Οι ένοπλες συγκρούσεις, η πολιτική αστάθεια, οι κλιματικές κρίσεις και οι δευτερεύουσες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 έχουν αποδυναμώσει τις ικανότητες αντοχής και ανάκαμψης από κραδασμούς. Οι καταστροφικές συνέπειες της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία έχουν κάνει μια ήδη κρίσιμη κατάσταση ακόμη χειρότερη», δήλωσε ο Robert Mardini.

Η κατάσταση είναι επείγουσα και ο χρόνος που απομένει για δράση στενεύει. Χωρίς συντονισμένες και συνεργατικές προσπάθειες, αυτό κινδυνεύει να γίνει μια μη αναστρέψιμη ανθρωπιστική κρίση με αφάνταστο ανθρώπινο κόστος.

Πουθενά δεν γίνονται αισθητές οι συνέπειες περισσότερο από ό,τι σε χώρες που αντιμετωπίζουν ήδη ανθρωπιστικές κρίσεις και έχουν διαλυθεί από δεκαετίες πολέμου ή αστάθειας – συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου η ΔΕΕΣ έχει μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της, όπως η Συρία, η Υεμένη, το Μάλι, η Αιθιοπία, η Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Δυστυχώς, μπορούμε να αναμένουμε να δούμε περισσότερες εικόνες υποσιτισμένων παιδιών τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα παιδιά επηρεάζονται δυσανάλογα από τις διατροφικές κρίσεις. Στη Σομαλία, για παράδειγμα, ο αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών που πάσχουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό με ιατρικές επιπλοκές που εισάγονται στα Κέντρα Σταθεροποίησης που διευθύνονται από τη ΔΕΕΣ έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η αύξηση των τιμών των τροφίμων ωθεί πολλές οικογένειες να βγάλουν τα παιδιά τους από το σχολείο καθώς δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τα δίδακτρα.

Οι τιμές των δημητριακών στην Αφρική αυξήθηκαν λόγω της πτώσης των εξαγωγών από την Ουκρανία, εντείνοντας τον αντίκτυπο των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής. Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αποτελούν το 25% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και σιτηρών, ενώ περίπου το 85% των προμηθειών σίτου της Αφρικής εισάγεται. Η Σομαλία, για παράδειγμα, προμηθεύεται περισσότερο από το 90 τοις εκατό του σιταριού της από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους σε κραδασμούς, ιδίως στους αγρότες που επιβιώνουν και στους ανθρώπους σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, όπου η κοινωνική προστασία είναι αδύναμη. Αυτές οι ίδιες κοινότητες έχουν δει εκατομμύρια κεφάλια ζώων να πεθαίνουν φέτος από ξηρασία. Στην Υεμένη, μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου, περισσότερο από το 50% του πληθυσμού –πάνω από 16 εκατομμύρια άνθρωποι– είναι οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.

Η επισιτιστική ανασφάλεια είναι μια περίπλοκη πρόκληση, αλλά υπάρχουν σημαντικά βήματα που μπορούν να γίνουν. Η ΔΕΕΣ έχει τρεις κύριες εκκλήσεις για δράση:

_ Πρώτον, στη σύγκρουση , τα μέρη που συμμετέχουν στις μάχες έχουν την πρωταρχική ευθύνη να διασφαλίσουν ότι ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες των αμάχων στις περιοχές υπό τον έλεγχό τους. Πρέπει να προστατεύουν τις καλλιέργειες, τα ζώα, τις υδάτινες δομές και τις εγκαταστάσεις υγείας που είναι απαραίτητες για την επιβίωση του πληθυσμού. Αυτό περιλαμβάνει τη διευκόλυνση της ταχείας και απρόσκοπτης πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια.

_ Δεύτερον, χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης πρέπει να αυξηθεί άμεσα για να σωθούν ζωές. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη δράση για τη διαχείριση των κινδύνων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας είναι επίσης κρίσιμη για την προετοιμασία για την επόμενη κρίση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια φτάνει σε όσους πλήττονται από συγκρούσεις και να υποστηρίξουμε την κλιματικά έξυπνη γεωργία και τις κτηνοτροφικές πρακτικές

_ Τρίτον, κάλυψη της κλίμακας των αναγκών στις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσκλήσεις για μόχλευση των ικανοτήτων όλων των παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών φορέων, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Η γενναιοδωρία από τους δωρητές και τους εταίρους της ΔΕΕΣ σχετικά με την Ουκρανία ήταν εξαιρετικά ευπρόσδεκτη. Ανησυχητικά, βλέπουμε μια συνολική μείωση της χρηματοδότησης για την κάλυψη του παγκόσμιου προϋπολογισμού μας. Σημαντικοί τομείς της δουλειάς μας σε όλο τον κόσμο υποχρηματοδοτούνται επί του παρόντος σε μεγάλο βαθμό, απειλώντας την ικανότητά μας να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από τις επιπτώσεις των συγκρούσεων και της βίας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live